Άρθρα ΡεπορτάζΥπηρεσίες

Θέσεις Εργασίας Υψηλής Ευθύνης στο Εξωτερικό για Στελέχη Ασφαλείας και πως να τις προσεγγίσετε.

Γράφει ο *Νικόλαος Χατζόβουλος.

Παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Σημαντικός αριθμός στελεχών σε όλες τις βαθμίδες του κλάδου της Ασφάλειας επιλέγει να εργαστεί στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες. Στο συγκεκριμένο πόνημα γίνεται μια προσπάθεια βάση βιωματικών εμπειριών του αρθρογράφου να αποτυπωθούν οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν εγκαίρως από τα υποψήφια στελέχη για την όσο το δυνατόν ομαλή εμφιλοχώρηση στην νέα τους εργασία ή και απόρριψη αυτής.

Ας δούμε αναλυτικά τα προσόντα, τα χαρακτηριστικά, τα γνωστικά αντικείμενα και γενικότερα τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για την αξιοποίηση ευκαιριών εργασίας στο εξωτερικό αλλά και τους παράγοντες που κάνουν τη διαφορά από χώρα σε χώρα.

Γλώσσα Επικοινωνίας.

Πρωταρχικό βήμα αποτελεί η διαπίστωση της επίσημης γλώσσας επικοινωνίας και των εναλλακτικών επιλογών στα κράτη ενδιαφέροντος. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο καθώς θα ανακαλύψετε πως υπάρχουν χώρες όπου η Αγγλική δεν αποτελεί  επιλογή πρώτου ή δεύτερου βαθμού ως επικοινωνιακό μέσο αν και για τους ομοεθνείς μας αποτελεί πρώτη επιλογή στην εκμάθηση ξένης γλώσσας χωρίς αυτό να αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Αναπόφευκτα όμως σε αυτό το σημείο θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον πρώτο σκόπελο που πρέπει να υπερκεράσετε, καθώς εάν η γλώσσα επικοινωνίας στο κράτος ενδιαφέροντος δεν αποτελεί βέλος στη φαρέτρα σας θα πρέπει ο εργοδότης να είναι έγκαιρα ενήμερος. Παρόλα αυτά εάν η παρουσία σας στη συγκεκριμένη θέση αποτελεί μονόδρομο υπάρχουν λύσεις όπως η επιλογή διερμηνέα η οποία θα αναλυθεί αργότερα.

Νομικό Πλαίσιο.

Στο δυναμικό και δυνητικά μεταβαλλόμενο από απειλές περιβάλλον που καλείται να εργαστεί το Στέλεχος Ασφαλείας οι εκάστοτε νομικές διατάξεις πρέπει να αποτελούν κεκτημένη γνώση ώστε να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ανά περίπτωση. Πρωταρχική μέριμνα σας πρέπει να είναι οι διατάξεις περί άδειων παραμονής και εργασίας. Σημαντικές διατάξεις που πρέπει επίσης να αναζητήσετε είναι αυτές της άδειας οπλοφορίας, οπλοκατοχής εάν πρόκειται για ένοπλη θέση εργασίας και ότι αυτές εμπεριέχουν όπως πυρομαχικά, μεταφορά, χρήση και ανανέωση αδείας. Οι διατάξεις περί αυτοάμυνας και χρήσης βίας επιβάλλεται ναι είναι από τις επόμενες νομικές ανησυχίες σας. Παραδείγματος χάριν, σε πολλά Αφρικανικά κράτη η χρήση βίας που επιφέρει το θάνατο σε παραβάτη που αποδεδειγμένα αποπειράθηκε ή διέπραξε κάποιο νομικό αδίκημα θεωρείται δικαιολογημένη και δεν διώκεται από το νόμο αντιθέτως θεωρείται ηθική υποχρέωση. (Άρθρο 329 του Ποινικού Κώδικα της Μαδαγασκάρης περί Νόμιμης Άμυνας). Οι Εταιρίες, στα κράτη που δραστηριοποιούνται υποχρεούνται να διαθέτουν νομική παρουσία και κάλυψη. Ζητήστε να επικοινωνήσετε με τον νομικό σύμβουλο της εταιρίας για την διαπιστευμένη παροχή του ανωτέρω νομικού πλαισίου.

Γενική Πολιτική, Οικονομική και Εγκληματική Κατάσταση.

Η γενική κατάσταση που βρίσκεται το κράτος ενδιαφέροντος σας, αποτελεί την τρίτη εξεταζόμενη παράμετρο. Η πολιτική κατάσταση θα σας δώσει τη γενική εικόνα και τη σταθερότητα εάν επικρατεί. Η οικονομική κατάσταση των κρατών είναι συνήθως άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγκληματικότητα σε αντιστρόφως ανάλογα δεδομένα. Για παράδειγμα όσο συρρικνώνεται η οικονομία αυξάνεται εκθετικά η εγκληματικότητα. Παράμετρος που θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τα Στελέχη Ασφαλείας. Για την ορθή, εξ΄ αποστάσεως ενημέρωση σας πρέπει να εντοπίσετε  εγχώριες ηλεκτρονικές σελίδες ειδήσεων για συλλογή αξιόπιστων πληροφοριών και στους τρεις κλάδους (Πολιτική, Οικονομία, Εγκληματικότητα).

Είδη Απειλών.

Έχοντας αποκομίσει δεδομένα από την προηγούμενη παράμετρο μπορείτε πλέον να σχηματίσετε εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με τα είδη των συνηθέστερων απειλών που συναντώνται στο κράτος ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα τα τελευταία δύο έτη εντοπίζουμε έξαρση απαγωγών στα κράτη της Νότιας Αφρικής. Προσέξτε όμως, η έρευνα σας θα πρέπει να αποκτήσει βάθος χρόνου τουλάχιστον ενός έτους προγενέστερα από την ημερομηνία που θα αρχίσετε να παρακολουθείτε τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ. Ευτυχώς για εσάς, σήμερα όλες οι διαδικτυακές εφημερίδες διαθέτουν ικανοποιητικό ιστορικό αναζήτησης. Καλό είναι να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και αφού αναλάβετε τη θέση εργασίας.

Πρεσβεία.

Πρεσβείες της χώρας μας λειτουργούν σε 86 Κράτη αυτή την περίοδο. Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργήσει γραφεία Ελληνικών συμφερόντων σε διπλωματικές ή προξενικές αρχές άλλων κρατών σε τρίτες χώρες, όπου δεν υπάρχει Ελληνική πρεσβεία. Παρομοίως βάση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας μπορείτε να επισκεφθείτε οποιαδήποτε πρεσβεία ευρωπαϊκής χώρας είναι διαθέσιμη στο κράτος ενδιαφέροντος σας. Οι Ελληνικές Πρεσβείες ανήκουν στο Υπουργείο Εξωτερικών και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε εκεί για πληροφορίες όπως την τοποθεσία της, το όνομα και τον αριθμό επικοινωνίας του Πρέσβη και οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση μπορούν να σας παρέχουν.

Διερμηνέας – Βοηθός.

Σε συνέχεια της πρώτης παραμέτρου σχετικά με την γλώσσα επικοινωνίας, σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστείτε διερμηνέα ο οποίος πιθανότατα θα εκτελεί και χρέη βοηθού. Ο ρόλος αυτός είναι κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία σας καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εσάς, το υφιστάμενο προσωπικό σας και εν γένη την κοινωνία του κράτους ενδιαφέροντος. Η επιλογή του πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο εξασφαλίζοντας ότι θα καταφέρει να περάσει τα μηνύματα που θέλετε με τον ακριβή τρόπο που θέλετε ώστε να εδραιώσετε την δική σας επαγγελματική κατεύθυνση και κουλτούρα. Συνεπακόλουθα θα μπορέσει να σταθεί ως καθρέπτης σας στην τοπική κοινωνία. Θεμιτό είναι να προσλάβετε πολίτη του κράτους ενδιαφέροντος καθώς θα έχετε πλεονεκτήματα όπως γνώση οδικού δικτύου, επαφές με ντόπιο πληθυσμό, πληροφόρηση πολλών επιπέδων. Προσοχή όμως στο μέγεθος και το είδος πληροφοριών που αποκαλύπτετε στο βοηθό σας. Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από την εργασιακή σας σχέση ο βοηθός σας ίσως εξυπηρετεί και άλλη ατζέντα.

Τοπικά Ήθη, Έθιμα και Παραδόσεις.

Κάθε κοινωνία αναπτύσσει και μεταλαμπαδεύει στο πέρασμα του χρόνου ήθη, έθιμα και παραδόσεις τις οποίες καλούμαστε να προσδιορίσουμε, να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε ώστε να ζήσουμε αρμονικά σε οποιοδήποτε κράτος. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε συμπεριφορές, ανάγκες και απαιτήσεις του υφιστάμενου προσωπικού σας αποφεύγοντας άσκοπες συγκρούσεις που θα σας καταστήσουν ανεπιθύμητους. Για παράδειγμα οι φαρντ σαλάχ είναι όλες οι υποχρεωτικές μουσουλμανικές προσευχές. Οι προσευχές αυτές έχουν προκαθορισμένες ώρες που εκτελούνται ανάλογα με το σημείο του πλανήτη που βρίσκετε ο πιστός, μάλιστα υπάρχουν και εφαρμογές υπενθύμισης προσευχής για να αντιληφθείτε την σημασία της συγκεκριμένης διαδικασίας. Εάν διαθέτετε Μουσουλμάνους στο υφιστάμενο προσωπικό σας θα πρέπει να είστε σε θέση να επιτρέψετε την συγκεκριμένη εκδήλωση σεβόμενοι το θρησκευτικό τους ήθος. Θεμιτό είναι να είστε ένα βήμα μπροστά από τέτοιες καταστάσεις για να μπορείτε να τις διαχειριστείτε χωρίς να επηρεάζουν το επιχειρησιακό σας έργο.

Βιοτικό επίπεδοΑποδοχέςΣυμβόλαιοΜετακινήσεις κτλ περιλαμβάνονται στις εξεταζόμενες παραμέτρους επιλογής θέσης εργασίας αλλά συγκαταλέγονται στα υποκειμενικά κατά περίπτωση κριτήρια.

Συγκεντρώνοντας διαπιστευμένες πληροφορίες από τις ανωτέρω παραμέτρους θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε τα δεδομένα αθροίζοντας το συνολικό ρίσκο που αξιώνει η συγκεκριμένη θέση εργασίας. Οι υποψήφιοι εργοδότες μπορεί να σας αποκρύψουν πληροφορίες ακούσια ή εκούσια.

Να θυμάστε ότι το συνολικό ρίσκο των παραμέτρων πρέπει να συγκρίνεται με το ατομικά αποδεκτό κατά περίπτωση ρίσκο.

Επιλέξτε θέσεις εργασίας με σύνεση κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας.

Ο Νικόλαος Ε. Χατζόβουλος είναι:

International Security & Safety Consultant

B.S.P.H.  P.M.E.  C.S.M.

Corporate Consultant

H.C.D.M.I. Operational Member

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi