Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί για τη Γενεύη με βασικό στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της άτυπης διευρυμένης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 17-18 Μαρτίου 2025.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Λευκωσίας να προσέλθει με σοβαρότητα και εποικοδομητική στάση, τονίζοντας ότι στόχος είναι η επιστροφή στον διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά το 2017. «Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε τη διαδικασία ενεργή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η διευρυμένη διάσκεψη προέκυψε ως αποτέλεσμα της κινητικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, αλλά και των συντονισμένων ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες -όπως σημείωσε- αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα.
Η διεθνής διάσταση και το νομικό πλαίσιο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, βάσει των Συνθηκών του 1960, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος και ο ίδιος θα εκπροσωπήσει τόσο το κράτος όσο και την ελληνοκυπριακή κοινότητα στις διακοινοτικές πτυχές των διαπραγματεύσεων.
Τόνισε, επίσης, ότι το Κυπριακό παραμένει ζήτημα διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του πρέπει να βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θέση της διεθνούς κοινότητας
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η μόνη αποδεκτή βάση για τη λύση του Κυπριακού, όπως αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, είναι η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
«Αυτή είναι η μόνη επιλογή», κατέληξε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επικείμενης συνάντησης για την πορεία του Κυπριακού ζητήματος.