Λογοτεχνία

Τ.Σ. ΕΛΙΟΤ & ΕΜΙΛΙ ΧΕΙΛ

Μια δυνατή και μοιραία ερωτική σχέση που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από ερωτικές επιστολές, αυτή του σπουδαίου Βρετανού ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ και της Αμερικανίδας καθηγήτριας Δραματικής Τέχνης Έμιλι Χέιλ, η οποία ήρθε στο φως όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα εκατοντάδες ερωτικά γράμματα που αντάλλαξαν οι δυο τους από το 1912 – όταν γνωρίστηκαν ως φοιτητές – και για 26 ολόκληρα χρόνια, ενώ εκείνος στο μεταξύ παντρεύτηκα και την πρώτη του σύζυγο Βίβιεν Χέι-Γουντ. Εικοσιέξη ολόκληρα χρόνια αλληλογραφίας, για μια παθιασμένη και έντονη σχέση, τουλάχιστον σε πνευματικό επέπεδο, για την οποια ελάχιστοι γνώριζαν. Η σχέση τους είχε κρατηθεί μυστική, ενώ η Εμιλι Χέιλ όταν δώρισε τις επιστολές του ποιητή στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ζήτησε να μη δοθούν στη δημοσιότητα πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια από τον θάνατο και των δυο τους.

Όλα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ποιητή, ο οποίος με την επιμονή του και τις παθιασμένες ερωτικές επιστολές που συνέχισε να στέλνει κατάφερε να κατακτήσει την ‘αγαπημένη’ του.
Γεγονός παραμένει πως η Έμιλι Χέιλ κατάφερε να εμπνεύσει τον ποιητή και αυτός να γράψει μερικούς από τους πιο ωραίους στίχους του:

«Ό,τι θα μπορούσε να ήταν είναι μια αφαίρεση
Που παραμένει αέναη δυνατότητα
Μόνο σε έναν κόσμο εικασιών.
Ό,τι θα μπορούσε να ήταν και ό,τι ήταν
Τείνουν προς ένα τέλος, που είναι πάντοτε παρόν.
Βήματα αντηχούν στη μνήμη
Στο μήκος του διαδρόμου που δεν πήραμε
Βλέποντας προς την πόρτα που δεν ανοίξαμε ποτέ
Στον ροδόκηπο. Έτσι, τα λόγια μου
αντηχούνε στο μυαλό σου».

Το 1930, στο Λονδίνο, ο ποιητής εγκλωβισμένος σ΄έναν δυστυχισμένο γάμο, από τη στιγμή που η σύζυγος του αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και τακτικά νοσηλεύεται για να τα αντιμετωπίσει, ξεκινά τις ερωτικές επιστολές προς την Έμιλι Χέιλ, σε μια προσπάθεια να την κάνει ν΄αποδεχθεί τον έρωτα του.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια και δεκάδες ερωτικές επιστολές, η Έμιλι πείθεται και έτσι ξεκινά μια επιστολική κυρίως σχέση, από τη στιγμή που ο ποιητής ζούσε στο Λονδίνο και η Έμιλι στη Βοστόνη.
Το 1947 η Βίβιεν – η πρωτη γυναίκα του ποιητή – πεθαίνει, μα αντί να επισημοποιήσει την εξελισσόμενη σχέση του με την Έμιλι Χέιλ, εκείνος επιλέγει να παντρευτεί τη δεύτερη σύζυγο του, τη Βάλερι, για λόγους που δεν έγιναν ποτέ σαφείς.

Η Χέιλ προσπάθησε να μάθει τους λόγους που την απέρριψε, μα δεν κατάφερε να τους μάθει ποτέ.
Η μελετήτρια του ποιητή Τόνι Κούδα, εξηγεί πως οι επιστολές αυτές ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ της καριέρας του και σίγουρα η μεγαλύτερη αποκάλυψη, σχετικά με αυτόν.

Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως ο ίδιος ο ποιητής έγραψε το 1960 στο Πρίστον, ζητώντας να δημοσιευθούν νωρίτερα τα γράμματα:

“ Η Έμιλι Χείλ θα σκότωνε τον ποιητή μέσα μου.
Η Βίβιεν, αν και ετοιμοθάνατη, κρατούσε τον ποιητή ζωντανό “

Λογοτεχνικό Magazino

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube,tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi

TΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi