Άρθρα ΡεπορτάζΕνέργεια

Τι συμβαίνει με τα Ελληνικά κοιτάσματα?

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θέλει να αξιοποιήσει τον ορυκτό μας πλούτο. Το απέδειξε με τις ενέργειές του και τις πράξεις τους δεκαετίες τώρα.

Χρόνια λέγαμε ότι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος είναι πλούσιος, τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα, έχουμε μέταλλα, έχουμε υδρογονάνθρακες, έχουμε χρυσό. Αργότερα και αφού ήρθε η κρίση μας έβαλαν στα σχοινιά, παλεύαμε, και ακούγαμε κάτω από το ριγκ φωνές να λένε ότι χρεοκόπησαν την Ελλάδα για να κλέψουν τον ορυκτό μας πλούτο. Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς την Ελλάδα, μας χρεοκόπησαν οι ξένοι, δεν αξιοποιήσαμε εμείς τον ορυκτό μας πλούτο δεκαετίες τώρα, και θα τον αξιοποιήσουν οι ξένοι, ωραίο το παραμυθάκι που μας διηγιόντουσαν δεκαετίες τώρα. Έχουμε το κοίτασμα στον Πρίνο, τα κοιτάσματα στο Αιγαίο, ”απαγορεύεται” (μόνοι μας το απαγορεύσαμε) να τα βρούμε, υπάρχουν κοιτάσματα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν κοιτάσματα νότια της Κρήτης, το Ιόνιο είναι γεμάτο και αφού ξέραμε τόσα χρόνια ότι είχαμε κοιτάσματα γιατί δεν τα εκμεταλλευόμασταν? Αλλά πριν κάποια χρόνια μας λέγανε ότι τελικά δεν είχαμε κοιτάσματα, τώρα λένε ότι έχουμε κοιτάσματα, θα ξανακάνω το ρητορικό ερώτημα, γιατί δεν τα εκμεταλλευόμασταν?

Γιατί φίλες και φίλοι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σάπιο, σάπιο. Δεκαετίες τώρα, πάμε να δούμε δεκαετία, δεκαετία πως απεμπολήσαμε τον εθνικό μας πλούτο. Αν τα εκμεταλλευόμασταν αυτά από τις δεκαετίες του ’70 και μετά, δεν θα είχαμε καμία κρίση, θα ήμασταν ένα δυνατό κράτος, βέβαια με τη σωστή διαχείριση.

Δεκαετία του ’70

Η ιστορία ξεκινάει δεκαετίες πίσω και στο 1976 όπου εκεί είχαμε την πρώτη κρίση με τους γείτονες. Στην συνέχεια είχαμε τη συμφωνία της Βέρνης η οποία τι μας έλεγε? Πως με βάση το άρθρο 6 οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να απέχουν από μονομερείς δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, δηλαδή η Ελλάδα που κατέχει το 70% του Αιγαίου δεσμεύτηκε να μην διεξάγει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της να μην ψάχνει τον ορυκτό της πλούτο, αυτό από το 1976.

Δεκαετία του ’80

Αργότερα την επόμενη δεκαετία ο Ανδρέας Παπανδρέου θέλοντας να δείξει ένα πατριωτικό πρόσωπο εντός της χώρας δεν δεχόταν τη συμφωνία της Βέρνης. Το 1987 η κοινοπραξία πετρελαίου βορείου Αιγαίου θέλησε να κάνει έρευνες, εκεί επενέβη η Τουρκία η οποία επικαλέστηκε τη συμφωνία της Βέρνης και πίεσε την Ελλάδα να την σεβαστεί. Αντ΄ αυτού τι κάναμε για να ηρεμήσουμε την Τουρκία του Οζάλ? ο πατριώτης Ανδρέας Παπανδρέου κρατικοποίησε την κοινοπραξία με την αιτιολογία ότι θα κάνουμε έρευνες όποτε θέλουμε εμείς, δηλαδή ποτέ. Εν το μεταξύ, στη συμφωνία του Νταβός ο Παπανδρέου με τον Οζάλ συμφώνησαν να απέχουν από έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου μέχρι να λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με την σημερινή Τουρκία δηλαδή ποτέ. Άρα δεύτερη φορά που αρνιόμαστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο. Και είμαστε ακόμα στο 1987. Αυτά όσον αφορά το Αιγαίο.

Δεκαετία του ’90

Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αρχίσαμε να μιλάμε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που ως γνωστό για διάφορους λόγους όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε δεν ευδοκίμησε.

Στα τέλη της δεκαετίας η Βάσω Παπανδρέου αποφάσισε το (1998) να κλείσει την μοναδική ελληνική εταιρεία που έκανε έρευνες για υδρογονάνθρακες. Αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΛ.ΠΕ. το δικό μας ελληνικό γεωτρύπανο που έκανε γεωτρήσεις το πουλήσανε, και έτσι έκλεισε κάθε έρευνα. Μετά προχώρησαν σε διαγωνισμό για την προσέλκυση των πρώτων μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα. Το 1999-2000 ήρθαν δύο εταιρείες, η μία είχε πάρει τα δικαιώματα στην Αιτωλοακαρνανία και στον Πατραϊκό, και η άλλη την Αχαΐα και τα Γιάννενα.

Δεκαετία του ’00

Ήπειρος.

Το 2001 ξεκινάει η γεώτρηση Δήμητρα στα Γιάννενα, βρίσκουν κάτι σημαντικό σε ένα βάθος 4,5 χιλιομέτρων. Ενημερώνονται τα χωριά ότι μπορεί να γίνει καμία έκρηξη να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, και ξαφνικά μαθαίνουν την επόμενη μέρα ότι η γεώτρηση κλείνει και η εταιρεία φεύγει. Η τελευταία γεώτρηση που έγινε στην Ελλάδα και στο ηπειρωτικό της κομμάτι.

Δεκαετία του ’10

Το 2011-2012 αυτή τη γεώτρηση (σσσ. Ήπειρο) την διεκδίκησε η ελληνική ενεργειακή. Από τότε όμως παλεύουμε αν θα γίνει γεώτρηση και πότε θα γίνει.

Τα τελευταία χρόνια.

Τελευταία ακούσαμε από χείλη της κυβέρνησης ότι υπάρχουν κοιτάσματα στα Ιωάννινα και θα έχουμε την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδος για πέντε με δέκα χρόνια. Πώς προέκυψε αυτό από τη στιγμή ενώ είχαμε αποδεδειγμένα κοιτάσματα και στον Πατραϊκό, όπου τον τελευταίο χρόνο τον ακυρώσαμε. Τα ΕΛ.ΠΕ πλήρωσαν, έκαναν τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες, εντόπισαν το στόχο, τον ογκομέτρησαν, είδαν την ποιότητά του και είπαν πως υπάρχουν με εκτιμήσεις 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και κάποια δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Βρήκαν το γεωτρύπανο και δεν βρίσκανε λιμάνι για να ελλιμενιστεί αλλά και για τα αναλώσιμα. Και έτσι αφού τελικά είναι μία κρατική εταιρεία εύκολα τις λες δεν θέλουμε να κάνουμε εξόρυξη τον ορυκτό μας πλούτο *(βλέπε τέλος άρθρου), με αποτέλεσμα η εταιρεία να επιστρέψει το οικόπεδο και να αποχωρήσει.

Μετά από τα λεγόμενά της Κυβέρνησης ότι δεν θα εξορύξουμε τον ορυκτό μας πλούτο σιγά-σιγά όλες οι εταιρείες αποχωρούν, όπως αποχώρησε και πριν από ένα χρόνο η νοτιοδυτικά της Κρήτης η ExxonMobil η οποία πάγωσε τις έρευνες (μετά και το non paper από την Αμερική για τον East Med) αυτές για να τις ενεργοποιήσει πριν μερικές εβδομάδες και αυτό πέρα από τις κορώνες του Πρωθυπουργού για να μην υποστεί τις συμβατικές ρήτρες τις οποίες ακολουθούσαν στην εταιρεία. Οπότε μένει να δούμε αν θα κάνει γεώτρηση του χρόνου και με την ολοκλήρωση της έρευνας λόγω της συμβατικής της υποχρεώσεις για να μην πληρώσει, μετά θα αποχωρήσει πιθανόν και αυτή οριστικά από την Ελλάδα.

Ο αγωγός East Med και η ΑΟΖ με την Κύπρο.

Να συνδέσουμε τώρα τα κοιτάσματα της λεβαντίνης στην Κύπρο και του Ηροδότου όσον αφορά την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Με την κατασκευή του αγωγού East Med θα μεταφερθεί όλος αυτός ο ορυκτός μας πλούτος μαζί και με του Ισραήλ προς την Ευρώπη, οπότε η Ευρώπη θεωρώ πως είναι προς όφελός της να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο αγωγός East Med είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα της Ευρώπης, με την κατασκευή του και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων η Ευρώπη θα έχει μία επάρκεια και αυτονομία στην ενέργειά της από ευρωπαϊκά κοιτάσματα χωρίς να κάνεις εισαγωγή από χώρες εκτός Ευρώπης. Επιπλέον η Ελλάδα με όλα αυτά τα κοιτάσματα θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί, αν τα είχε εξορύξει νωρίτερα θα έχει αποπληρωθεί και το χρέος, ποτέ όμως δεν είναι αργά, πιέζοντας η Ελλάδα την ίδια την Ευρώπη να δημιουργηθεί ο αγωγός, και θα γλιτώσει κεφάλαια για την κατασκευή του και θα γίνει μία δυνατή χώρα οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά.

Για να γίνει η περάτωση του αγωγού East Med πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος χθες να υπογράψουν AOZ διότι και οι ίδιοι οι ευρωπαίοι δεν θα υποστηρίξουν τον East Med. Χωρίς σύνδεση Ελλάδος και Κύπρου ο αγωγός στην ουσία περνάει από αμφισβητούμενα νερά κατά την Τουρκία. Οπότε αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται για τα εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να κάνει την ανακήρυξη AOZ με την Κύπρο χθες, για να αποδείξουν ότι είναι ευπατρίδες και να διορθώσουν τα λάθη όλων των προηγούμενων δεκαετιών, απομένει να φανεί.

Έτσι δεν θα μπορεί να την πειράξει η Τουρκία και κάθε η Τουρκία, επιπλέον εντάσσοντας μέσα στις συμφωνίες να αποπληρώσει το χρέος μέσω ενός ποσοστού από τα κέρδη, οι δανειστές μας θα πιέσουν για την περάτωση του έργου και για την ορθή λειτουργία του.

Επίσης η Τουρκία με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θέλει να μπλοκάρει τη λεκάνη του Ηροδότου και τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή νότια της Κρήτης και βόρεια της Αιγύπτου.

Κλείνοντας αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να είναι ένα κράτος με αυτάρκεια, ανεξάρτητο και ελεύθερο σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί, αν όμως το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος είναι πλούσιος αρκεί να τον εκμεταλλευτούμε και ίσως θα πρέπει σιγά-σιγά και ως κοινωνία να πιέσουμε προς τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

* Θυμηθείτε το 1987 και την κρίση του Σισμίκ, όπως και την περίφημη συνέντευξη των υπουργών Καψή  και Πεπονή όπου είπαν ότι <<Κρατικοποιούμε την κοινοπραξία (Βορείου Αιγαίου αποτελούνταν από Αμερικανικές και Καναδικές εταιρείες) για να κάνουμε την έρευνα όποτε εμείς το θέλουμε>> (δηλαδή ποτέ).

Διαβάστε ακόμη: Η ”Ανόητη” πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη κρίση της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: Η Φινλανδοποίηση του πολιτικού συστήματος μετά το 1974.

Διαβάστε ακόμη: Έβρος: Η ιστορία γύρω από τη “νεκρή Μαρία”

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Η δημιουργία ενός δικτύου των Ελλήνων της διασποράς. Και το όνομα αυτού ”Hellenic Βusiness Network”(Βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: Μέχρι που θα φτάσει ο Πούτιν?

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi