Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε δεύτερο θάνατο από καρκίνο. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα περίπου δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πεθάνει από καρκίνο. Οι άνδρες κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο από το κάπνισμα, το αλκοόλ και το υπερβολικό βάρος.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, σχεδόν κάθε δεύτερος θάνατος από καρκίνο οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία οδήγησαν στη λίστα με τους 34 παράγοντες κινδύνου, γράφει μια διεθνής ερευνητική ομάδα στο περιοδικό The Lancet. Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους που πέθαναν από 23 διαφορετικούς τύπους καρκίνου το 2019. Εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου συμμετείχαν σε 4,45 εκατομμύρια θανάτους – 44,4 τοις εκατό.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το βάρος του καρκίνου παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία που αυξάνεται σε παγκόσμια σημασία», δήλωσε ο συγγραφέας Christopher Murray από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να εντοπίσουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποτρέψουν τόσο τη νοσηρότητα όσο και τον θάνατο από καρκίνο.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο λόγω εξωτερικών παραγόντων κινδύνου: αυτοί ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ όλων των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο μεταξύ τους (50,6 τοις εκατό). Στις γυναίκες, από την άλλη πλευρά, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών των θανάτων οφείλονταν σε τέτοιες αιτίες (36,3 τοις εκατό)
Η ομάδα διακρίνει μεταξύ δύο βασικών κατηγοριών παραγόντων κινδύνου: τους κινδύνους συμπεριφοράς από τη μια πλευρά και τους περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς κινδύνους από την άλλη. Εκτός από το αλκοόλ, το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή, οι κίνδυνοι συμπεριφοράς περιλαμβάνουν επίσης το σεξ χωρίς προστασία. Οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες σε ορισμένα επαγγέλματα.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν επίσης τον κίνδυνο με βάση τον αριθμό των ετών ζωής που χάθηκαν λόγω καρκίνου και έτσι αντιπροσώπευαν τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.Αντίστοιχα, οι άνδρες έχασαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα χρόνια ζωής από τις γυναίκες μέσω της κατανάλωσης καπνού, και η τιμή ήταν τριπλασιάστηκε για την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι άνδρες καπνίζουν και πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες. Οι άνδρες διέτρεχαν επίσης τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς κινδύνους – υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να εργάζονται σε μέρη όπου εκτίθενται σε καρκινογόνες ουσίες.
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πιο κοινή αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο είναι οι όγκοι στην αναπνευστική οδό (36,9 τοις εκατό των θανάτων). Ακολουθεί στους άνδρες ο καρκίνος του παχέος εντέρου (13,3 τοις εκατό), ο καρκίνος του οισοφάγου (9,7 τοις εκατό) και ο καρκίνος του στομάχου (6,6 τοις εκατό). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (17,9 τοις εκατό), ο καρκίνος του παχέος εντέρου (15,8 τοις εκατό) και ο καρκίνος του μαστού (11 τοις εκατό) είναι ιδιαίτερα συχνοί στις γυναίκες.