Ιατρική Βιολογία

Η ιολόγος Beata Halassy αντιμετώπισε τον καρκίνο της με ιούς που μεγάλωσε στο εργαστήριο

Ιοί όπως η ιλαρά (φωτογραφία εδώ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Credit: Eye Of Science/Science Photo Library
Η ιολόγος Beata Halassy λέει ότι η αυτοθεραπεία λειτούργησε και ήταν μια θετική εμπειρία – αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσουν άλλοι.

Μια επιστήμονας που αντιμετώπισε με επιτυχία τον δικό της καρκίνο του μαστού κάνοντας ένεση στον όγκο με ιούς που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, πυροδότησε συζήτηση για την ηθική του αυτο-πειραματισμού.

Η Beata Halassy ανακάλυψε το 2020, σε ηλικία 49 ετών, ότι είχε καρκίνο του μαστού στο σημείο μιας προηγούμενης μαστεκτομής. Ήταν η δεύτερη υποτροπή εκεί από τότε που της αφαιρέθηκε το αριστερό στήθος και δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη χημειοθεραπεία.

Η Halassy, ​​ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, μελέτησε τη βιβλιογραφία και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με μια αναπόδεικτη θεραπεία.

Μια αναφορά περιστατικού που δημοσιεύτηκε στο Vaccines την  Αυγούστου περιγράφει πώς η Halassy χορήγησε μόνη της μια θεραπεία που ονομάζεται ογκολυτική ιοθεραπεία (OVT) για να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του σταδίου 3 της. Τώρα είναι χωρίς καρκίνο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Επιλέγοντας να πειραματιστεί μόνος του, ο Halassy εντάσσεται σε μια μακρά σειρά επιστημόνων που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την κάτω από το ραντάρ, στιγματισμένη και δεοντολογική πρακτική. «Χρειάστηκε ένας γενναίος συντάκτης για να δημοσιεύσει την έκθεση», λέει ο Halassy.

Η ανερχόμενη θεραπεία

Το OVT είναι ένα αναδυόμενο πεδίο θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί ιούς για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να τα καταπολεμήσει. Οι περισσότερες κλινικές δοκιμές OVT μέχρι στιγμής ήταν σε μεταστατικό καρκίνο τελικού σταδίου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν κατευθυνθεί σε νόσο σε πρώιμο στάδιο. Ένα OVT, που ονομάζεται T-VEC, έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένοι παράγοντες OVT για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού οποιουδήποτε σταδίου, οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Halassy τονίζει ότι δεν είναι ειδική στην OVT, αλλά η πείρα της στην καλλιέργεια και τον καθαρισμό ιών στο εργαστήριο της έδωσε την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσει τη θεραπεία. Επέλεξε να στοχεύσει τον όγκο της με δύο διαφορετικούς ιούς διαδοχικά — έναν ιό της ιλαράς που ακολουθείται από έναν ιό φυσαλιδώδους στοματίτιδας (VSV). Και τα δύο παθογόνα είναι γνωστό ότι μολύνουν τον τύπο του κυττάρου από το οποίο προήλθε ο όγκος της και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές OVT. Ένας ιός ιλαράς έχει δοκιμαστεί κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Ο Halassy είχε προηγούμενη εμπειρία εργασίας και με τους δύο ιούς και και οι δύο έχουν καλό ιστορικό ασφάλειας. Το στέλεχος της ιλαράς που επέλεξε χρησιμοποιείται εκτενώς σε παιδικά εμβόλια και το στέλεχος VSV προκαλεί, στη χειρότερη, ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Σε διάστημα δύο μηνών, μια συνάδελφος χορήγησε ένα καθεστώς θεραπειών με υλικό ερευνητικής ποιότητας που είχε παρασκευαστεί πρόσφατα από τη Halassy, ​​το οποίο ενέθηκε απευθείας στον όγκο της. Οι ογκολόγοι της συμφώνησαν να την παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της αυτοθεραπείας, ώστε να μπορεί να μεταβεί στη συμβατική χημειοθεραπεία εάν τα πράγματα πήγαιναν στραβά.

Η προσέγγιση φάνηκε να είναι αποτελεσματική: κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και χωρίς σοβαρές παρενέργειες, ο όγκος συρρικνώθηκε σημαντικά και έγινε πιο μαλακός. Αποσπάστηκε επίσης από τον θωρακικό μυ και το δέρμα που είχε εισβάλει, καθιστώντας εύκολη την χειρουργική αφαίρεσή του.

Η ανάλυση του όγκου μετά την αφαίρεση έδειξε ότι είχε διηθηθεί πλήρως με κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, υποδηλώνοντας ότι το OVT είχε λειτουργήσει όπως αναμενόταν και προκάλεσε το ανοσοποιητικό σύστημα του Halassy να επιτεθεί τόσο στους ιούς όσο και στα καρκινικά κύτταρα. «Σίγουρα προκλήθηκε μια ανοσολογική απάντηση», λέει ο Halassy. Μετά το χειρουργείο, έλαβε θεραπεία ενός έτους με το αντικαρκινικό φάρμακο τραστουζουμάμπη.

Ο Stephen Russell, ειδικός OVT που διευθύνει την εταιρεία βιοτεχνολογίας ιοθεραπείας Vyriad στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, συμφωνεί ότι η περίπτωση της Halassy υποδηλώνει ότι οι ιογενείς ενέσεις λειτούργησαν για τη συρρίκνωση του όγκου της και την υποχώρηση των διεισδυτικών άκρων του.

Αλλά δεν πιστεύει ότι η εμπειρία της ανοίγει πραγματικά κανένα νέο έδαφος, επειδή οι ερευνητές προσπαθούν ήδη να χρησιμοποιήσουν την OVT για να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Δεν γνωρίζει ότι κάποιος δοκιμάζει δύο ιούς διαδοχικά, αλλά λέει ότι δεν είναι δυνατό να συμπεράνει κανείς εάν αυτό είχε σημασία σε μια μελέτη « n of 1». «Πραγματικά, η καινοτομία εδώ είναι ότι το έκανε στον εαυτό της με έναν ιό που μεγάλωσε στο δικό της εργαστήριο», λέει.

Ηθικό δίλημμα

Η Halassy ένιωσε την ευθύνη να δημοσιεύσει τα ευρήματά της. Αλλά έλαβε περισσότερες από δώδεκα απορρίψεις από περιοδικά – κυρίως, λέει, επειδή η εργασία, που συντάχθηκε από κοινού με συναδέλφους της, περιελάμβανε αυτο-πειραματισμό. «Το κύριο μέλημα ήταν πάντα ηθικά ζητήματα», λέει ο Halassy. Ήταν ιδιαίτερα αποφασισμένη να επιμείνει αφού συνάντησε μια κριτική που τονίζει την αξία του αυτο-πειραματισμού 2 .

Το γεγονός ότι τα περιοδικά είχαν ανησυχίες δεν εκπλήσσει τον Jacob Sherkow, ερευνητή νομικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, ο οποίος έχει εξετάσει την ηθική του αυτο-πειραματισμού των ερευνητών σε σχέση με τα εμβόλια COVID-19.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Halassy χρησιμοποίησε τον αυτο-πειραματισμό ως τέτοιο, αλλά ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλους να απορρίψουν τη συμβατική θεραπεία και να δοκιμάσουν κάτι παρόμοιο, λέει ο Sherkow. Τα άτομα με καρκίνο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να δοκιμάσουν μη αποδεδειγμένες θεραπείες. Ωστόσο, σημειώνει, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η γνώση που προέρχεται από τον αυτο-πειραματισμό δεν θα χαθεί. Το έγγραφο τονίζει ότι η αυτοθεραπεία με ιούς που καταπολεμούν τον καρκίνο «δεν πρέπει να είναι η πρώτη προσέγγιση» σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου.

«Νομίζω ότι τελικά εμπίπτει στη γραμμή του να είναι ηθικό, αλλά δεν είναι μια υπόθεση slam-dunk», λέει ο Sherkow, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει ένα σχόλιο που να εμπλουτίζει την προοπτική της ηθικής, να δημοσιεύεται μαζί με την αναφορά της υπόθεσης .

Η Halassy δεν μετανιώνει για τη θεραπεία του εαυτού της ή την επίμονη επιδίωξή της για δημοσίευση. Πιστεύει ότι είναι απίθανο κάποιος να προσπαθήσει να την αντιγράψει, γιατί η θεραπεία απαιτεί τόσες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες. Και η εμπειρία έδωσε στη δική της έρευνα μια νέα κατεύθυνση: τον Σεπτέμβριο πήρε χρηματοδότηση για τη διερεύνηση του OVT για τη θεραπεία του καρκίνου σε οικόσιτα ζώα. «Η εστίαση του εργαστηρίου μου έχει στρέψει τελείως λόγω της θετικής εμπειρίας με την αυτοθεραπεία μου», λέει.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV AIDS

e-enimerosi

Η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας

e-enimerosi

Θεραπεία στην οσφρητική δυσλειτουργία

e-enimerosi