Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Στόχος η δημιουργία κέντρου συντονισμού καινοτομίας σε όλη τη χώρα
Ονομάζεται Envesome και αφορά την αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών κινδύνων όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά αιωρούμενα μικροσωματίδια γύρης ή άλλα αλλεργιογόνα, όπως οι επιπτώσεις του υπερβολικού θορύβου ή φωτισμού που μπορούν να επηρεάσουν τον το βιολογικό μας ρυθμό, τον ύπνο μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών , Διευθυντής του Envelab, καθ Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη Βεργίνα Τηλεόραση και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα «για την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και προσαρμογής σε αυτής με όρους βιώσιμους»
Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο για το Περιβάλλον και την Υγεία
«Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, λέγεται envesome και αφορά στην αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών κινδύνων π.χ. την ατμοσφαιρική ρύπανση από λεπτά αιωρούμενα μικροσωματίδια, από γύρη κι άλλα αλλεργιογόνα όπως και από τον υπερβολικό θόρυβο, ή τον υπερβολικό φωτισμό, θέματα που επηρεάζουν πραγματικά την υγεία μας, όπως τον ύπνο μας» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης. Ανάμεσα σε όσα θα εστιάσει το πρόγραμμα είναι και το μεγάλο θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων και το πώς αυτά επηρεάζουν τη δημόσια υγεία. Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης σε αυτό το έργο συμμετέχουν 17 φορείς πανευρωπαϊκά και από την Ελλάδα με συντονιστή το ΕΙΕ, συμμετέχουν το ΑΠΘ, άλλοι ερευνητικοί φορείς όπως ο Δημόκριτος, κοινωνικοί φορείς και εταιρείες.
Να γίνει ένα κέντρο που να συντονίζει προσπάθειες ερευνητικής καινοτομίας πανελλαδικά
«Εμείς στο ΕΙΕ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο, μια πρωτοβουλία που να συντονίζει προσπάθειες ερευνητικής καινοτομίας σε όλη τη χώρα και θα αφορούν στην κλιματική κρίση» τονίζοντας πως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με καλύτερες υποδομές «αλλά και με το πώς αντιμετωπίζουμε την πίεση από τις περιβαλλοντικές κρίσεις όπως συνέβη στην περίπτωση με τα ψάρια του Παγασητικού» Ο Διευθ. Του ΕΙΕ σημείωσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη μορφή αυτού του συντονιστικού κέντρου αλλά για το να «ξεκινήσουμε και να δουλεύουμε. Δε θέλω απλώς εμείς να κάνουμε τις δράσεις μας. Θέλω και η κοινωνία να έρθει στα ερευνητικά κέντρα. Άρα χρειάζεται συντονισμός»
Ο ίδιος είπε ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ενώ είναι και με τις «ευλογίες» του υπουργείου Ανάπτυξης. «Έχουμε μιλήσει με όλους τους συναδέλφους στα ερευνητικά κέντρα, και με τα ελληνικά πανεπιστήμια που κάνουν εξαιρετική δουλειά όπως το ΑΠΘ. Το θέμα δεν είναι να δείξουμε εμείς τι κάνουμε αλλά να πάρουμε χρήματα χρηματοδότηση ώστε να συντονιστεί η δράση όλων μας και να αντιμετωπίζουμε εστιασμένα τα προβλήματα»
Αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα ίσως και διεθνές, πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ περυσινή και φετινή (που λέει τα ίδια), οι ερευνητικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή δεν είναι αρκετά στοχευμένες «γι αυτό δεν έχουμε γρήγορα καλά αποτελέσματα». «Χρειάζεται να γίνει στόχευση και ο συντονισμός χρειάζεται να γίνει με όρους συμπληρωματικότητας και συμπεριληπτικότητας. Να δουλέψουμε μαζί στοχευμένα για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα»
Εδώ όλη η συνέντευξη
https://www.youtube.com/watch?v=rTMWSFfry2I