Ιστορία Πολιτισμός

Να τι συνέβη την τελευταία φορά που «Ιρανοί» απείλησαν την Ελλάδα πριν από 2500 χρόνια!

Οι απειλές των Ιρανών για τις αμερικανικές βάσεις το «γη και ύδωρ» που αναφέρει ο Ηρόδοτος και η απάντηση Σπαρτιατών και Αθηναίων στους Πέρσες αγγελιαφόρος

Μηνύματα στην Αθήνα έστειλε η Τεχεράνη. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το Ιράν έκανε διάβημα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη δολοφονία Σουλεϊμάνι.

Αυτό όμως που έπεσε απαρατήρητο, αν και ήταν μεγάλης βαρύτητας, ήταν το γεγονός, ότι η ιρανική κυβέρνηση έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα σχετικά με ενδεχόμενη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα σε αμερικανική επίθεση. Το Τμήμα Τύπου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έστειλε επιστολή στην Καθημερινή όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο».

Αυτό είναι ξεκάθαρα μια απειλή που μεταφέρθηκε μέσω της επιστολής στην Καθημερινή και τον Διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά, η οποία κάνει λόγο για «ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών Ιράν και Ελλάδος».

Και επειδή οι Ιρανοί τόνισαν αυτές τις ιστορικές σχέσεις, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισαν και φιλικές, να θυμηθούμε ποιες ήταν.

Οι Ιρανοί ως γνωστόν είναι περσικό φύλο, το οποίο όπως είναι γνωστό τοις πάσι, εδώ και χιλιάδες χρόνια εποφθαλμιούσε αυτό το βραχώδες κομμάτι γης που λέγεται Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Πέρσες ζητούσαν «γῆν καί ὕδωρ» απ’ τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν, μία φράση που για πρώτη φορά αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο του ως απάντηση του Βασιλιά Ιδαθύρσου των Σκυθών προς τον Βασιλιά Δαρείο. Στο πέμπτο βιβλίο, ο Δαρείος στέλνει αγγελιαφόρους που ζητούν γην και ύδωρ από τον Βασιλιά Αμύντα των Μακεδόνων. Και στο έκτο βιβλίο, στέλνει αγγελιαφόρους σε όλη την Ελλάδα που ζητούν γην και ύδωρ για τον Βασιλιά.

Η απαίτηση για γην και ύδωρ συμβόλιζε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους και στα αγαθά της. Δίνοντας γην και ύδωρ αναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους άνηκαν στον Βασιλιά των Περσών. Μετά από αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.

Η φράση γη και ύδωρ, ακόμα και στα νέα ελληνικά, συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σε ένα κατακτητή.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε, ότι την τελευταία φορά που οι Πέρσες απείλησαν την Ελλάδα, μέσω των αγγελιαφόρων που απαίτησαν από την Σπάρτη και την Αθήνα γη και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, και οι Αθηναίοι σε ένα βάραθρο, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί…

Μιλάμε για πριν 2500 χρόνια! Τα χούγια των Ελλήνων από τότε έχουν αλλάξει. Μια φαινομενική μαλθακότητα φαίνεται να τους έχει κυριεύσει. Αλλά αν απειλήσεις τον Έλληνα, τότε αρχαία ένστικτα αρχίζουν να ξυπνούν μέσα του.

Έτσι δεν είναι;

πηγή: infognomonpolitics.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τι απαιτούσε ο Νόμος για να γίνει κάποιος βουλευτής στην Αρχαία Αθήνα

e-enimerosi

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

e-enimerosi

Οι μάχες του Μέγα Αλέξανδρου στα άγνωστα βασίλεια της Βακτριανής και της Σογδιανής.

e-enimerosi