Ιστορία Πολιτισμός

Βρήκαν οι Μινωίτες πρώτοι από όλους την Βόρεια Θάλασσα

Στην Γερμανία αναθέρμανε το ενδιαφέρον σχετικά με τα νέα καταπληκτικά  ευρήματα  των εθνολόγων  Hans Peter Duerr στη Βόρεια Θάλασσα, παρά την αρχική καχυποψία.

Ποιος ανακάλυψε τη Βόρεια Θάλασσα; O Πυθέας τον 4ο αι. π.Χ. θα έλεγε ο καθένας,  κάτι που είναι δύσκολο να αλλάξει, και να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ωστόσο, ο Γερμανός εθνολόγος και ιστορικός του πολιτισμού Hans Peter Duerr προσπάθησε αλλά και συνεχίζει να προσπαθεί για πολλά χρόνια να αλλάξει αυτή την άποψη.

Σε αναζητήσεις του στα ρηχά μέρη της  θάλασσας του Βορρά στη δεκαετία του ’90, μαζί με τους φοιτητές  του στη βυθισμένη  μεσαιωνική Roungkcholt έκανε μια αναπάντεχη ανακάλυψη.

Μέσα σε ένα στρώμα τύρφης που χρονολογείται από περίπου το 1300 π.Χ. ανακαλύφτηκαν, σπασμένα αγγεία, θυμίαμα, κοπάλι, λάπις λάζουλ* και μια σφραγίδα με επιγραφή σε Γραμμική Α Εάν τα αποτελέσματα ερμηνεύονται σωστά, τότε θα πρέπει πραγματικά οι Μινωίτες από την Κρήτη ανακάλυψαν  την Βόρεια Θάλασσα.

Καχυποψία και τεκμηρίωση

Δύο βιβλία από τον Hans Peter Duerr για αυτή την ανακάλυψη εκδόθηκαν στην συνέχεια, το πρώτο που κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο “Οι θεές με δάκρυα στα μάτια” (Die Fahrt der Argonauten. Insel-Verlag,) και το επόμενο με τίτλο “Το Ταξίδι των Αργοναυτών” (Die Fahrt der Argonauten. Insel-Verlag,). Οι επιστήμονες στην αρχή έβλεπαν τον Duerr σαν έναν γραφικό ανθρωπάκο στην συνέχεια όμως  τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.

Τα Μινωικά αντικείμενα που ανακάλυψε αυτός ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος θεωρούνται πλέον αδιαμφισβήτητα. Στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου στη Βόννη επιβεβαιώθηκε με τη μέθοδο ενεργοποίησης νετρονίων η χρονολόγηση τους, αλλά και η προέλευσή τους. Παρόμοια αντικείμενα έχουν βρεθεί  στην αρχαία Κομμό, λιμάνι της Φαιστού, νότια της Κρήτης.

Επιστημονικές κινήσεις

Οι μελετητές από συναφείς επιστημονικούς κλάδους έκαναν πολλούς επιστήμονες αρχαιολόγους να δουν με άλλο μάτι τις υποτιθέμενες αυταπάτες του  Hans Peter Duerr και η εφημερίδα του Μονακό Süddeutsche Zeitung  τους έδωσε βήμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο διακεκριμένος ελληνιστής της Ζυρίχης Βάλτερ Μπούρκερ  απαιτεί νέες ανασκαφές στη θάλασσα του Βορρά για να αποδειχτεί αν τα ευρήματα που βρέθηκαν είναι αληθινά ή πηγή της φαντασίας του ερασιτέχνη αρχαιολόγου. Ο αρχαιολόγος Erlangen Hartmut Mateusz θεωρεί πιθανό μια Μινωική αποστολή στην Κορνουάλλη και πέρα από εκεί για  την εξερεύνηση κασσίτερου, καθώς οι εισαγωγές από την Ασία είχαν σταματήσει  από τον πόλεμο μεταξύ των Χετταίων με τους Αιγυπτίους. Ο αρχαιολόγος Paul Juhl από το πανεπιστήμιο της Heidelberg θεωρεί  γνήσια τη σφραγίδα που βρέθηκε με την επιγραφή της σφραγίδας πιθανότατα να αναφέρεται στην Ινώ, τη θεά των θαλασσών.

Έτσι, η ανακάλυψη μιας ομάδας φοιτητών  και των εκπαιδευτικών τους στα θολά νερά της Βόρειας Θάλασσας αρχίζει να κρυσταλλώνεται και ανατρέπει μια επιστημονική παραδοχή και αυθόρμητη βεβαιότητα της απλής λογικής, πως  είναι δύσκολο να αποδεχθεί την παρουσία των Μινωιτών πριν από 3.300 χρόνια στα ανεμοδαρμένος νερά της θάλασσας του Βατ.


Πηγές

Die Fahrt der Argonauten. Insel-Verlag, Berlin 2011, ISBN 978-3-458-17469-1.
Tränen der Göttinnen. 2008

Interview vom 09.08.2009, durchgeführt in der »Alten Grundtei« in Heidelberg (Freigabe durch H.P. Duerr am 30.08.2011)

Σχετικές αναρτήσεις

H μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.): Η Μακεδονία στα χέρια των Ρωμαίων

e-enimerosi

H μεγάλη μάχη των Πλαταιών που έσωσε τον ελληνισμό

e-enimerosi

Aρχαία Eλληνική τεχνολογία. Ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο – Βίντεο

e-enimerosi