Σε μία ακόμη στρατηγικής σημασίας κίνηση προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, με την υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block III.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας τη στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι Exocet, που χαρακτηρίζονται από στρατιωτικά στελέχη ως τα νέα «κεντριά» του Αιγαίου, έχουν βεληνεκές άνω των 180 χιλιομέτρων και μπορούν να πλήξουν στόχους τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στο εσωτερικό εχθρικών περιοχών. Πρόκειται για οπλικά συστήματα διπλής χρήσης, κατάλληλα για εγκατάσταση σε πολεμικά πλοία αλλά και σε επίγειες πλατφόρμες σε νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της αμυντικής ομπρέλας «Θόλος».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Sébastien Lecornu, υπογραμμίζοντας τη διαρκή εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, το σχέδιο ReArm, καθώς και οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τον Λίβανο και τη Μαύρη Θάλασσα.
«Η Γαλλία αποτελεί έναν από τους στενότερους εταίρους της Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας. Η στρατηγική μας συνεργασία ενισχύεται διαρκώς, με κοινό στόχο τη μείωση των εξαρτήσεων και την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Γάλλος υπουργός εξήρε την ελληνογαλλική συνεργασία και τη φιλοξενία των γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
Στον δρόμο για την απόκτηση 4ης φρεγάτας FDI
Σε δηλώσεις του λίγο νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια 4ης γαλλικής φρεγάτας FDI, ενισχύοντας περαιτέρω τη ναυτική αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Με τις τελευταίες εξελίξεις, επιβεβαιώνεται η σταθερή προσήλωση της Αθήνας στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού αμυντικού μηχανισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του αρχιπελάγους και της εθνικής κυριαρχίας. Η στενή συμμαχία με τη Γαλλία λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε μία περίοδο με αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή.