«Αυτό είναι μόλις το 1% του χάρτη, και ωστόσο είναι γεμάτος από ποικίλες πηγές που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να περιγράψουν το σύμπαν».
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδη αποκάλυψε την «πρώτη σελίδα» του κοσμικού άτλαντα που κατασκευάζει. Το τμήμα του χάρτη του σύμπαντος που κατασκευάζεται από τον Ευκλείδη κυκλοφόρησε σήμερα 15 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας και περίπου 14 εκατομμύρια μακρινούς γαλαξίες πέρα από τον δικό μας.
Το τεράστιο κοσμικό μωσαϊκό κατασκευάστηκε από 260 παρατηρήσεις του Ευκλείδη που συλλέχθηκαν μεταξύ 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2024 και περιέχει 208 gigapixel δεδομένων. Η περιοχή που σχεδιάστηκε είναι περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από την πανσέληνο που εμφανίζεται στον ουρανό πάνω από τη Γη.
Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι το μωσαϊκό αντιπροσωπεύει μόλις το 1% της συνολικής έρευνας που θα πραγματοποιήσει ο Ευκλείδης τα επόμενα έξι χρόνια, καθώς παρακολουθεί τα σχήματα, τις αποστάσεις και τις κινήσεις των γαλαξιών σε απόσταση έως και 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά. Όχι μόνο αυτό θα οδηγήσει στον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ, αλλά η τεράστια κλίμακα αυτού του χάρτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, μερικές φορές συλλογικά γνωστά ως «σκοτεινό σύμπαν».
“Αυτή η εκπληκτική εικόνα είναι το πρώτο κομμάτι χάρτη που σε έξι χρόνια θα αποκαλύψει περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού”, δήλωσε η Valeria Pettorino, Επιστήμονας του Έργου Euclid στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), σε δήλωσή του. «Αυτό είναι μόλις το 1% του χάρτη, και ωστόσο είναι γεμάτος από ποικίλες πηγές που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να περιγράψουν το σύμπαν».

Κοσμικός άτλαντας ή φάκελος “ντετέκτιβ του σκοτεινού σύμπαντος”;
Κάνοντας αυτό για ένα ευρύ φάσμα γαλαξιών, ο Ευκλείδης μπορεί να μετρήσει την επίδραση της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους δύναμης που οδηγεί την επιτάχυνση του σύμπαντος, επεκτείνοντας τον χώρο μεταξύ των γαλαξιών.
«Ο Ευκλείδης παρατηρεί το σύμπαν με έναν ολοκαίνουργιο τρόπο και θα κάνει μια γιγαντιαία απογραφή των γαλαξιών», είπε η κοσμολόγος της ECCI του Universidad, Luz Ángela García Peñaloza. «Οποιαδήποτε εικόνα αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των γαλαξιών στη δομή μεγάλης κλίμακας του σύμπαντος θα παρέχει πολλές πληροφορίες για τη φύση της σκοτεινής πλευράς του σύμπαντος.
«Πρέπει ακόμα να περιμένουμε λίγο ακόμα για να ανακτήσουμε ένα μεγαλύτερο δείγμα γαλαξιών για να συμπεράνουμε κοσμολογικές παραμέτρους και να αποκλείσουμε ορισμένα υπάρχοντα μοντέλα».

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσώπευαν παρατηρήσεις μόλις δύο εβδομάδων, οι ευαίσθητες κάμερες του διαστημικού σκάφους Ευκλείδη απαθανάτισαν μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων με μεγάλη λεπτομέρεια για αυτή τη νέα κυκλοφορία.
Ένα χαρακτηριστικό που θα αιχμαλωτίσει τους επιστήμονες σε αυτό το μωσαϊκό του Ευκλείδη είναι τα αμυδρά σύννεφα που μπορούν να φανούν να εκτείνονται ανάμεσα στα αστέρια μέσα στον Γαλαξία. Αυτές εμφανίζονται στις ευρύτερες εικόνες ως γαλάζιες ραβδώσεις στο μαύρο φόντο του χώρου.
Αυτά τα μπλε ίχνη είναι ένα μείγμα αερίου και σκόνης και μερικές φορές αναφέρονται ως “γαλαξιακός πυρήνας”. Η ικανότητα του Ευκλείδη να οπτικοποιεί αυτά τα σύννεφα προέρχεται από το γεγονός ότι αντανακλούν το οπτικό φως από τον Γαλαξία μας και λάμπουν έντονα στο υπέρυθρο φως.

Λαμβάνοντας μια ευρύτερη άποψη του σύμπαντος και στη συνέχεια στενεύοντας, η βαθιά λεπτομέρεια που διευκολύνει ο Ευκλείδης επιτρέπει στους αστρονόμους να μεγεθύνουν πολύ βαθιά στο μωσαϊκό και να δουν περίπλοκες δομές, όπως το σχήμα του σπειροειδούς γαλαξία ESO 364-G036, ο οποίος βρίσκεται γύρω στο 420 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Αυτή η πρώτη σελίδα του κοσμικού άτλαντα του Ευκλείδη και ένα μικροσκοπικό κομμάτι του χάρτη του σύμπαντος που θα δημιουργήσει τελικά είναι απλώς ένα teaser για μεγαλύτερα πράγματα που θα προκύψουν από την αποστολή.
Περίπου το 12% της προγραμματισμένης συλλογής δεδομένων του Ευκλείδη έχει ολοκληρωθεί και η απελευθέρωση 53 τετραγωνικών μοιρών της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης μιας προεπισκόπησης των περιοχών Βαθύ Πεδίου του Ευκλείδη, έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025. Τα δεδομένα κοσμολογίας του πρώτου έτους της αποστολής θα δημοσιευτούν στο η επιστημονική κοινότητα το 2026.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή αυτού που θα μπορέσουμε να δούμε στη ζωή του Ευκλείδη», κατέληξε ο García Peñaloza. “Σίγουρα, τα καλύτερα έρχονται ακόμα! Είμαι βέβαιος ότι ο Ευκλείδης θα ρίξει φως στην κατανόησή μας για τα κοσμικά μυστήρια.”
Ο Γενικός Διευθυντής της ESA Josef Aschbacher και η Διευθύντρια Επιστήμης της διαστημικής υπηρεσίας Carole Mundell αποκάλυψαν το μωσαϊκό του Ευκλείδη στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο στο Μιλάνο της Ιταλίας.