Τα μαργαριτάρια πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη, ότι φέρνουν αγάπη και σοφία. Θεωρείται ότι κάνουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ισχυρότερες και στενότερες.
Σύμφωνα με την κινέζικη μυθολογία τα μαργαριτάρια πέφτουν από τον ουρανό όταν οι δράκοι πολεμούν μεταξύ τους.
Τα μαργαριτάρια έγιναν γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Το αρχαιότερο κόσμημα μαργαριταριών, βρέθηκε στη σαρκοφάγο μιας πριγκίπισσας από την Περσία και χρονολογείται από το 520 π.χ. Αυτό το κόσμημα εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με τα μαργαριτάρια κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Περσία. Σύμφωνα με τον θρύλο, το πολύτιμο μαργαριτάρι γεννιέται μέσα σε ένα κοχύλι αφού προηγουμένως το έχει γονιμοποιήσει η σελήνη. Με αυτό τον τρόπο, σφραγίζει την ουράνια καταγωγή του εξού και η Δεν είναι λίγοι οι μύθοι που συνδέουν τον ανεκτίμητο θησαυρό της θάλασσας με τη γέννηση της θεάς Αφροδίτης κι εν συνεχεία με τη γυναικεία δημιουργικότητα και την αγνή ομορφιά.
Στην Παλαιά Διαθήκη, τα λευκά μαργαριτάρια συμβόλιζαν τα δάκρυα της Εύας και αντίστοιχα τα μαύρα, τα δάκρυα του Αδάμ, μετά το θάνατο του γιου τους Άβελ.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια, το πολύτιμο μαργαριτάρι δενόταν σε ξεχωριστά και ιδιαίτερα κοσμήματα, προορισμένα μόνο για τα άτομα της βασιλικής οικογένειας και της ανώτερης τάξης. Συνηθισμένο εκείνη την εποχή, ήταν τα ενδύματα των κυριών της άρχουσας τάξης, να στολίζονται με τους λαμπερούς λίθους του νερού.
Στο μεσαίωνα, το δάκρυ του Θεού συμβόλιζε τη σοφία, την ευτυχία, την αγάπη τον έρωτα και το φως στο σκοτάδι, παρομοίωσή του με δάκρυ του θεού.
Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δε, όλες οι εύπορες κυρίες της εποχής εκείνης, έπρεπε είτε να φορούν κοσμήματα με μαργαριτάρια, είτε τα ρούχα τους να ήταν στολισμένα με αυτά.
Ο θρύλος λέει ότι η Κλεοπάτρα διέλυσε ένα μαργαριτάρι σε κρασί και το ήπιε προκειμένου να αποδείξει την αγάπη της στον Μάρκο Αντώνιο. Μια άλλη εκδοχή του ιδίου θρύλου λέει πως η Κλεοπάτρα στοιχημάτισε με τον Μάρκο Αντώνιο ότι μπορεί να ξοδέψει για ένα και μόνο γεύμα, ένα ποσό τόσο εξωφρενικό όσο και τα περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας. Όταν κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Μάρκος Αντώνιος της επεσήμανε ότι δεν πρόκειται με τίποτα να πλησιάσει το συγκεκριμένο ποσό, τότε εκείνη του δήλωσε ότι μόνο το δικό της γεύμα μπορεί να το φτάσει και να το ξεπεράσει. Στη συνέχεια έβγαλε ένα από τα σκουλαρίκια της που κοσμούσε το μεγαλύτερο μαργαριτάρι της εποχής, το έβαλε σε ένα κύπελλο γεμάτο ξύδι κι αφού έλιωσε το ήπιε. Ετσι ο Μάρκος Αντώνιος έχασε το στοίχημα. Εννοείται βέβαια ότι το ξύδι δεν διαλύει τα μαργαριτάρια, αλλά όπως είπαμε πρόκειται για θρύλο.
Στη βικτωριανή εποχή, τα μαργαριτάρια φοριούνταν κατά τη διάρκεια του πένθους, διότι συμβόλιζαν τα δάκρυα. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ από χήρες και γενικά πενθούσες κυρίες.
Τα μαργαριτάρια είναι από τα πιο κομψά και διαχρονικά κοσμήματα που μπορούμε να φορέσουμε.
‘’pearls are always appropriate’’ της Jackie Kennedy.
Το πιο διάσημο μαργαριτάρι του κόσμου βρέθηκε στην Αμερική, είναι τεράστιο σε σχήμα αχλαδιού, έχει το μέγεθος αυγού περιστεριού κι ονομάζεται La Peregrina που σημαίνει ‘’Ο Ανεπανάληπτος’’. Πέρασε από χέρια πολλών διασημοτήτων όλα αυτά τα χρόνια όπως για παράδειγμα της Mary Tudor της Αγγλίας, του Phillip II της Ισπανίας κλπ.
Φήμες θέλουν ο τελευταίος κάτοχος του μοναδικού αυτού μαργαριταριού να έχει υπάρξει η Elizabeth Taylor.
Ακολουθείστε το Λογοτεχνικό Magazino