Ιστορία Πολιτισμός

Magna Graecia: Αναστηλώθηκε στον Ακράγαντα της Σικελίας άγαλμα 8 μέτρων που προστάτευε τον Ναό του Δία.

Όρθιος ξανά μετά από αιώνες κολοσσιαίος Άτλας της Magna Graecia: Αναστηλώθηκε στον Ακράγαντα της Σικελίας άγαλμα 8 μέτρων που προστάτευε τον Ναό του Δία, τον μεγαλύτερο δωρικό ναό που χτίστηκε ποτέ.

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα που βρισκόταν θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου προκειμένου να ξαναπάρει τη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στους ελληνικούς ναούς του Ακράγαντα στη Σικελία, μετά από ένα τιτάνιο επιστημονικό έργο έρευνας και αποκατάστασης που διήρκεσε 20 ολόκληρα χρόνια.

Ο ιστορικός Ακράγαντας (Agrigento στα Ιταλικά) ιδρύθηκε το 580 π.Χ. από αποίκους της Γέλας – σημαντικής αρχαίας Ελληνικής αποικίας. Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και έγινε μία από της πλουσιότερες ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας.

Το άγαλμα toυ Άτλαντα, ύψους 8 μέτρων, το οποίο χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα περίπου 38 αγάλματα που κοσμούσαν τον ναό του Δία – ναός που θεωρείται ο μεγαλύτερος ναός δωρικού ρυθμού που χτίστηκε ποτέ, αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η ανέγερσή του.

«Ο Άτλας θα γίνει ένα από τα κορυφαία σημεία της Κοιλάδας των Ναών», δήλωσε ο Φρανσέσκο Πάολο Σκαρπινάτο,  αξιολογητής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μαζί με τον κυβερνήτη της Σικελίας, Ρενάτο Σκιφάνι. «Μπορούμε επιτέλους να παρουσιάσουμε αυτό το επιβλητικό έργο στη διεθνή κοινότητα».

  • Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν το 1812 από τον Τσαρλς Μ. Κόκρελ, έναν νεαρό Βρετανό αρχιτέκτονα που επισκεπτόταν τον Ακράγαντα για να μελετήσει τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που ιδρύθηκε περίπου το 582 π.Χ. Ο Κόκρελ ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνειδητοποίησε ότι ένα τεράστιο κομμάτι ψαμμίτη κοντά στον παλιό Ναό του Δία δεν ήταν μέρος του αετώματος του ιερού, αλλά το κεφάλι ενός αγάλματος του Άτλαντα.

Ο Κόκρελ αργότερα αναγνώρισε και άλλα κομμάτια των αγαλμάτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Άτλαντες βρίσκονταν στο εξωτερικό μέρος του ναού του Διός, σε μια στάση υποστήριξης του ναού και ολόκληρου του θριγκού του ιερού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί δεν είχε ακόμη αποκτήσει στέγη όταν ο Ακράγαντας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.
[σ.σ. Ο θριγκός είναι το τμήμα εκείνο της ανωδομής ενός ναού στην Αρχαία Ελλάδα που βρίσκεται ακριβώς επάνω από τους τοίχους και τους κίονες].

Με την πάροδο του χρόνου ο ναός γκρεμίστηκε από σεισμούς και τον 18ο αιώνα καταστράφηκε για να παράσχει οικοδομικά υλικά για τον Ακράγαντα  και την γειτονική πόλη Πόρτο Εμπέντοκλε [σ.σ. από το όνομα του προσωκρατικού φιλόσοφου Εμπεδοκλή ο οποίος ήταν κάτοικος του Ακράγαντα]

Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε με τη χρήση ογκόλιθων ψαμμίτη και με κάθε κομμάτι του να τοποθετείται σε “ράφια” προσαρμοσμένα σε μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή – πλαίσιο.

Το 1920, ο αρχαιολόγος Πίρο Μαρκόνι, ανακάλυψε διάφορα τεχνουργήματα που οδήγησαν στην ανακατασκευή του πρώτου Άτλαντα, ο οποίος σώζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ακράγαντα.

Το 2004, το πάρκο της Κοιλάδας των Ναών ξεκίνησε μια εκτεταμένη ερευνητική εκστρατεία υπό την ηγεσία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης και υπό την επίβλεψη του Χάιντς Γιούργκεν Μπέστε.

Αυτή η μελέτη, εκτός από την παροχή νέων γνώσεων για το μνημείο, οδήγησε στη σχολαστική καταγραφή 90 ακόμη θραυσμάτων που ανήκαν σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικούς Άτλαντες και στην απόφαση να συναρμολογηθεί κομμάτι – κομμάτι ένας νέος Άτλας και να τοποθετηθεί όρθιος μπροστά από το Ναό του Δία.

Ο Ρομπέρτο Σκιαράτα, διευθυντής του πάρκου της Κοιλάδας των Ναών, δήλωσε: «Η ιδέα ήταν να επανατοποθετηθεί ένας από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά από το ναό, ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως φύλακας της δομής που είναι αφιερωμένη στον πατέρα των θεών».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας