Λογοτεχνία

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Bertrand είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, το οποίο έκανε εγκαίνια το 18ο αιώνα, 287 χρόνια πριν, συγκεκριμένα, η λειτουργία του χρονολογείται το 1732. Σήμερα το βρίσκουμε στην οδό Garrett 73-75, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Βρίσκεται στη Λισαβόνα, ονομάζεται «Bertrand Livraria» και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πριν από 281 χρόνια, το 1732. Έγινε εστία των γραμμάτων και των τεχνών στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα μιας χώρας που ήταν ναυτική δύναμη και που εκείνη την εποχή ευημερούσε. Η πρώτη μέρα λειτουργίας ήταν η 1η Νοεμβρίου 1755, ημέρα των Αγίων Πάντων για τους καθολικούς. Το βιβλιοπωλείο καταστράφηκε ολοσχερώς στον καταστροφικό σεισμό των 9 ρίχτερ που έπληξε τη Λισαβόνα, αυτό το τρομερό φυσικό γεγονός είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη, προβλημάτισε τον Καντ και φυσικά και άλλους φιλοσόφους, ενώ επέδρασσε γενικότερα στον πνευματικό κόσμο της εποχής, με αποτέλεσμα να γίνει ορόσημο για τη διάδοση του ορθολογισμού και του Διαφωτισμού, καθώς συνέβαλε στην αλλαγή της δυτικής σκέψης.

Στη Λισαβόνα, η ανοικοδόμηση της πόλης λειτούργησε ως ιστορική ευκαιρία προκειμένου να απαλλαγεί η Πορτογαλία, από τις μεσαιωνικές πρακτικές της Εκκλησίας, που έως τότε ήταν φανατικά προσκολλημένη στον καθολικισμό.

Το 1773, το «Bertrand Livraria» μετεγκαταστάθηκε εκεί που βρίσκεται και σήμερα, στη Rua Garrett 73-75, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Έκτοτε, λειτουργεί επί 238 χρόνια αδιαλείπτως, γι΄αυτό και θεωρείται πλέον το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο.

Οι αδελφοί Bertrand, εκτός από το βιβλιοπωλείο, μετά από λίγο απέκτησαν και το δικό τους τυπογραφείο, όπως συνήθως συνέβαινε τον 18ο αιώνα. Δημιούργησαν μάλιστα τη δική τους γραμματοσειρά, τη γραμματοσειρά που κοσμεί και την πινακίδα του ιστορικού βιβλιοπωλείου.

Σήμερα, τα βιβλιοπωλεία «Bertrand» είναι πλέον η μεγαλύτερη σχετική αλυσίδα στην Πορτογαλία, με 56 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο «πιονέρος», το πρώτο θρυλικό κατάστημα, διατηρεί τις υπέροχες ξύλινες βιβλιοθήκες που καλύπτουν απ΄άκρη σ΄άκρη τους τοίχους του και διαθέτει μεγάλη γκάμα κάθε είδους βιβλίου, γεγονός που το καθιστά πόλο έλξης των αναγνωστών της Λισαβόνας, μα και των τουριστών της πόλης του Πεσόα, του Σαραμάγκου και του Πεΐσότο.

Λογοτεχνικό Magazino

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

10ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2024

e-enimerosi

ΙΟΥΛΙΟΣ

e-enimerosi

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΝΗΣ: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ, ΠΑΝΤΑ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ

e-enimerosi