Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν τον Κολοσσό της Ρόδου ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά υπάρχουν πολλά γνωστά στοιχεία για το αριστούργημα που μπορεί να σας εκπλήξουν.
Το αρχαίο νησί της Ρόδου, η καλλίστη (καλύτερη) των Ελληνικών πόλεων όπως την αποκαλούν οι ιστορικοί, έχει από καιρό προσελκύσει την προσοχή του κόσμου λόγω των όμορφων παραλιών, της πλούσιας ιστορίας και του προηγμένου πολιτισμού που εκτείνεται πολύ πίσω στο χρόνο.
Η Ρόδος ήταν μια πόλη με φιλοσοφικά και άλλα σχολεία, ωδεία, αγορές, στάδια, λιμάνια και τουλάχιστον 3.000 δημόσια αγάλματα.
Το αριστούργημα όλων, όμως, ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου, που χτίστηκε μεταξύ 292 και 280 π.Χ. Το τεράστιο χάλκινο άγαλμα έχει ύψος περίπου 30 μέτρα (98,4 πόδια) και απεικονίζει τον θεό του Ήλιου, Ήλιο.
Η κατασκευή του Κολοσσού διήρκεσε δώδεκα χρόνια, αλλά το άγαλμα καταστράφηκε αργότερα μερικές δεκαετίες αργότερα το 226 π.Χ. εξαιτίας ενός σεισμού.
Λιγότερο γνωστά στοιχεία για τον Κολοσσό της Ρόδου
Ο Κολοσσός της Ρόδου και το Άγαλμα της Ελευθερίας
Και τα δύο μνημεία χτίστηκαν ως σύμβολα ελευθερίας και οι άνθρωποι έχουν κάνει τη σύνδεση μεταξύ των δύο αγαλμάτων από τότε που δημιουργήθηκε το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας αναφέρεται ως ο «Σύγχρονος Κολοσσός» και είναι λίγο ψηλότερο με ύψος 34 μέτρα (111,5 πόδια).
Υπάρχει επίσης μια πλάκα μέσα στο βάθρο του Αγάλματος της Ελευθερίας που φέρει τον τίτλο του σονέτου (The New Colossus, not like the brazen giant of Greek fame) «Ο Νέος Κολοσσός, όχι σαν τον θρασύ γίγαντα της Ελληνικής φήμης».
Η συζήτηση για τα πόδια του αγάλματος
Υπήρξε μια συζήτηση μεταξύ των ιστορικών για το αν το άγαλμα στεκόταν με το ένα πόδι εκατέρωθεν του λιμανιού της Ρόδου.
Κάποιοι έχουν απορρίψει αυτή τη θεωρία και πιστεύουν ότι στεκόταν σε μια πιο συνηθισμένη Ελληνική στάση αγάλματος, στη μια πλευρά του λιμανιού.
Αν ο Κολοσσός της Ρόδου χτιζόταν με τα πόδια του να ακουμπούν στο λιμάνι, τότε το λιμάνι θα έπρεπε να ήταν κλειστό για 12 χρόνια για την αρχική κατασκευή — και μετά θα ήταν ξανά αποκλεισμένο για χρόνια όταν έπεσε το άγαλμα.
Το άγαλμα έχει σιδερένιο σκελετό
Το άγαλμα ήταν στην πραγματικότητα χτισμένο με ένα σιδερένιο πλαίσιο σαν σκελετό, πάνω από το οποίο οι Ρόδιοι τοποθέτησαν σκαλιστές και γλυπτές ορειχάλκινες πλάκες για να δημιουργήσουν την εξωτερική δομή του Ήλιου, δημιουργώντας τους μυς και το δέρμα του.
Ο Χάρης ο Λίνδιος σχεδίασε τον Κολοσσό της Ρόδου
Το σχέδιο του Κολοσσού της Ρόδου το οφείλουμε στον Χάρη τον Λίνδιο. Ο Χάρης ήταν μαθητής του διάσημου γλύπτη Λύσιππου, ο οποίος είχε δημιουργήσει προηγουμένως ένα ψηλό άγαλμα του Δία 19 μέτρων (62 πόδια).
Το μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του αγάλματος αργότερα διαλύθηκε, πουλήθηκε
Τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι Άραβες κατέλαβαν τη Ρόδο και διέλυσαν οποιοδήποτε απομεινάρι του Κολοσσού της Ρόδου μετά την καταστροφή του από σεισμό, και αργότερα πούλησαν το άλλοτε όμορφο άγαλμα ως παλιοσίδερο.
Χρειάστηκαν περίπου 900 καμήλες για να πάρουν όλα τα παλιοσίδερα.
Η καταστροφή του Κολοσσού ήταν θέλημα των θεών;
Τελικά, ο Πτολεμαίος Γ’, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, προσφέρθηκε να πληρώσει για την ανοικοδόμηση του Κολοσσού, αλλά οι Ρόδιοι αρνήθηκαν επειδή πίστευαν ότι ο Ήλιος, όντας θυμωμένος από την κατασκευή του αγάλματος, ήταν αυτός που προκάλεσε τον σεισμό που το κατέστρεψε.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.