Άρθρα ΡεπορτάζΕιδήσεις και ΝέαΟικονομία

ΤΑ 4 ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΙΝΗΣΗΣ

Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com

Ο τρεχούμενος λογαριασμός (Girokonto) είναι η ραχοκοκκαλιά των οικονομικών σου. Ο μισθός σου μεταφέρεται εκεί. Και μετά τι; Έχεις ένα σύστημα διαχείρισης χρημάτων;
Όσα χρήματα κι αν κερδίζεις – πολλά ή λίγα για τα δεδομένα σου – αν δεν γνωρίζεις την «τέχνη» της διαχείρισης, πάντα θα φταίει ο συνήθης ύποπτος: το εισόδημά σου!

⚠️ Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στον λογαριασμό κίνησης;

1.Πληρώνες το τέλος διαχείρισης λογαριασμού (Kontoführungsgebühren)

Το τραγικότερο όλων των σφαλμάτων. Ενώ εμπιστεύεσαι τα χρήματά σου και τα «παρκάρεις εκεί», τους πληρώνεις κιόλας!

Και τι κάνει η Τράπεζα με τα δικά σου χρήματα που κάθονται εκεί; Βγάζει κέρδος, δίνοντας δάνεια ή επενδύοντάς τα.

Μπορείς να εξοικονομήσεις αυτήν την χρέωση για έναν απλό λόγο: Πολλοί λογαριασμοί είναι δωρεάν εάν εισέρχεται ένα ελάχιστο ποσό χρημάτων κάθε μήνα (π.χ 700 €, βλ. Consorsbank, DKB, ING, Comdirect κ.α.). Ωστόσο υπάρχουν και τράπεζες που δεν θέτουν αυτήν την προϋπόθεση του minimum εισρέοντος ποσού.

Οι τράπεζες κερδίζουν διπλάσια από εσένα!

Εκτός του τέλους διατήρησης λογαριασμού, εάν καταλήξεις στο κόκκινο, πρέπει να πληρώσεις υψηλούς τόκους υπερανάληψης.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Bundesbank: Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου για τα «ανακυκλούμενα δάνεια» – που περιλαμβάνει διευκολύνσεις υπερανάληψης και χρέη πιστωτικών καρτών – αυξήθηκε από 7% το φθινόπωρο του 2022 σε πάνω από 10% στις αρχές του 2024.

«Μα δεν μπορώ να αλλάξω/μεταφέρω τόσες πάγιες εντολές και πληρωμές»

Μην ανησυχείς. Υπάρχουν αυτοματισμοί και ειδικά έντυπα για την εύκολη και άμεση μεταφορά πληρωμών. Αρκεί να ψάξεις λίγο να βρεις το κατάλληλο έντυπο/ υπηρεσία.

Δεν χρειάζεται να ειδοποιήσεις κάθε έναν οφειλέτη σου ξεχωριστά. Στο λέω με βεβαιότητα. Εγώ κι άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι με τουλάχιστον 10 SEPA / μήνα, αλλάζουμε συχνά τράπεζες, ωσάν αλλάζουμε μαλλακτικό για τα έγχρωμα.

Αν αυτό ήταν πράγματι πρόβλημα, τότε πολλές αποκλειστικά Online Τράπεζες – όχι Filialbanken – και Neobroker θα βαρούσαν μύγες.

2. Δεν έχεις Girocard – χρεωστική

Η Girocard – την οποία, ίσως, εξακολουθείς να γνωρίζεις ως EC κάρτα – είναι συχνά απαραίτητη όταν κάνεις πληρωμές στη Γερμανία. Όμως, πολλές «νεο-τράπεζες» και μονάχα Online τράπεζες χωρίς υποκαταστήματα, δεν τις εκδίδουν πλέον δωρεάν, ενώ κάποιες δεν τις προσφέρον πλέον καθόλου.

Χωρίς χρεωστική κάρτα, θα πρέπει να έχεις πάντα αρκετά μετρητά μαζί σου για να είσαι ασφαλής.

Σημείωση: Πράγμα, όχι απαραίτητα κακό, αν λάβουμε υπόψη τις αρνητικές συνέπειες του «ψηφιακού» πορτοφολιού και των σύγχρονων τεχνολογιών πληρωμής που διευκολύνουν να υποκίπτουμε στους πειρασμούς, ευνοούν ανούσιες αγορές χωρίς συνείδηση εξόδων. Γιατί; Γιατί μειώνουν τον «πόνο» πληρωμής. Άλλο είναι να νιώθεις το 50ευρω να εγκαταλείπει το χέρι σου.

3. Για εσένα η απόσταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας

Που θα ανοίξουμε λογαριασμό; Μα φυσικά δίπλα στο σπίτι μας ή από εκεί που περνάμε για τη δουλειά.

Βολικό, αλλά ευνοϊκό;

Τα ταμιευτήρια και οι συνεταιριστικές τράπεζες αρέζονται να διαφημίζουν ότι είναι κοντά σου μέσω υποκαταστημάτων. Πόσες φορές επισκέφτηκες κατάστημα τράπεζας την τελευταία χρονιά; 2 φορές; 3 φορές; Και μην συμπεριλάβεις σε παρακαλώ την περίπτωση δανείου (ακόμη κι αυτή η διαδικασία γίνεται online πλέον).

Επίσης, ας αναλογιστούμε …. Σε ποιον μετακυλίονται, αλήθεια, τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης αυτών των μεγαθήριων κτιρίων;

4. Αποταμιεύεις στον λογαριασμό κίνησης

Δεν πρέπει να το κάνεις σε αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό, όπως κάνει το 37% των ατόμων ηλικίας 25 έως 40 ετών στη Γερμανία, σύμφωνα με μια μελέτη της Forget Finance.

Μην πέσεις στην παγίδα να αφήσεις χρήματα αποταμίευσης στον κύριο λογαριασμό κίνησης. Από αμέλεια, βαρεμάρα ή ευκολία. Διότι πολύ απλά θα μπερδευτούν με τα υπόλοιπα χρήματα και θα χαθεί η οργάνωση που επιδιώκουμε.

——————————————————–

Έλα στην παρέα μας και λάβε τα ΠΡΟΝΟΜΙΑ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Σχετικές αναρτήσεις

Τεχνική Ανάλυση Ασφαλείας της Απόπειρας Δολοφονίας του Υποψήφιου Αμερικανού Προέδρου Donald Trump στις 13 Ιουλίου 2024

e-enimerosi

Τεράστιος κίνδυνος στην ιρλανδική διάβαση της Γέφυρας Διάβας Καλαμπάκας, Τρικάλων

e-enimerosi

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης στην κάμερα της e-enimerosi: 20 χρόνια μετά το συναίσθημα δεν φεύγει

e-enimerosi