Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΟικονομία

Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα!

Γράφει η Εβίτα Μανούδη.

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

Εάν διαθέτετε ένα μερισματούχο ETF ή Fund (διανέμει ένα μέρος των κερδών ως μερίσματα) ή μεμονωμένες μερισματούχες μετοχές, μπορείτε αυτήν τη στιγμή να προβλέπετε σε ένα απροσδόκητο κέρδος. Ορισμένες εταιρείες μεταφέρουν μέρος των κερδών τους σε εσάς με τη μορφή μερίσματος. Το πόσα χρήματα καταλήγουν σε εσάς αποφασίζεται στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Ένα μερισματούχο ETF ή Fund ή μερισματούχα μετοχή σάς καταβάλλει τα μερίσματα μαζικά σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η καταβολή γίνεται συνήθως ανά εξάμηνο ή ανά έτος. Αλλά: Όσο δελεαστικό και εύκολο κι αν ακούγεται απλά να λαμβάνετε χρήματα που προσγειώνονται στον λογαριασμό σας δίχως δική σας ενέργεια, τα μερίσματα από μόνα τους δεν θα σας κάνουν πλούσιους.

Λυπάμαι που σας το χαλάω. Ωραία αυτά που ακούτε στο Youtube και όσα θεωρητικά γράφονται ή παπαγαλίζονται… εεμμμ συγγνώμη, λέγονται ήθελα να πώ.

Ωστόσο επι του πρακτέου είναι αλλιώς.

Εξηγούμαι. Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Τα μερίσματα μειώνουν την εταιρική αξία

Ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε τη μετοχή λίγο πριν από την καταβολή του μερίσματος και την πουλάτε ξανά αμέσως και κερδίζετε τη διαφορά κέρδους μεταξύ αγοράς – πώλησης. Aυτό που ακούγεται σαν ένας απλός τρόπος για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα, ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Γιατί; Επειδή η πληρωμή μερίσματος μειώνει τη συνολική αξία της εταιρείας και ως εκ τούτου μειώνει την τιμή της μετοχής της.

Μόλις λάβετε το μέρισμα, η μετοχή διαπραγματεύεται με χρηματιστηριακή αξία μείον την καταβολή μερίσματος. Δηλαδή μείον το ποσό μερίσματος που καταβλήθηκε σε εσάς ανά μετοχή.

2. Το ποσό απόδοσης μερισμάτων είναι πολύ χαμηλό

Όταν λαμβάνετε μερίσματα, έχετε άμεσα στον λογαριασμό σας ένα αποτέλεσμα των επενδύσεών σας. Σίγουρα, αυτό είναι ένα καλό συναίσθημα. Ωστόσο, το να χτίσετε μια περιουσία μόνο με αυτό είναι δύσκολο. Για παράδειγμα, η μερισματική απόδοση της Deutsche Telekom για το 2023 είναι 3,1%.

Και τι σημαίνει αυτό Εβίτα; Καταβλήθηκαν 0,70 ευρώ ανά μετοχή!! Ούτε για τσίχλες δεν φτάνουν. Αν υποθέσουμε πώς επιθυμείτε ένα ποσό 150€, πρέπει να αγοράσετε 214 μετοχές. Σύνολο κόστους απόκτησης αξίας περίπου 4.800 €. Όπως αντιλαμβάνεστε για να έχετε πραγματικά υψηλά έσοδα από μερίσματα, χρειάζεστε πολλά κεφάλαια – υψηλή ρευστότητα.

3. Μόνοι σας καταστρέφετε την πολλαπλασιαστική δράση του ανατοκισμού

Υποθέτουμε πως το ετήσιο μέρισμα των μετοχών σας ύψους 150 βρίσκεται στον λογαριασμό σας. Φυσικά είναι δελεαστικό να κεράσετε τον εαυτό σας μια ακριβή επίσκεψη σε εστιατόριο ή ο,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας. Όμως για να συγκεντρώσετε στο τέλος όσο το δυνατόν υψηλότερο κεφάλαιο, χρειάζεστε να έχετε οπωσδήποτε πλάι σας και καλό σας φίλο την δύναμη της επιτοκοποίησης – του ανατοκιζόμενου επιτοκίου. Σας συμφέρει λοιπόν περισσότερο να επανεπενδύσετε τις αποδόσεις, στο παράδειγμά μας τα 150 €, για να επανατοκιστούν ξανά και έτσι να πολλαπλασιαστούν.

Ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι επενδύετε 10.000 € σε ένα ETF επανεπένδυσης κεδρών (συσσώρευσης απόδοσης) και 10.000 σε ένα μερισματούχο ETF. Καταθέτετε στο καθένα 100€ κάθε μήνα για δέκα χρόνια. Ο δείκτης απόδοσης αυξάνεται κατά 8% ετησίως για το επανεπενδυτικό ETF και 6% για το μερισματούχο. Το μερισματούχο, αποφέρει μερισματική απόδοση 2% ετησίως, την οποία καταναλώνετε. Μετά από δέκα χρόνια θα έχετε περίπου 33.500 € με το μερισματούχο ETF – αλλά με το ETF επανεπένδυσης κερδών περίπου 39.000 €.

4. Με τα μερίσματα εξοικονομείτε μόνο φόρους στην αρχή

Τα μερίσματα π.χ. από ένα μεριασματούχο ETF μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε φόρους. Αλλά μόνο εντός του αφορολόγητου ποσού κερδών απο επενδύσεις (για το 2023: ετησίως έως 1.000 €). Μόλις ξεπεράσετε αυτό το ποσό, απο φορολογικής απόψεως θα είστε σε καλύτερη θέση και σας συμφέρει το επανεπενδυτικό ETF.

Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα με τις μεμονωμένες μετοχές: τα μερίσματα από μετοχές του εξωτερικού υπόκεινται συχνά σε παρακράτηση φόρου, π.χ. στην Ισπανία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ. Πρέπει να τα πάρετε πίσω όταν υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση, πράγμα που σημαίνει επιπλέον εργασία, χρόνο, κόπο κλπ.. Τα μερισματούχα ETF ρυθμίζουν αυτό το ζήτημα εσωτερικά δίχως την δική σας ενέργεια.

5. Δεν μπορείτε να προγραμματίσετε ένα σταθερό οικονομικό πλάνο με τα μερίσματα

Αν τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια μερισματική απόδοση ύψους 2%, δεν σημαίνει ότι και φέτος η συνέλευση μετόχων θα ψηφίσει για το 2%. Δεν είναι κάτι προβλέψιμο και για αυτόν τον λόγο δεν ευνοεί τον προγραμματισμό σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε δύο εταιρείες εισηγμένες στον γερμανικό δείκτη Dax. Για παράδειγμα, η μερισματική απόδοση της μετοχή της Adidas ήταν πάντα μεταξύ 1% και 2% από το 2000 έως το 2018. Το 2019 αποφασίσθηκε να μην δοθεί μέρισμα. Για το 2020 και το 2021 δόθηκε μέρισμα 3,30 € ανά μετοχή. Tο 2022 ήταν μόνο 0,70 € ανά μετοχή. Θα το κάψουμε κυρ Στέφανε!!

Παράδειγμα του Ομίλου VW: Το μέρισμα της αυτοκινητοβιομηχανίας συρρικνώθηκε σε 0,17 € το 2016, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει – και το 2022 υπήρξε ειδικό μέρισμα 7,56 € ανά προνομιούχο μετοχή.

Όπως αντιλαμβάνεστε δύσκολα μπορείτε να υπολογίσετε αξιόπιστα με τα μερίσματα. Αλλά ακόμα κι αν αυτά διδόντουσαν σε σταθερό ποσοστό ή ποσό, για να λάβετε ένα υψηλό ποσό μερισμάτων σε πρέπει να διαθέσετε πολύ υψηλά κεφάλαια.

—————————————————————————————————————————————————————————–

1. Διαβάστε ακόμη: Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

2. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

3. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη: Ποια λάθη να αποφύγετε ενόχει υψηλού πληθωρισμού

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Mobil: 0176 32480889
E-Mail: paraskevi.manoudi@swisslife-select.de
Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach
Kostenlose Anmeldung Immobilien Seminar: Investment Immobilien Seminar
Maßgeschneiderte, unabhängige Beratung in allen Finanz-, Investment,- und Versicherungsthemen

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi