Ιστορία Πολιτισμός

Οι Ημέρες της Εβδομάδας» Οι πρόγονοί μας είχαν άλλη διαίρεση του χρόνου

Ο Σωσιγένης ο Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος κατ’ εντολή του Ιουλίου Καίσαρος μεταρρύθμισε το 46 π.Χ. το παλαιότερο ημερολόγιο που οι Ρωμαίοι είχαν, από τον Έλληνα άποικο Σαβίνο Νουμά, βασιλιά της Ρώμης μετά τον Ρωμύλο και τον Τάτιο.
Η Βίβλος των Ελλήνων μας μιλά για τις ημέρες της εβδομάδας, οι οποίες επειδή ήταν ιερές, είχαν το όνομα των Θεών. Τις ζωγράφιζαν με τα σύμβολα των Θεών.
  • Την ημέρα που λέμε σήμερα Κυριακή η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ήταν η ιερή μέρα του Ηλίου. Γι’ αυτό ζωγράφιζαν την ημέρα του Ηλίου, με τον θεό Απόλλωνα τον κύριο των πάντων. Και οι Λατίνοι έλεγαν Dies solis και οι Γερμανοί λένε ημέρα του Ήλιου, οι Εγγλέζοι επίσης κ.α.
  • Η δεύτερη μέρα, σημερινή Δευτέρα, ήταν η ιερή ημέρα της Αρτέμιδος ή της Σελήνης. Η Dies Lunas των Λατίνων, η Lundi των Γάλλων. Hμέρα Σελήνης και αυτοί. Την ζωγράφιζαν με την Αρτέμιδα με την ημισέληνο στο κεφάλι.
  • Η τρίτη μέρα, ήταν η ιερή ημέρα του Άρεως την λένε Dies Martis, oι Ιταλοί, Μardi οι Γάλλοι, δηλ. ημέρα του Άρεως. Την ζωγράφιζαν με την εικόνα του Άρεως.
  • Η τέταρτη που σήμερα λέμε Τετάρτη ήταν η ιερή μέρα του Ερμή. Η Dies Mercurii των Λατίνων και η Mecredi των Γάλλων δηλαδή ημέρα του Ερμού. Την ζωγράφιζαν με την εικόνα του Ερμού.
  • Η μέρα που σήμερα λέμε Πέμπτη, ήταν η ιερή ημέρα του Διός, την ζωγράφιζαν με τον Δία ή με κεραυνό. Οι Γερμανοί λένε Ντόνερστακ, ημέρα βροντής. Οι Γάλλοι Zeudi και Dies Jovοis οι Λατίνοι, ημέρα του Διός.
  • Η έκτη ημέρα που την λέμε Παρασκευή, ήταν η ιερή μέρα της Αφροδίτης. Η Dies veneris των Λατίνων η Vendredi από το venus oi Γάλλoι. Την ζωγράφιζαν με την θεά Αφροδίτη.
  • Η έβδομη μέρα ήταν η ιερή μέρα του Κρόνου. Την ζωγράφιζαν με τα σύμβολά του. Οι Λατίνοι την ονόμαζαν Dies Sarurni, δηλ. ημέρα του Κρόνου.
Τις ημέρες τις ζωγράφιζαν πάνω σε πλοίο, με τάξη καθισμένες. Το πλοίο είναι η εβδομάδα, άλλοτε με νέους και νέες να χορεύουν τον Ελληνικό κυκλικό χορό, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και τα σύμβολά τους.
Όλη η Ευρώπη έχει τις μέρες με τα ονόματα των θεών της Ελλάδας, εκτός από τους Έλληνες που τους επέβαλαν τα νέα ονόματα.
Περαστικά μας…!!!

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έχεις δει εσύ ποτέ κάποιον που να βρίσκεται στην κορυφή, να είναι ταυτόχρονα και ευτυχισμένος;

e-enimerosi

Άρθουρ Έβανς: Ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τα ανάκτορα της Κνωσού

e-enimerosi

Βρέθηκαν σαρκοφάγοι στην Βιθυνία της Τουρκίας, με επιγραφές στα Ελληνικά (Βίντεο)

e-enimerosi