Κύπρος

Κυπριακό: Πενταμερής Διάσκεψη Τουρκικών Όρων

Γράφει ο *Φοίβος Κλόκκαρης

Ο Ελληνισμός τής ημικατεχόμενης Κύπρου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω τής Τουρκικής επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής, αλλά και λόγω της υιοθέτησης από την κυβέρνηση μας και τις ηγεσίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, τής λύσης ΔΔΟ για το Κυπριακό, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία.

Η ΔΔΟ δεν συγκροτεί ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος, όπως διαπιστώνεται και από τις συγκλίσεις των συνομιλιών.Επίκειται πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό και μάς διακατέχει μεγάλη ανησυχία, αφού βρισκόμαστε στο τραγικό αδιέξοδο, οι δύο λύσεις, που θα συζητηθούν να είναι τουρκικών όρων (ΔΔΟ, δύο κράτη). Οδηγηθήκαμε σε αυτή τη κατάσταση επειδή οι κυβερνήσεις μας ακολούθησαν στό Κυπριακό πορεία προσαρμογής προς τίς Τουρκικές απαιτήσεις. Να αναφέρουμε συναφώς τα εξής :

  • Υποστηρίζεται η λύση ΔΔΟ, αλλά αποσιωπάται ότι αυτή είναι το σχέδιο Ανάν, που απέρριψε με δημοψήφισμα ο Κυπριακός Ελληνισμός το 2004 με την συντριπτική πλειοψηφία τού 76%. Η συμπερίληψη τής ΔΔΟ στο ψήφισμα 649/1990 του ΣΑ/ΗΕ (κατόπιν εισήγησης της Βρετανίας) δεν πρέπει να μας δεσμεύει γιατί το 2004 την απέρριψε ο λαός με το δημοψήφισμα.
  • Επιδιώκεται συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό, με βάση το κεκτημένο των συνομιλιών. Δηλαδή τις συγκλίσεις, που έχουν συμφωνηθεί, οι οποίες όμως δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσημα στο λαό, με την αδικαιολόγητη επίκληση του απορρήτου των συνομιλιών για θέματα γνωστά στην Τουρκία, Βρετανία, Ηνωμένα Έθνη και επομένως δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας να τα γνωρίζει ο λαός, ο οποίος θα υποστεί και τις συνέπειες τής λύσης. Οι συγκλίσεις βρίσκονται σε αντίφαση με το περιεχόμενο τής λύσης για ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος, που προβάλλει έντονα η κυβέρνηση μας ότι επιδιώκει. Οι συγκλίσεις είναι ουσιαστικά οι δικές μας υποχωρήσεις, που διαμόρφωσαν τη ΔΔΟ σε συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, η οποία δεν διαφέρει πολύ από τη λύση δυο κρατών (συνομοσπονδία δύο Κρατών), που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία.
Οι βασικές συγκλίσεις, που καθιστούν την ΔΔΟ κράτος δυσλειτουργικό, θνησιγενές μη δημοκρατικό , είναι:

1. Παραβίαση της ενότητας του κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την σύγκλιση επιβολής εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών, που καταστρατηγούν τα δικαιώματα τής ατομικής ιδιοκτησίας, τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τής ελεύθερης εγκατάστασης.

2. Παραβίαση τής αρχής τής ασφάλειας με την σύγκλιση να μην έχει δικαίωμα το Κυπριακό κράτος, να έχει Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) μετά την λύση (αυτό πρόβλεπε και το σχέδιο Ανάν).Η πολιτική ηγεσία μας θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι οι ΕΔ είναι απαραίτητο συστατικό της συγκρότησης ενός κράτους, για να έχει δυνατότητα να ασκεί κυριαρχία στην επικράτεια του, να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του και να προστατεύει τα σύνορα του. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτή η σύγκλιση εξυπηρετεί την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία έχει ως στρατηγικό στόχο τον έλεγχο όλης της Κύπρου και ο αφοπλισμός τού Κυπριακού κράτους εξυπηρετεί τον στόχο της.

3. Παραβίαση τής αρχής τού δικαίου και τής πλειοψηφίας, με την σύγκλιση να έχει δικαίωμα ΒΕΤΟ (μετονομάσθηκε σε μια θετική ψήφο) η μειοψηφία, για τη λήψη αποφάσεων. Είναι σύγκλιση που καταστρατηγεί την αρχή τής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, με συνέπεια τα αναρίθμητα αδιέξοδα και την παράλυση τού κράτους, όπως είχε συμβεί τη δεκαετία του 1960 με τα ΒΕΤΟ των Τουρκοκυπρίων, πού απαίτησε η Τουρκία και συμπεριλήφθηκαν στο σύνταγμα τής ΚΔ, η οποία ιδρύθηκε με τίς συνθήκες Ζυρίχης/Λονδίνου. Να διδαχθούμε από την ιστορία μας, για να μην ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη. Μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων(ακόμα αναζητείται) όπως οι τρεις ξένοι δικαστές τού σχεδίου Ανάν, δεν επιλύει το πρόβλημα, επειδή παραβιάζει την αρχή τής λαϊκής κυριαρχίας. Στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν υπάρχουν, ούτε χρειάζονται τέτοιοι μηχανισμοί, επειδή τηρείται η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, που αποτρέπει τα αδιέξοδα και την παράλυση τού κράτους.

Συμπέρασμα: Η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) παρέμεινε αδικαιολόγητα εγκλωβισμένη επί μισό αιώνα στη ΔΔΟ και είναι απαραίτητο να απορρίψει αυτή τη μορφή λύσης και να αλλάξει πορεία πλεύσης στο Κυπριακό. Αυτό προϋποθέτει επίσημη ενημέρωση τού λαού για τίς συγκλίσεις των συνομιλιών, συνειδητοποίηση και παραδοχή από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την ΔΔΟ, ότι αυτή είναι αδύνατον να συγκροτήσει ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος και να παύσουν να καλλιεργούν ολέθριες ψευδαισθήσεις στο λαό, ότι η ΔΔΟ αποτρέπει τη διχοτόμηση, επανενώνει και απελευθερώνει την πατρίδα μας. Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα Τουρκικής εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης και να μην συμμετέχουμε σε πενταμερείς διασκέψεις, που εξυπηρετούν την Τουρκία, αφού σε αυτές απουσιάζει η κρατική οντότητα τής ΚΔ ,την οποία η Τουρκία θεωρεί εκλιπούσα. Η ΔΔΟ καταλύει την ΚΔ, νομιμοποιεί την διχοτόμηση, επεκτείνει τον έλεγχο τής Τουρκίας σε όλη την Κύπρο και είναι καταδικασμένη σε κατάρρευση, όπως έχει συμβεί στη Βοσνία, όπου έγινε για πρώτη φορά εφαρμογή παρόμοιας μορφής λύση.

Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι Αντιστράτηγος ε.α., Λεκωσία

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Αμφισβήτηση και απογοήτευση για τις “Προόδους” του Γκουτέρες στο Κυπριακό: Πέντε χρόνια στασιμότητας και νέα άτυπη συνάντηση τον Ιούλιο

e-enimerosi

Με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Χριστοδουλίδης

e-enimerosi

Γεάδης: Η Τουρκία να τηρήσει το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει την Κύπρο και να τερματίσει την κατοχή

e-enimerosi