Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι συζητήσεις με τη Chevron για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη είναι σε καλό δρόμο συνδέονται άμεσα με την επιστολή της αμερικανικής εταιρείας προς το Υπουργείο Ενέργειας, πριν από σχεδόν ένα δεκαήμερο, μέσω της οποίας καταθέτει τις θέσεις της για επικαιροποίηση – βελτιστοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Αφροδίτη, όπως είχε συμφωνηθεί το 2019.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως η Chevron «κλειδώνει» μέσα από την επιστολή της τη χρήση πλωτής μονάδας ανάπτυξης του κοιτάσματος (FPU), εγκαταλείποντας οριστικά την αρχική της πρόθεση να αξιοποιήσει άλλη μεθοδολογία άντλησης του αποθέματος.

Ωστόσο, η νέα επιστολή της Chevron τυγχάνει αξιολόγησης από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, αλλά και από ξένους συμβούλους του κράτους, πριν υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία. Οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να θέτει κάποιους όρους οικονομικής φύσης που κρίνεται πως πρέπει να τύχουν αξιολόγησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυξάνονται οι πιθανότητες το FPU να αξιοποιηθεί για συνέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως και για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Κρόνος, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Η προοπτική της εξαγωγής του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο παραμένει η πιο προσιτή λύση για όλους, ωστόσο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας προκαλούν προβληματισμό.

Η κάθοδος τις επόμενες μέρες του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΝΙ και οι συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας πολύ πιθανό να καλύψουν και το ενδεχόμενο συνέργειας με τη Chevron για την άντληση του φυσικού αερίου και μεταφοράς του σε τερματικό στην Αίγυπτο. Η αυτόνομη δραστηριότητα της κοινοπραξίας ENI – Total παραμένει ωστόσο και αυτή στο τραπέζι.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Φιλελεύθερος