Ιστορία Πολιτισμός

Άγαλμα σκοτωμένου Ρωμαίου αυτοκράτορα ντυμένου Ηρακλή βρέθηκε κοντά στο υπόνομο στη Ρώμη

Οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη ανακάλυψαν ένα άγαλμα ενός αρχαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα που είναι ντυμένος για να μοιάζει με τον Ηρακλή.

Το άγαλμα δείχνει μια φιγούρα που φορά το δέρμα του λιονταριού της Νεμέας, ενός θηρίου που σκότωσε ο Ηρακλής ως μέρος των 12 άθλων που έπρεπε να κάνει. Το πρόσωπο του αγάλματος όμως δεν είναι του Ηρακλή. Οι αρχαιολόγοι το συνέκριναν με σωζόμενες εικόνες του αυτοκράτορα Δέκιου, όπως αυτές που φαίνονται σε νομίσματα, και διαπίστωσαν ότι του μοιάζει. Οι ρυτίδες στα πρόσωπα φαίνονται παρόμοιες, όπως και τα μάτια, η μύτη, τα χείλη και τα γένια, ανέφερε η ομάδα στη δήλωση. 

Αρκετοί μελετητές που δεν συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι το πρόσωπο μοιάζει με τον Δέκιο. 

«Τα κοντά κομμένα μαλλιά και τα γένια είναι επίσης χαρακτηριστικά που μοιάζουν με γνωστές αναπαραστάσεις του Δέκιου», Sam Heijnen(ανοίγει σε νέα καρτέλα), ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ που έγραψε τη διδακτορική του διατριβή σχετικά με τα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά πορτρέτα. «Δεν έχουμε πολλά αγάλματα των λεγόμενων «στρατιωτών αυτοκρατόρων», οι οποίοι κυβέρνησαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μεταξύ περίπου το 235 και 284 μ.Χ.», είπε ο Heijnen, σημειώνοντας ότι «αυτή η χρονική περίοδος υπήρξε μάρτυρας της ταχείας διαδοχής περισσότερων από είκοσι αυτοκράτορες σε λιγότερο από μισό αιώνα, κατά τον οποίο τα σύνορα της Αυτοκρατορίας ήταν υπό συνεχή πίεση».

Άλλοι μελετητές συμφώνησαν ότι το άγαλμα πιθανότατα απεικονίζει τον Δέκιο. «Σίγουρα η εικονογραφία είναι η κανονική για τον Ηρακλή και το πρόσωπο μοιάζει με άλλα πορτρέτα του Δέκιου», Τζέιμς Ρίβς(ανοίγει σε νέα καρτέλα), είπε ο Κενάν διαπρεπής καθηγητής κλασικών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

Δεδομένης της έμφασης που δίνει ο Δέκιος στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις της Ρώμης, είναι λογικό ότι θα ήθελε να εμφανιστεί ντυμένος ως Ηρακλής. Εκείνη την εποχή ο Χριστιανισμός γινόταν όλο και πιο δημοφιλής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ο Δέκιος ήθελε να δώσει έμφαση στη λατρεία των παραδοσιακών ελληνορωμαϊκών θεών. «Σίγουρα το πρόσωπο [του αγάλματος] δεν μοιάζει με τυπικές απεικονίσεις του Ηρακλή, και θα ήταν λογικό για τον Δέκιο να ενδιαφέρεται για αυτό το είδος αναπαράστασης λόγω της θρησκευτικής του πολιτικής, τονίζοντας τη σημασία της σχέσης της Ρώμης με την παραδοσιακή λατρεία των θεών», Ντέιβιντ Πότερ(ανοίγει σε νέα καρτέλα), δήλωσε στο Live Science ο κολεγιακός καθηγητής ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας Francis W. Kelsey στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

Ο Ρίβς σημείωσε ότι «είναι πιθανώς αδύνατο να προσδιοριστεί αν ο ίδιος ο αυτοκράτορας ήταν πίσω από αυτό ή αν κάποιος άλλος ανέθεσε το άγαλμα». 

Η ανακάλυψη του αγάλματος δείχνει ότι παρά όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στη Ρώμη, υπάρχουν πολλά ακόμα που απομένουν να βρεθούν. «Το να βρεις ένα τόσο καλά διατηρημένο αρχαίο άγαλμα δείχνει πραγματικά ότι τόσα πολλά είναι ακόμα κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια», είπε ο Heijnen.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας