Άνδρας

Οι άνδρες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες επιστημονικά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 92 στρέιτ άνδρες, ηλικίας από 19 έως 43 ετών, με διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και βρήκαν τις εξής κατηγορίες ανδρισμού:

Νεο-παραδοσιακός άνδρας. Εκείνος που σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου του, όπως του προστάτη και του ατόμου που φέρνει το εισόδημα στο σπίτι.

• Εξισωτικός άνδρας. Εκείνος που αναζητεί μία πιο ισότιμη ερωτική σχέση και δίνει έμφαση στην αμοιβαιότητα και στο δούναι και λαβείν μέσα σε μία σχέση.

• Προοδευτικός άνδρας. Εκείνος που συνήθως αναλαμβάνει ρόλους μετά από συχνές συζητήσεις με την σύντροφο του, στην οποία το ζευγάρι συναποφασίζει ποιος θα κάνει τι.

Η έρευνα είχε ως στόχο να μελετήσει πώς τα διαφορετικά στυλ ανδρισμού επηρεάζουν τις στενές σχέσεις των ανδρών με τις συντρόφους τους. «Ξεκινήσαμε με στόχο να κατανοήσουμε πώς διαφορετικοί τύποι αρρενωπότητας διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανδρών και την ψυχική τους υγεία. Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι αυτοί οι τύποι αρρενωπότητας συνδέονταν με διαφορετικά οφέλη καθώς και με προκλήσεις», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, γιατρός, Τζον Όλιφ.

Πράγματι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε τύπος ανδρισμού είχε πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα οι εξισωτικοί άνδρες προωθούν την ιδέα της ισότητας των φύλων και δηλώνουν ότι αυτό έχει βελτιώσει την ψυχική υγεία τους. Αντίθετα άνδρες με παραδοσιακούς ρόλους που αμφισβητούν την ισότητα μπορεί να αντιμετωπίσουν αποκλεισμό και κριτική από άλλους και αυτό να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Ωστόσο όσοι άνδρες ανήκουν στον εξισωτικό τύπο δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πετύχουν ισότητα με την σύντροφο τους αν απλά μοιράζουν 50-50 τις δουλειές του σπιτιού. «Αυτές οι μεταστροφές και τα άγχη έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Για να προωθήσουμε ουσιαστική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δομές που επηρεάζουν την συμπεριφορά των ανδρών», τόνισε ο Τζον Όλιφ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα ανοίξουν τον δρόμο στους άνδρες να δημιουργούν πιο υγιείς σχέσεις.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Καλύτερο σεξ το πρωί ή το βράδυ; Ιδού η ερώτηση (και η απάντηση)

e-enimerosi

Οι καλύτερες 6 ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα αν έχετε λίγο χρόνο για άσκηση

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο μόνος που αμφισβήτησε τόσο έντονα τον Τζόρνταν.

e-enimerosi