Άρθρα Ρεπορτάζ

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός για την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος για την 31η Μαΐου, ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός παραχώρησε συνέντευξη στον Μουρτζούκο Χρήστο και το doradio.gr για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Επίσης απάντησε και σε ερώτηση για το τι συμβαίνει με την νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, για τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, επισήμανε πως το 30 με 32% καπνίζει στην Ελλάδα, και όπως είναι γνωστό, τόνισε πως το κάπνισμα επιφέρει βλάβες σε πολλά όργανα του σώματος.

ΕΡ. Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα, θα ήθελα να μας πείτε τις επιπτώσεις που έχει ο καπνός στην υγεία των ανθρώπων.

ΑΠ. Πλέον είναι γνωστό, έχουμε δεκαετίες δεδομένων, να θυμίσω ότι πρώτη αναφορά που κατέγραφε τις βλαπτικές επιπτώσεις για την υγεία, προέκυψε το 1962 από το βασιλικό κολέγιο της Αγγλίας, και στη συνέχεια μία αναφορά είχε προκύψει το 1964 από τον γενικό χειρουργό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν δύο αναφορές ορόσημα, διότι, αυτές για πρώτη φορά κατέγραφαν συστηματικά και με επίσημο τρόπο, ότι το κάπνισμα είναι βλαπτικό για την υγεία, όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, έχουμε έξι δεκαετίες πρακτικά γνώσης, σήμερα θεωρώ ότι πάνω από το 95% των καπνιστών παγκοσμίως γνωρίζει πολύ καλά τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Είναι πράγματι, ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου ο οποίος μπορεί να προβληθεί, δηλαδή είναι μία συμπεριφορά την οποία μπορούμε να διακόψουμε, τώρα θα συζητήσουμε το πόσο εύκολο είναι η διακοπή του καπνίσματος ή όχι αλλά είναι μία συμπεριφορά που μπορούμε να προλάβουμε.

Μπορούμε να φτιάξουμε πρόβλεψη, ενώ για παράδειγμα άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως καταλαβαίνετε την ηλικία, το φύλο όπου για παράδειγμα οι άντρες έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες, και εκεί δεν μπορούμε να αλλάξουμε το φύλλο όμως το κάπνισμα είναι μία συμπεριφορά όπου μπορούμε να αποφύγουμε μπορούμε να αλλάξουμε.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα μετά από έξι δεκαετίες γνώσης παραμένει, δηλαδή, σήμερα παγκοσμίως έχουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές, πόσο τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό, πόσο υπαρκτό πρόβλημα είναι, ακόμη και ένα πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιο και για την δημόσια υγεία, από πλευράς σωματικής υγείας, αλλά και για την οικονομία, διότι κοστίζει τρισεκατομμύριο παγκοσμίως, τόσο σε απώλεια εργατοωρών, όσο και σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης, σε πρόωρους θανάτους, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, απο τα σοβαρότερα θα έλεγα που δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε ακόμη, παρόλο που είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ευρέως γνωστές οι επιπτώσεις του καπνίσματος.

Το βασικό αίτιο για αυτό, είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να κόψουν το κάπνισμα, είναι ο εθισμός στην συμπεριφορά του καπνίσματος, κάποιος καπνιστής, οι καπνιστές οι οποίοι γνωρίζουν τις βλάβες, παρόλα αυτά συνεχίζουν και καπνίζουν.

ΕΡ. Τώρα μου κάνατε μία πολύ ωραία πάσα, πόσο εύκολο είναι να γίνει διακοπή του καπνίσματος, αν και πολλοί άνθρωποι από όσο γνωρίζω καταφεύγουν κατευθείαν στην συμβουλή του γιατρού, με κάποια βοηθήματα για να μπορέσουν να κόψουν το τσιγάρο.

ΑΠ. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι το ανάποδο από αυτό που λέτε, δηλαδή είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο σχετικά να καταφεύγουν καπνιστές σε επαγγελματική ιατρική βοήθεια και να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ακόμα και σε χώρες όπου καλύπτεται πλήρως και από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, στην Ελλάδα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε οι επισκέψεις που αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος. Εκτός, αν πάει κάποιος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ούτε βέβαια και η φαρμακευτική αγωγή, αλλά δυστυχώς η ιατρική βοήθεια και η βοήθεια ιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων επιπλέον δεν είναι και πολύ αποτελεσματική.

Αλλά για να πάμε στην αρχή, γιατί δεν είναι δημοφιλή, όταν ερωτώνται οι καπνιστές για ποιο λόγο δεν απευθύνεσαι σε έναν επαγγελματία υγείας, η απάντηση πάντα που προκύπτει, είναι πως δεν θεωρούν το κάπνισμα ως μία νόσο, θεωρούν ότι είναι μία προβληματική συμπεριφορά, μία λάθος επιλογή στη συμπεριφορά τους, και για αυτό δεν απευθύνονται σε έναν ειδικό. Ενώ από την άλλη όπως είπατε, χάπια, κυρίως από του στόματος αγωγή, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος που έχει η επιστήμη σήμερα.

Να θυμίζω ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε φαρμακευτικά το κάπνισμα με τα υποκατάστατα νικοτίνης, αυτά είναι τα πρώτα που κυκλοφόρησαν τα οποία γνωρίζει ο κόσμος, αυτοκόλλητα, τσίχλες, υπάρχουν διάφορα έτσι σκευάσματα ακόμα και ρινικά σπρέι, φαρμακευτικά σκευάσματα, και καταλήξαμε να έχουν φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως οι μελέτες μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας γιατί πάντα κοιτάμε την αποτελεσματικότητα. Κάθε ένα έτος δηλαδή, δείχνουν ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι της τάξης του 20%-25%

Δηλαδή από τους 10 που θα δοκιμάσουν και θα χρησιμοποιήσουν τέτοια σκευάσματα, ακόμα και τα πιο αποτελεσματικά, περίπου ίδιες πιθανότητες θα καταφέρουν να μείνουν μακριά από το κάπνισμα μετά από ένα χρόνο. Ο λόγος βέβαια είναι ο πολύ ισχυρός, ο εθισμός στην συμπεριφορά του καπνίσματος, και αυτό το πρόβλημα κάνει σημαντικό το να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές για τους καπνιστές, γιατί ο σκοπός είναι να διακοπεί το κάπνισμα, και το μέσο βέβαια παίζει ρόλο, βέβαια υπάρχει μία ιεράρχηση, αλλά ο κύριος στόχος είναι πάντα η διακοπή, και για αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει και φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία θέτοντας τα σε πρώτη επιλογή, και πρέπει να πείσουμε τους καπνιστές να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας για να τα χρησιμοποιούν.

Έχουν προκύψει εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, αυτό είναι στην πραγματικότητα εναλλακτικά του καπνίσματος, αλλά δεν είναι κάπνισμα. Με σκοπό να υποκαταστήσουν το πολύ βλαπτικό κάπνισμα από το συμβατικό τσιγάρο με την χρήση τέτοιων εναλλακτικών προϊόντων σαν δεύτερη, τρίτη επιλογή, όμως είναι αυτό που είπατε και εσείς στην αρχή, και με αυτό που ασχολούμαι ερευνητικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, της βλάβης από το κάπνισμα, η ελάττωση από τις βλάβες είναι μία στρατηγική την οποία ακολουθούμε καθημερινά. Οι δραστηριότητές μας, θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβουν και οι ακροατές, η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι ένα παράδειγμα ελάττωσης της βλάβης, γιατί και που φοράς τη ζώνη ασφαλείας, δεν σημαίνει ποτέ ότι μηδενίζεται ο κίνδυνος να τραυματιστείς σε ένα τροχαίο ατύχημα, και να φοράς κράνος δεν σημαίνει ότι εκμηδενίζει τον κίνδυνο να τραυματιστείς ή και να σκοτωθείς ακόμα σε ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα, αλλά ελαττώνεται ο κίνδυνος.

Αυτή ουσιαστικά η προσέγγιση και η φιλοσοφία είναι προσωπικές, το ζήτημα του καπνού και όπως είπα και πριν, αφορά πάνω από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές. Άρα καταλαβαίνεις, ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το επίπεδο ακόμα και εντός ευρωπαϊκής ένωσης είναι περίπου στο 20% του πληθυσμό να καπνίζει, το οποίο είναι τεράστιο ποσό, έτσι το πρόβλημα παραμένει ακόμα και στην Ευρώπη, πέρα από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για να σας δώσω για παράδειγμα, στην Ινδονησία πάνω από το 15% των ανδρών καπνίζει, στην Ινδονησία, σήμερα που μιλάμε το 2022, δηλαδή υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν τεράστια προβλήματα, στην Κίνα έχουμε 350 εκατομμύρια καπνιστές, προσέξτε, τον τρίτο, το τέταρτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού των καπνιστών βρίσκεται στην Κίνα, αντιλαμβάνεσαι, τι βάρος αποτελεί αυτό για την δημόσια υγεία, και για την οικονομία βεβαίως. Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουν τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε όλους αυτούς ανθρώπους, είναι όπως είπα ένα τεράστιο πρόβλημα, παρόλο που η γνώση είναι ευρύτατη, τώρα δεν είναι ένα θέμα το οποίο τώρα προέκυψε, το κάπνισμα ότι προκαλεί βλάβες.

Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να πείσουμε τους καπνιστές, και όχι η γνώμη μου δεν είναι να την επιβάλουμε, να πείσουμε τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν εκείνοι ότι είναι πιο χρήσιμος και πιο αποτελεσματικός για τον κάθε καπνιστή. Επειδή ο κάθε καπνιστής είναι ξεχωριστή περίπτωση, χρειάζεται και μία εξατομικευμένη προσέγγιση, κάτι που μπορεί να δουλέψει σε ένα καπνιστή, μπορεί να μην δουλέψει σε έναν άλλο, για αυτό χρειάζεται εύρος επιλογών.

ΕΡ. Ποιό το ποσοστό στην Ελλάδα των καπνιστών;

ΑΠ. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του καπνίσματος είναι σε πτώση, και αυτό είναι πολύ θετικό η Ελλάδα ήταν πάντα στην κορυφή, σχεδόν στην κορυφή, δηλαδή ανταγωνιζόταν κυρίως με τη Βουλγαρία σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, τα τελευταία χρόνια και το παρατήρησα με το 2017 που κάναμε μία μελέτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στην περιφέρεια Αττικής, είδαμε ότι έχουμε μία πτώση, δηλαδή εμείς βρήκαμε ότι βρίσκεται γύρω στο 30-32% οι επιπτώσεις του καπνίσματος, το οποίο είναι τεράστιο νούμερο το ένα τρίτο, ένας στους τρεις καπνίζει, ελπίζω τώρα να είναι λίγο πιο κάτω, ήμασταν από τους πρωτοπόρους δυστυχώς.

Ήμασταν και από τις χώρες που τελευταίες τελευταίες εφάρμοσαν στην πραγματικότητα τον αντικαπνιστικό νόμο, ως προς την χρήση, ως προς το κάπνισμα, σε κλειστούς δημόσιους χώρους δηλαδή, σε εστιατόρια, σε καφετέριες, κτλ. Θυμάμαι, πριν από λίγα χρόνια είχε έρθει ένα κινηματογραφικό συνεργείο για να μου πάρει μία συνέντευξη για το κάπνισμα στην πόλη μου, που μένω μόνιμα στη Λαμία, και τους έχω πάει έξω σε μία καφετέρια το βράδυ, όπου είχαν σοκαριστεί που έβλεπα σε κλειστό χώρο ολόκληρο τραπέζια να καπνίζουν, ακόμα και όλοι η παρέα στο τραπέζι, σε ένα κλειστό χώρο χωρίς κανένας να εκφράζει καμία αντίρρηση, για κάποιους οι οποίοι είχαν συνηθίσει τον αντικαπνιστικό νόμο εδώ και χρόνια αυτό ήταν ήταν σοκαριστικό όπως καταλαβαίνετε.

Εμείς αργήσαμε να το εφαρμόσουμε, η γνώμη μου είναι ότι καλώς το εφαρμόσαμε, πιστεύω ότι μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε λίγο διαφορετικά, να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν χώροι για τους καπνιστές που θέλουν να καπνίζουν, όμως θα πρέπει να ξέρετε το πρόβλημα δεν αφορά τους πελάτες, το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά κυρίως τον προσωπικό. Σκεφτείτε δηλαδή αν ο εργαζόμενοι σε ένα χώρο, οι οποίοι εργάζονται επί οκτώ ώρες, να εισπνέουν τον καπνό των πελατών, γιατί ως πελάτης και ένας μη καπνιστής δεν θα πάθει τίποτα για μία ώρα αν εκτεθεί στον καπνό των άλλων. Το πρόβλημα είναι ο εργαζόμενος όμως, όπου κάθε μέρα επί 8 ώρες βρίσκεται σε ένα χώρο γεμάτο με καπνό.

Στην Ελλάδα λοιπόν αργήσαμε πολύ, έχουμε μία βελτίωση θα έλεγα στο ποσοστό, παρόλα αυτά παραμένει πάρα πολύ υψηλό, και στην Ελλάδα έχουμε το θέμα ότι οι περισσότεροι από τους καπνιστές είναι καθημερινή καπνιστές, δηλαδή καπνίζουν συστηματικά καθημερινά, δεν είναι περιστασιακοί καπνιστές, άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πιστεύω ότι πρέπει να αποκτήσουν μία στρατηγική την οποία δεν βλέπω όλη η Ευρώπη να αποκτά, με λίγο πιο ανοιχτό μυαλό να αποδεχτούμε την ύπαρξη και τη χρήση των προϊόντων εναλλακτικών προϊόντων, η οποία συμβαίνει έτσι κι αλλιώς τώρα, και στην συντριπτική πλειοψηφία συμβαίνει ακριβώς για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα.

Δυστυχώς όμως υπάρχει μία σοβαρή παραπληροφόρηση, σοβαρά λάθος ενημέρωση, η οποία στην πραγματικότητα δρα ως αντικίνητρο για τους καπνιστές από το να χρησιμοποιούσαν εναλλακτικά προϊόντα, είναι προφανές, ότι η καλύτερη τακτική και η καλύτερη λύση είναι για κάποιον να το κόψει από μόνος του, χωρίς να χρησιμοποιεί τίποτα, είναι πιο δημοφιλές τακτική στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, είναι και πιο πετυχημένη ξέρετε. Δηλαδή τα ποσοστά επιτυχίας το έτος είναι κάτω από 5% Προφανώς η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα και βοήθεια από ειδικός σε ειδικά κέντρα-κλινικές διακοπής καπνίσματος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η τρίτη επιλογή, για την τρίτη στη σειρά η οποία είναι η χρήση εναλλακτικών προϊόντων ελαττώσεις από τις βλάβες, με σκοπό να ελαττώσουμε τη βλάβη, διότι το χειρότερο είναι καταλήγουμε με ένα καπνιστή που συνεχώς αποτυγχάνει να κόψει το κάπνισμα, και συνεχώς παραμένει καπνιστής κάνοντας επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες, όσο περισσότερο διαρκεί το κάπνισμα τόσο μεγαλύτερη και μη αναστρέψιμη γίνεται η βλάβη.

Δηλαδή πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις και θα πρέπει να προχωράμε γρήγορα, δεν μπορούμε να το καθυστερούμε. Αυτό είναι το μήνυμα, δεν έχω να προσφέρω κάποια άλλη γνώση για το τι προκαλεί το κάπνισμα, νομίζω ότι ο καθένας γνωρίζει το τι προκαλεί το κάπνισμα, υπήρξα και εγώ καπνιστής στο παρελθόν, γνωρίζω πολύ καλά την ψυχολογία και την προσέγγιση του καπνιστή ο οποίος θεωρεί πάντα ότι δεν θα βρει αυτόν το κακό, προσπαθεί πάντα να μην σκέφτεται τις βλάβες, παρόλο που τις γνωρίζει, να πω όμως ότι στατιστικά γνωρίζουμε ότι 1 στους 2 καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα από νοσήματα και βλάβες που οφείλονται στο κάπνισμα. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε καλά. Να το σκεφτούμε έγκαιρα δηλαδή, πριν εμφανιστούν οι βλάβες, όχι ότι δεν βοηθάει η διακοπή ακόμα και μετά την εμφάνιση βλάβης. Προφανώς και βοηθάει και πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να αναστρέψει την ήδη υπάρχουσα βλάβη, μπορεί να μειώσει την περαιτέρω εξέλιξή ωστόσο όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

ΕΡ. Να πούμε ότι κάποιες από τις βλάβες, διότι όπως είπατε και νωρίτερα είναι γνωστές σε όλους πλέον, είναι προβλήματα στην καρδιά, στο πνεύματα, καρκινογενέσεις.

ΑΠ. Ακριβώς, προκαλεί βλάβες σε πάρα πολλά όργανα, διότι αυτό που εισπνέουμε το οποίο είναι προϊόν καύσης, οργανικής ύλης δηλαδή, του καπνού του αποξηραμένου, σε θερμοκρασίες που φτάνουν και τους 800 βαθμούς Κελσίου. Ένας καπνιστής όταν τραβάει αυτό που λέμε μία ”τζούρα” στην άκρη του τσιγάρου η καύση που γίνεται φτάνει σε θερμοκρασίες άνω των 800 βαθμών Κελσίου, καταλαβαίνετε λοιπόν τι παράγεται όταν καις μία οργανική ύλη, ένα υλικό αυτής της θερμοκρασίας, στη συνέχεια αυτά τα παράγωγα πηγαίνουν στον πνεύμονα από των οποίων πνεύμονα περνούν μέσα στη συστηματική κυκλοφορία, διότι μπαίνουν στο αίμα και διαχέονται στον οργανισμό, δεν είναι μόνο τοπικές και είναι διάσπαρτες αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος, το ζήτημα είναι να το συνειδητοποιήσει και να κάνει προσπάθειες, γνωρίζω ότι είναι δύσκολο δεν είναι απλό, δεν ξυπνάω ένα πρωί και λέω Θα το κόψω, και το κόβω, με ευκολία κάποιοι το καταφέρνουν, κάποιοι όχι, βέβαια είναι η μειοψηφία, χρειάζεται προσπάθεια, χρειάζεται κίνητρο, χρειάζεται βοήθεια και ψυχολογική κυρίως, όσο νωρίτερα το αποφασίσει και το προσπαθήσει (ο καπνιστής) τόσο το καλύτερο.

ΕΡ. Γνωρίζουμε τα ποσοστά των εφήβων στην Ελλάδα οι οποίοι είναι καπνιστές;

ΑΠ.Δεν έχουμε πάρα πολλά δεδομένα στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν έχουμε συστηματική καταγραφή στην, σε βάθος χρόνου δηλαδή, να γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο όπως για παράδειγμα γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί έχουνε μεγάλη μελέτη που γίνεται στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το CDC το Αμερικανικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, και καταγραφούν συστηματικά σε βάθος χρόνου ετησίως τα ποσοστά καπνίσματος.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε προσθέσει τέτοια δεδομένα, τέτοιες μελέτες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει σήμερα, υπάρχει σίγουρα κάπνισμα, διότι έχει αποδειχθεί κιόλας, ότι όσο νωρίτερα ξεκινάς το κάπνισμα τόσο ποιο εθισμένος και μακροχρόνια καπνιστής γίνεσαι. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον ελληνικό πληθυσμό. Προφανώς και υπάρχει στην Ελλάδα κάπνισμα στους εφήβους, αυτό πρέπει να αποφύγουμε, εκεί πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα, νομίζω ότι έχουμε βελτίωση τα τελευταία χρόνια, παλαιότερα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα, παρόλα αυτά πρέπει να ελέγχουμε, και κατά τη γνώμη μου αυτό λείπει στην Ελλάδα, μία συστηματική ετήσια καταγραφή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των εφήβων των νέων στην Ελλάδα. Παιδιά γυμνασίου-λυκείου στην διότι για να εντοπίσεις το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρέπει πρώτα να το καταγράφεις με σωστό τρόπο, άρα λοιπόν η συστηματική καταγραφή είναι το πρώτο βήμα λύσης και αντιμετώπισης του οποίου ζητήματος.

ΕΡ. Ένα τελευταίο ερώτημα, για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς είναι μία νόσος που την γνωρίζει ο Ιατρικός κόσμος εδώ και δεκαετίες, ποιος ο λόγος όμως της έξαρσης αυτή τη στιγμή στον κόσμο, και να εξαχθεί αν μπορούσα να το πω έτσι από την Αφρική σε άλλες χώρες;

ΑΠ. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό ερώτημα, το οποίο και εγώ περιμένω απάντηση, επειδή δεν μας έχει εξηγήσει κάποιος πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται μία νόσος ταυτόχρονα σε τόσες πολλές χώρες, σε περιοχές όμως που δεν είναι ενδημικός ο ιός, διότι και στο παρελθόν είχαμε τοπικές εξάρσεις δηλαδή λίγο περιστατικών, και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη σε κάποιες Χώρες αυτό συνέβαινε μεμονωμένα, πάντα υπήρχε αίτιο, και συνήθως ήταν μεταφορά κάποιων ζώων από την Αφρική, γιατί στα ζώα, εκεί βρίσκεται ο ιός και όχι μόνο στους πιθήκους, επειδή τη λένε ευλογιά των πιθήκων, και σε τρωκτικά, σκίουρους κ.τ.λ. μπορεί να βρίσκεται και να μεταφερθεί στον άνθρωπο, ή είχαμε ιστορικό του ταξιδιού από κάποιον σε χώρες που ενδημεί ο ιός, δηλαδή στην κεντρική και δυτική Αφρική, μετέφερε τον ιό και στη συνέχεια προσβλήθηκαν κάποια άλλοι.

Εδώ, δεν μας έχει εξηγήσει κανένας πως ξαφνικά και σε Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και στην Ισπανία και στην Κανάρια νησιά και στην Ολλανδία και στην Ελβετία και στην Αγγλία σχεδόν ταυτόχρονα δηλαδή, είχαμε, όπως είδατε με διαφορά λίγων ημερών ανακοινώσεις περιστατικών σχεδόν ταυτόχρονα είχαμε εμφάνιση τέτοιων περιστατικών, εδώ δεν μας έχει πει κανείς πού οφείλεται αυτό, δεν καταλαβαίνω και τον πανικό. Ο ιός αυτός δεν έχει χαρακτηριστικά ούτε φυσικά της ευλογιάς, η οποία έχει εξαλειφθεί από την ανθρωπότητα από το 1980 ούτε τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού ως προς την μετάδοση, δεν τόσο εύκολη μετάδοση. Δεν πιστεύω ότι και δεν έχουμε μία τόσο σοβαρή Πανδημία και τέτοια και εξάπλωση, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος πως έχει προκύψει, δεν είναι μία επανάληψη του κορωνοϊού, και ούτε οι πανδημίες εμφανίζονται όπως εμφανίστηκε η Πανδημία του κορωνοϊού, δεν είναι όλοι οι ιοί με τα ίδια χαρακτηριστικά, εξάπλωση, μετάδοσης, και διασποράς.

Άρα, περιμένουμε μία αξιόπιστη απάντηση την οποία ακόμη δεν έχουμε λάβει, και πρέπει κάποια στιγμή να λάβουμε, διότι στο παρελθόν που έχουν συμβεί τέτοια τοπικά μικρά κύματα έξαρσης και όταν λέμε έξαρσης πολύ τοπικές 10-15 ατόμων δεν συζητάμε τώρα για εκατοντάδες και χιλιάδες άτομα, είχαμε συγκεκριμένα αίτια, τα οποία είχαν διερευνηθεί, και είχαν ανευρεθεί.
Εδώ δεν μας έχει πει κανένας πως έχει συμβεί.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi