ΔιεθνήΠολιτική

Ευρωεκλογές 2024 – Πού βρισκόμαστε; Τι να περιμένουμε;

Γράφει ο Απόστολος Πιστόλας / dailypost.gr

Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το τρέχον έτος είναι κρίσιμες καθώς ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων και τα εκλογικά σώματα των κοινωνιών των κρατών μελών της ΕΕ αναζητούν το αίσθημα ασφάλειας σε διάφορους τομείς.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κυρίως όσον αφορά θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής ασφάλειας (η πράσινη μετάβαση έχει πάει πίσω). Την απόφαση που θα πάρει για το δρόμο που θα ακολουθήσει θα την επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πού όμως βρισκόμαστε σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες που αναμένεται να καταλάβουν στο ευρωκοινοβούλιο; 

Για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε (και τι σημαίνει αυτό) θα πρέπει να δούμε το σημείο εκκίνησης.

Στις εκλογές του 2019 το σύνολο των εδρών ήταν 705.

 • Το EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) έλαβε το 21% των ψήφων και 187 έδρες.
 • Το S&D το 18,5% των ψήφων και 148 έδρες
 • Το Renew (φιλελεύθεροι) ήταν τρίτο κόμμα με 13% και 97 έδρες.
 • Οι πράσινοι με 11,7% και 68 έδρες
 • Ακολούθησε το ID (σκληρή δεξιά) με 10,8% αλλά περισσότερες έδρες (76).
 • Το ECR (συντηρητικοί) έλαβε 8.2% των ψήφων και 62 έδρες
 • Η αριστερά έλαβε το 6,5% και 40 έδρες.
 • Τέλος, 21 ευρωβουλευτές δεν ανήκουν σε κάποια ευρωπαϊκή οικογένεια κομμάτων. 

Στις εκλογές του 2024 οι έδρες αυξάνονται σε 720.

Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται 361 έδρες για πλειοψηφία.

 • Το EPP (το οποίο έχασε το Fidesz και τις έδρες του το 2021) φαίνεται πως θα καταφέρει να κρατηθεί πάνω από τις 170 έδρες, και δεν αποκλείεται να το δούμε και πάνω από τις 180. Άρα να βρίσκεται λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019 (εάν δεν υπολογίσουμε το Fidesz στις τότε εκλογές).
 • Οι Σοσιαλιστές του S&D φαίνεται πως και αυτοί θα κινηθούν στα επίπεδα του 2019 με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν στο όριο των 140 εδρών.
 • Το Renew, το οποίο σε θέματα ασφάλειας βρίσκεται ενάντια στις τάσεις των εκλογικών σωμάτων της Ευρώπης, φαίνεται πως θα χάσει περίπου 10-15 έδρες και θα βρεθεί κοντά στις 85.
 • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Πράσινοι από τις 68 έδρες θα βρεθούνε στις 45-50 (δείγμα πως η πράσινη μετάβαση έχει φύγει ως σημαντικό κριτήριο ψήφου από το μυαλό πολλών ψηφοφόρων).
 • Η αριστερά φαίνεται πως θα έχει μικρές απώλειες (35-38 έδρες).
 • Οι κερδισμένοι των εκλογών είναι πολύ πιθανό να είναι η σκληρή δεξιά του ID και οι συντηρητικοί του ECR. Οι πρώτοι θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ξεπεράσουν πρασίνους και Renew και να βρεθούν στην τρίτη θέση με πάνω από 90 έδρες (περίπου 15-20 έδρες περισσότερες) ενώ το ECR δείχνει να βρίσκεται άνω των 80 (περίπου 20 έδρες κέρδος). 

Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες δείχνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, βάζουν το EPP  σε ένα σταυροδρόμι. Θα επιλέξει πάλι το S&D και το Renew ή θα προσπαθήσει να βάλει στο παιχνίδι το ECR; Γνώμη μου πως θα κάνει το πρώτο. Έτσι για άλλα 5 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο (εκτός εάν η νίκη Τράμπ οδηγήσει σε κινητοποίηση της Ευρώπης σε μια σειρά θεμάτων). Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πολιτών στα ζητήματα ασφαλείας (μέσα σε αυτά είναι και η κρίση αγοραστικής δύναμης). Εάν το καταφέρουν θα πάμε σε πιο ήρεμα νερά. Εάν όχι, τότε οι τάσεις που ήδη υπάρχουν θα γίνουν πιο έντονες και το 2024 θα μοιάζει με παιδική χαρά μπροστά στο 2029. 

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η μάχη της Κρήτης για τα κόμματα ενόψει Ευρωεκλογών

e-enimerosi

Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή αεράμυνα: Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

e-enimerosi

Emailgate: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠ.ΕΣ και 40.000 στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου