Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΟικονομία

Ποιά είναι τα 8 κλειδιά για τον πλούτο και την οικονομική αφθονία;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟ ;

Ευγενική προτροπή: μην προσπεράσετε τον Πρόλογο του Άρθρου 🙂

Οι 3 βασικότεροι πρακτικοί τρόποι είναι μέσω:

1. Της επιχειρηματικότητας (ίδρυση εταιρίας, ελεύθερο επάγγελμα),

2. Των επενδύσεων,

3. Της κληρονομιάς (χρειάζεται βέβαια γνώση και δεξιότητες να την αξιοποιήσετε και να την διατηρήσετε).

στατιστικά επίσης δηλώνουν ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικά επιτυχημένων είναι επιχειρηματίες ή επενδυτές.

Ποιός είναι ο βασικός και κοινός παρονομαστής και των τριών ανωτέρω τρόπων;

Η γνώση, οι δεξιότητες και ορισμένα χαρακτηριστικά (soft skills θα τα λέγαμε, μονάχα soft βέβαια δεν είναι . . .καθώς αποδεικνύονται πως είναι hard και εξαιρετικά απαραίτητα).

Ο,τι είναι εκλεκτό και αξίζει στην ζωή απαιτεί αφοσίωση και δέσμευση. Η οικονομική επιτυχία δεν προκύπτει από το πουθενά. Τα λαμπρά αποτελέσματα και τα καλύτερα πράγματα στην ζωή χρειάζονται προσήλωση, εστίαση, αυτοδέσμευση, αυτοπειθαρχία, κοπιαστική εργασία, εγκράτεια, υπομονή, δεξιότητες, γνώση, εφαρμογή γνώσης και συνέπεια στο πλάνο. Για να φτάσουμε στην ιδιαίτερη μορφή οικονομικού πλούτου και μεγαλείου πρέπει να πληρώσουμε πρώτα το τίμημα. Τίμημα = αφοσίωση, αυτοέλεγχος, δέσμευση, υπομονή.

Και πόσοι είναι αυτοί που θα τηρήσουν τα παραπάνω με ευλάβεια και συνέπεια; Δίχως δικαιολογίες, δίχως αναβλητικότητα. Δίχως να ξεβολευτούν. Δίχως να αυτοσαμποτάρουν τον εαυτό τους με τις επιλογές και το mindset που έχουν όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώσει. Και δεν κατανοούν ότι δεν τους εξυπηρετεί. Ότι πρέπει να ξηλώσουν το παλιό λογισμικό στον νού τους και να κάνουν ένα ολοκληρωτικό format!!

Ακόμη κι αν είχαμε μια συνταγή με μεθοδευμένα και συγκεκριμένα βήματα που κάθε μέρα έπρεπε να ακολουθήσουμε, πόσοι θα την τηρούσαμε με συνέπεια και προσήλωση;

Ένα άρθρο μονάχα δεν μου φτάνει για να αναλύσω τους τρόπους και μεθόδους απόκτησης οικονομικής ευημερίας και πλούτου. Μονάχα το πλάνο εφαρμογής όλων όσων γνωρίζουμε απαιτεί πολλές παραγράφους και σελίδες. Ωστόσο, στο παρόν θα παραθέσω την τα 8 ΄΄κλειδιά΄΄ οικονομικού πλούτου.

Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στο βιβλίο μου που ετοιμάζεται με τίτλο: ’’Γιατί δεν βρίσκομαι οικονομικά εκεί που επιθυμώ και τι μπορώ να κάνω;’’ 13 αιτίες που σας εμποδίζουν να κατακτήσετε τον πλούτο που επιθυμείτε. Και τι μπορείτε να κάνετε για να τα καταφέρετε! Άμεσες λύσεις και βήμα-βήμα εφαρμογή!

Ποιά είναι τα 8 “κλειδιά” οικονομικής αφθονίας;
  1. Να σκέφτομαι ως πλούσιος

    Πρόκειται για την λεγόμενη μέθοδο λεκτικής και συναισθηματικής αυθυποβολής. Δεν είμαι εκεί που θέλω να είμαι. Αλλά σκέφτομαι και αισθάνομαι σαν να είμαι εκεί που θέλω. Να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν να είμαστε ήδη αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Μισό λεπτό… Αν τα σνομπάρετε αυτά, δώστε μια ευκαιρία και διαβάστε παρακάτω. Δεν σας μιλάω για την δύναμη της ομοειδούς έλξης (ό,τι σκέφτεσαι, αυτό ελκύεις) ούτε για την αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά για την δύναμη της εσωτερικής αυθυποβολής του εαυτού μας. Γιατί; Γιατί αυτό επηρεάζει με εξαιρετικά επιτυχημένο τρόπο το υποσυνείδητο. Ξεκλειδώνεται η δύναμη του νού. Γιατί όπως είπε και ο Βούδας; ’’είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε’’. Οι σκέψεις που κάνουμε και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι πανίσχυρες. Με τις σκέψεις και τα λόγια πλάθουμε τη ζωή μας.

    Και αν ανήκετε σην κατηγορία ανθρώπων που έχει ακούσει για την δύναμη του υποσυνείδητου, της σωστής χρήσης σκέψεων και λέξεων αλλά δεν έχει πιστεί ακόμη για τα καλά για την αποτελεσματικότητα και την λειτουργία του, τότε σας συστήνω να αναθεωρήσετε. Πώς; Διαβάζοντας αρχικά το Βιβλίο: ’’Η Δύναμη του Υποσυνειδήτου’’, Dr.Joseph Murphy και ”Eίμαστε αυτό που σκεφτόμαστε”, Barbara Berger. Θα αλλάξετε σίγουρα γνώμη. Επιπλέον, να σας ανακουφίσω λέγοντας πως ακόμη και εγώ η ίδια ανήκα στο Club των δύσπιστων και χλέυαζα το θέμα περί ενέργειας και ισχύος υποσυνείδητου. Και τώρα το εξυμνώ, το επικαλούμαι και το εφαρμόζω! Τρομερό εργαλείο του νου!

  2. Μindset

    Επιδιώκοντας τον οικονομικό πλούτο συναντά κανείς δυσκολίες. Άλλοτε φταίει η κρίση, ο εαυτός μας που δεν μπορούμε να τον πειθαρχήσουμε να εφαρμόσει ένα πλάνο ή όσα γνωρίζει, το περιβάλλον μας, οι συγκυρίες, οι συνήθειές μας, ο χαμηλός μισθός . . .

    Ποιά είναι τα όρια του εφικτού που λέμε στον εαυτό σας; Μήπως φοβόμαστε να σπάσουμε τα δεσμά που μας συνδέουν με το συνηθισμένο; Μήπως αποδεχόμαστε την σιγουριά του σήμερα και φοβόμαστε να προχωρήσουμε; Μήπως το να αποδεχτούμε την μετριότητα μας προφυλάσσει απο προκλήσεις, προβλήματα και τρικυμίες που φοβόματε; Πόσα πράγματα στην ζωή μας, μας στερεί ο φόβος και η αυτοαμφισβήτηση; Τι λέμε στον εαυτό μας; Για ποιό λόγο δεν ανεβάζουμε τα στάνταρ μας; Τι νομίζουμε ότι μας εμποδίζει να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο μεγαλείου; Γιατί δεν ανεβάζουμε τις προδιαγραφές μας και το δυναμικό μας; Μήπως βολευτήκαμε; ’’Καλά είμαστε εδώ’’! Μήπως σαμποτάρουμε τον εαυτό μας δίχως να το συνειδητοποιούμε με τον εσωτερικό μας διάλογο; Μήπως βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας ταβάνι;

    Ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουμε ψηλότερα απ’ όσο σκεφτόμαστε. Ως άνθρωποι ποτέ δεν θα δράσουμε με τρόπο σπουδαιότερο από τις σκέψεις μας. Αν έχουμε σπουδαία όνειρα η συμπεριφορά μας θα ακολουθήσει. Ποτέ δεν πρόκειται να ανεβούμε ψηλότερα απ΄ το προσωπικό μας αφήγημα.

    Η ποιότητα και το επίπεδο της σκέψης μας ορίζει το επίπεδο και την ποιότητα των επιλογών μας. Είναι γνωστό το παιχνίδι εξάλλου : you VS you . Ο φόβος και η αμφιβολία είναι οι εχθροί μας εξαιτίας των οποίων χάνουμε αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε, επειδή φοβηθήκαμε να το δοκιμάσουμε.

  3. Να αυξήσω τα έσοδά μου

    Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω τον καθένα σας ξεχωριστά για το πώς μπορεί να αυξήσει το εισόδημά του στο εκάστοτε επάγγελμά σας. Ευτυχώς υπάρχουν πιο ειδικοί απο μένα και μπορούν ανάλογα με τον τομέα επαγγελματικής δραστηριότητάς σας να σας δώσουν χρήσιμες κατευθύνσεις. Ευτυχώς η πληροφορία είναι εκεί έξω, εύκολα προσβάσιμη και πολλές φορές δωρεάν.

  4. Να ξοδεύω λιγότερα απο όσα κερδίζω.

    Προυποθέτει ότι έχουμε 1) διαμορφώσει το πλάνο εξόδων (budget) μας και 2) έχουμε εξασκηθεί στην αυτοσυγκράτηση. Εξάλλου αν δεν βάλουμε όρια – φρένο στα έξοδά μας ΠΑΝΤΑ θα ζοριζόμαστε. Πάντα θα μας φταίει το χαμηλό (;) εισόδημά μας ή κάτι άλλο. Όσα κι αν κερδίζουμε. Όσο κι αν αυξήσουμε το εισόδημά μας. Τα έξοδά μας πάντα θα αυξάνονται μέχρι το ύψος του εισοδήματός μας. Τα έξοδά μας θα χαλάνε τελικά το ισοζύγιο. Κοινώς αν δεν κατακτήσουμε το 4ο κλειδί, τότε δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα υπόλοιπα. Ακόμη και αν κληρονομήσουμε αύριο μια ολόκληρη περιουσία, ακομη κι αν γίνουμε αύριο εκατομμυριούχοι, δίχως αυτές τις 2 προϋποθέσεις, δεν θα διατηρήσουμε τον πλούτο.

  5. Να αποταμιεύω την διαφορά

    Αφού μάθαμε να κερδίζουμε χρήματα μέσω της εργασίας μας, ακολουθεί το επόμενο βήμα: να τα κρατήσουμε! Και να μην υποκείψουμε στην οποιαδήποτε καταναλωτική επιθυμία, συναίσθημα στιγμής (στεναχώρια, χαρά) ή τάση.

    Εννοείται πως για να κατακτήσουμε το 5ο κλειδί προϋποτίθεται, ότι έχουμε τιθασεύσει τον εαυτό μας και έχουμε εξασκηθεί στο να εκπαιδεύουμε την βούλησή μας. Μεγάλη πρόκληση! Αυτό που συστήνω, βοηθάει τους πελάτες μου και εμένα και πετυχαίνει είναι να πληρώνουμε πρώτα τον εαυτό μας. Πρίν πληρώσουμε ο,τι άλλο. Πληρώνουμε πρώτα τον εαυτό μας και στέλνοντας κάθε αρχή του μήνα ένα συγκεκριμένο ποσοστό ή ποσό σε έναν άλλον λογαριασμό μας. Ακόμη και 20 €. Θα δείτε πως μικρές νίκες και επιτυχίες, όταν πραγματοποιούνται με συνέπεια στο πέρασμα του χρόνου, οδηγούν σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Επιπλέον, θα έχουμε κερδίσει μια καλή συνήθεια 😉

  6. Επενδύω την διαφορά

    Και αφού κάναμε το 2 βήμα, πάμε για το 3ο! Πάντοτε αναφέρω, πώς όταν αποταμιεύουμε στέλνουμε τα χρήματά μας για ύπνο. Ενώ όταν τα επενδύουμε, τα στέλνουμε για δουλειά. Και έτσι το χρήμα δουλεύει για εμάς. Αντί να δουλεύουμε εμείς μονάχα για αυτό. Ανάλογα με το προσωπικό – επαγγελματικό στάτους του καθενός, τους στόχους του και τον τύπο επενδυτή, υπάρχουν διαφορετικά επενδυτικά πλάνα και στρατηγικές επένδυσης.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

    Υπάρχει πράγματι ένα συγκεκριμένο ποσό που πρέπει να παραμένει στην άκρη, στον ύπνο, αποταμιευμένο ως ρεζέρβα ασφαλείας για απρόοπτα έξοδα ή απροσδόκητες ανάγκες. Δεν το αγγίζουμε! Δεν πάμε διακοπές, σούπερ μάρκετ, δεν ψωνίζουμε δώρα, δεν το επενδύουμε. Έχω μιλήσει αρκετές φορές σε προηγούμενα άρθρα, ότι η ρεζέρβα ασφαλείας (που αδρανεί σε ύπνο) πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3 – 4 καθαρά μηνιαία εισοδήματα. Για οικογένειες σίγουρα περισσότερα. Και πριν πέσετε ορισμένοι να με φάτε, εξηγούμαι: αυτό κυρίως αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού. Όχι της Ελλάδας. Γιατί οι πρώτοι έχουν λόγω συνθηκών την δυνατότητα να το κάνουν.

  7. Επανεπενδύω τα κερδισμένα.

    Για να ωφεληθούμε συντομότερα απο την δράση του ανατοκισμού και άρα να πετύχουμε υψηλότερο τελικό κεφάλαιο. Περισσότερο κερδοφόρο είναι να επιλέξουμε επενδυτικά οχήματα, τα οποία επανεπενδύουν αυτόματα τα κέρδη. Δίχως να χρειάζεται δική μας ενέργεια επανεπένδυσης. Στο τελευταίο μου άρθρο μπορείτε να διαβάσετε γιατί τα μερίσματα δεν είναι τόσο ευνοικά όσο λέγεται και γιατί είμαι κατά αυτών. Διαβάστε εδώ: https://e-enimerosi.com/2023/05/26/γιατί-δεν-θα-σας-κάνουν-πλούσιο-τα-μερί/

  8. Εφαρμογή και τήρηση του πλάνου

    Ισχύει ότι και στην γυμναστική και στην διατροφή: ακόμη και το καλύτερο πρόγραμμα ή πλάνο να έχουμε, αν δεν έχουμε την πειθαρχία να το τηρήσουμε, δεν έχει νόημα να πληρώσουμε κανένα γυμναστή – γυμναστήριο ή διατροφολόγο. Τίποτα απο τα παραπάνω δεν έχει σημασία, εάν δεν έχουμε την ”μητέρα” όλων των δεξιοτήτων: την πειθαρχία.

    Και πώς θα την αποκτήσουμε; Θα σας πώ τι βοήθησε εμένα:

    1) Όπως κάθε ικανότητα, χρειάζεται εξάσκηση. Δείτε την πειθαρχία σαν ένα μύ. Όσο τον γυμνάζουμε, τόσο δυναμώνει και δεν ατροφεί.

    2) Η υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου. Ας σεβαστούμε την δέσμευση που έχουμε δώσει στο σημαντικότερο πρόσωπο στον κόσμο, στον εαυτό μας.

    3) Το δυνατό ’’γιατί‘‘ μου, το δυνατό κίνητρό μου. Εάν μας προκαλεί ενθουσιασμό και χαρά ο λόγος που τα κάνουμε όλα αυτά, τότε αυτό από μόνο του αρκεί και είναι η κινητήριος δύναμή μας. Το αποτέλεσμα στο οποίο αποβλέπουμε είναι πάντα αυτό που μας κινητοποιεί. Το γιατί και ο στόχος πρέπει να είναι δυνατά γιατί αυτά θα μας τραβήξουν προς τα πάνω, όταν θα έχουμε πέσει ή θα θέλουμε να τα παρατήσουμε.

Η συνέχεια στο βιβλίο μου που ετοιμάζεται με τίτλο: ’’Γιατί δεν βρίσκομαι οικονομικά εκεί που επιθυμώ και τι μπορώ να κάνω;’’

Εκεί θα βρείτε σύντομα τις βασικότερες 13 αιτίες που σας εμποδίζουν να κατακτήσετε τον πλούτο που επιθυμείτε και τι μπορείτε να κάνετε για να τα καταφέρετε! Άμεσες λύσεις και βήμα-βήμα εφαρμογή!

————————————————————————————————————————————————————————

1. Διαβάστε ακόμη: Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

2. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

3. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη: Ποια λάθη να αποφύγετε ενόψει υψηλού πληθωρισμού

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

11. Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Mobil: 0176 32480889
Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach
Kostenlose Anmeldung Immobilien Seminar: Investment Immobilien Seminar
Maßgeschneiderte, unabhängige Beratung in allen Finanz-, Investment,- und Versicherungsthemen

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube,tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi