Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΟικονομία

Ποιά λάθη να αποφύγετε ενόψει υψηλού πληθωρισμού!

Γράφει η Εβίτα Μανούδη.

Τι δεν σας ωφελεί και τι δεν πρέπει να κάνετε με τα χρήματά σας . . .

Εάν επιθυμείτε να μην χάσει την αξία του το κεφάλαιό σας και εάν επιθυμείτε να πετύχετε μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, άνω 5 ετίας!

** Το άρθρο αφορά κυρίως Έλληνες εργαζομένους στην Γερμανία.

Εάν θέλετε να πετύχετε μακροπρόθεσμους στόχους που βρίσκονται σε ορίζοντα άνω της πενταετίας, τότε δεν σας ωφελεί να ’’παρκάρετε’’ τα χρήματά σας στους κλασσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς όπως Girokonto, Sparkonto – Sparbuch ή Tagesgeldkonto. Πέρασαν και δεν ξαναέρχονται δυστυχώς οι παλιές εποχές, κατά τις οποίες υπήρχαν υψηλά επιτόκια άνω του 4% σε αυτά τα τραπεζικά προϊόντα.

1. Όχι παρκάρισμα χρημάτων στον Girokonto. Η αποταμίευση και απλά το ’παρκάρισμα’’ των χρημάτων σας στον τραπεζικό λογαριασμό κίνησης (Girokonto) δεν αποτελεί λύση, γιατί δεν υπάρχει υψηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο είναι 0,01% . Εξάλλου, η ίδια η λέξη ‘’λογαριασμός κίνησης’’ μιλάει από μόνη της. Σε αυτόν τον λογαριασμό αφήνετε χρήματα που θα χρειαστείτε για ανάγκες και επιθυμίες βραχυπρόθεσμα ή για τα πάγια σας έξοδα. Όχι για μακροπρόθεσμους όμως στόχους. Τα χρήματα βρίσκονται εκεί προσωρινά με σκοπό να επαναπροωθηθούν – κινηθούν για άλλες ανάγκες. Το Girokonto εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμους στόχους.

Στο Girokonto δεν πρέπει να συσσωρεύεται κεφάλαιο για πολύ καιρό, άνω του έτους, γιατί αυτό ’’λιμνάζει’’, παραμένει ανενεργό και ’’παγωμένο’’ γιατί δεν παράγει μέσω του επιτοκίου επιπλέον κέρδος – χρήμα. Το κυριότερο: σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό ύψους 7,3% το κεφάλαιό σας που έχετε στην άκρη χάνει δραματικά σε αγοραστική αξία. Άρα τι σημαίνει αυτό για εσάς; Χάνεται η αγοραστική σας δύναμη και είστε σε θέση να αγοράζετε λιγότερα αγαθά ή τα ίδια σε υψηλότερη τιμή.

Επιπλέον, το χαμηλό επιτόκιο είναι ανίκανο να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό ύψους 7,3% (Γερμανία, Aπρίλιος 2023). Αποτέλεσμα: έχετε αρνητικό επιτόκιο ( 0,01 – 7,3 = – 7,29 % ), άρα έχουν λιγότερη αξία τα χρήματά σας, Τα χρήματά σας, κοινώς, τα τρώει ο πληθωρισμός. Άρα, έχετε΄΄χασούρα’’.

Με 7,3% πληθωρισμό, το κεφάλαιό σας σε 5 χρόνια θα έχει χάσει περίπου 30% σε αξία.

Πληθωρισμός = αύξηση τιμών = μείωση αξίας του χρήματος, μείωση αγοραστικής δύναμης. Σήμερα, με 50 αγοράζετε λιγότερα πράγματα στο σούπερ μάρκετ απ’ ότι αγοράζατε πριν 4 χρόνια. Σήμερα με 50 αγοράζετε περισσότερα αγαθά στο σούπερ μάρκετ απ’ ότι θα μπορείτε σε 4 χρόνια.

2. Όχι παρκάρισμα χρημάτων στο Sparkonto ή Sparbuch (= το γνωστό ως βιβλιάριο), γιατί ούτε εδώ υπάρχει υψηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο κυμαίνεται πλέον, κατόπιν αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, περίπου στο 0,01 – 3,5%. Ανάλογα την Τράπεζα και τους όρους που προσφέρει για να ΄΄κλείσει΄΄ κανείς τα χρήματά του εκεί.

Τι ισχύει για το Sparkonto ή Sparbuch στις περισσότερες Τράπεζες:

1) τον μήνα επιτρέπεται ανάληψη έως 2.000 €. Συνεπώς, δεν μπορείτε να κάνετε ανά πάσα στιγμή ανάληψη ολόκληρου του ποσού.

2) για να λάβετε ολόκληρο το ποσό στο βιβλιάριο πρέπει να καταγγείλετε τον λογαριασμό σας. Στις περισσότερες Τράπεζες ισχύει προθεσμία 3 μηνών καταγγελίας.

3. Όχι παρκάρισμα χρημάτων για μακροπρόθεσμος στόχους στο Tagesgeldkonto. Αυτά παραμένουν ΄΄παγωμένα΄΄ και χάνουν την αξία τους, διότι δεν υπάρχει υπάρχει υψηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο κυμαίνεται και εδώ ,κατόπιν αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, περίπου στο 0,01 – 3,5%. Το κεφάλαιο χάνει την αξία του, διότι το ‘’τρώει’’ ο πληθωρισμός, όπως αναφέρθηκε αναλυτικά παραπάνω. Αυτός ο τραπεζικός λογαριασμός είναι σαν ‘‘αδερφάκι’’ του βιβλιάριου με την διαφορά, ότι έχετε πρόσβαση σε όλα σας τα χρήματα ανά πάσα στιγμή. Είναι περισσότερο ευέλικτος, γιατί δεν υπάρχει όριο στην ανάληψη χρημάτων, ούτε προθεσμία καταγγελίας. Προσφέρεται δωρεάν πλέον από τις Τράπεζες.

Σκοπός του Tagesgeldkonto: συνίσταται η τήρηση αυτού του λογαριασμού για να αποταμιεύσετε την ρεζέρβα σας. Δηλαδή τα χρήματα για απρόβλεπτα έξοδα, για ώρα ανάγκης. Το μαξιλαράκι ασφαλείας, όπως εναλλακτικά το αποκαλούμε ή το emergency Fund. Το ποσό που συνιστάται να έχετε στον λογαριασμό είναι τουλάχιστον 3-4 καθαρά μηνιαία εισοδήματά σας. Π.χ. έχετε μηνιαίο καθαρό εισόδημα 2.000 , τότε καλό είναι να έχετε τουλάχιστον 6.000 – 8.000 ως ρεζέρβα.

Τα χρήματα που έχετε στο Tagesgeldkonto δεν εξυπηρετούν τις επενδύσεις σας, ούτε τα ταξίδια σας, ούτε τις καθημερινές αγορές σας. Είναι εκεί ξεκάθαρα για ώρα ανάγκης και οφείλετε να μην τα πειράζετε. Απλώς δεν αγγίζετε τα χρήματα για άλλους λόγους. Ακόμη κι αν σας εκνευρίζει που κάθονται, χωρίς να μπορείτε να τα αξιοποιήσετε διαφορετικά. Πότε τα χρησιμοποιείτε; Σε περίπτωση μετακόμισης, αλλαγής αυτοκινήτου, πλυντηρίου λόγω έκτακτου λόγου ή ο,τι άλλο χρειαστεί να αντικαταστήσετε λόγω βλάβης. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον λογαριασμό αυτό για έκτακτες πληρωμές σε δικηγόρους, οδοντιάτρους κλπ. Κυρίως αυτοί είναι όσοι δεν έχουν τις αντίστοιχες πολύτιμες ασφαλιστικές καλύψεις (νομική κάλυψη για πληρωμή δικηγορικών και δικαστικών εξόδων και οδοντιατρική κάλυψη).

Και σας ακούω να σκέφτεστε: Ωραία, τώρα που ξέρουμε τι δέν πρέπει να κάνουμε , θα μάθουμε τι μας ωφελεί να επιλέξουμε;  Και τί σας ωφελεί αντ’ αυτού να κάνετε;

Ακολουθεί σε επόμενο άρθρο μου 😉

—————————————————————————————————————————————————————————–

1. Διαβάστε ακόμη: Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

2. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

3. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη:  Γερμανία: Η δημιουργία ενός δικτύου των Ελλήνων της διασποράς. Και το όνομα αυτού ”Hellenic Βusiness Network”(Βίντεο)

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Mobil: 0176 32480889
E-Mail: paraskevi.manoudi@swisslife-select.de
Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach
Kostenlose Anmeldung Immobilien Seminar: Investment Immobilien Seminar
Maßgeschneiderte, unabhängige Beratung in allen Finanz-, Investment,- und Versicherungsthemen

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ενεργειακή κρίση απειλεί την Ουγγαρία μετά από κυρώσεις της Ουκρανίας στο ρωσικό πετρέλαιο

e-enimerosi

Παρεμπόδιση επικοινωνίας πατέρα με το τέκνο. Κακή άσκηση γονικής μέριμνας της μητέρας, αφαίρεση αυτής και αποκλειστική ανάθεση της επιμέλειας του 7χρονου στον πατέρα

e-enimerosi

Κάθε επένδυση έχει τρία κόστη

Εβίτα Μανούδη