Πολιτική

ΔΕΗ: Απέκτησε το 51% της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Η ΔΕΗ Α.Ε ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» από την εταιρεία Damco Energy. Η υπόψη εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη.

Η νέα μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025. Οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας θα είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy με 20%.

Η τριπλή συμμαχία, η οποία κυοφορείται περίπου ένα εξάμηνο, επισφραγίζει την απόφαση της ΔΕΗ να επενδύσει στην αγορά φυσικού αερίου μέσω συνεργασιών. Η εταιρεία προσβλέπει στο ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με μια νέα σύγχρονη και πιο αποδοτική μονάδα αλλά και στην γεωπολιτική σημασία της περιοχής.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου CCGT ύψους περίπου 350 έως 400 εκ. ευρώ, θα εγκατασταθεί κοντά στις υποδομές LNG (FSRU) που σχεδιάζει η Gastrade, μέτοχοι της οποίας είναι μεταξύ άλλων και οι δύο εταίροι της νέας επένδυσης (Κοπελούζος, ΔΕΠΑ). Η άδεια για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW χορηγήθηκε από την ΡΑΕ στην Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου την Άνοιξη του 2019.

Ο επιχειρηματικός όμιλος έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για διάφορα πρότζεκτ στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας σε πρώτη φάση την αγορά των FSRU στην Ελλάδα. Στην ίδια περιοχή, η εταιρεία σχεδιάζει και νέα πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου ενώ έχει αναλάβει και την άδεια για υπεράκτιο αιολικό πάρκο, η οποία θα είναι και το πρώτο πιλοτικό έργο αυτής της κατηγορίας που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Κοπελούζου συμμετείχε και στο διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τον οποίο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει ως δημόσιο asset.

Η νέα μονάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα και καύσης μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο, εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στον εξαγωγικό ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας μας καθώς προβλέπεται να καλύψει αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, η οποία πασχίζει να περιορίσει την εξάρτησή της από το Ρωσικό αέριο. Σήμερα χώρες όπως η Βουλγαρία, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα για να προμηθευτούν LNG, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, άποψη που ενισχύει η λειτουργία τουλάχιστον τριών ακόμη πλωτών τερματικών σε Αλεξανδρούπολη, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη.

Στον τομέα του φυσικού αερίου που παραδοσιακά είναι τοποθετημένη θα συνεχίσει να επενδύει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιλέγοντας την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της. Η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει ότι η νέα επένδυση ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για φθηνότερη ενέργεια της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η επέκταση σε ΑΠΕ και σε θερμικές μονάδες εκτιμάται ότι καλύπτει αυτό τον στόχο και ενισχύει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά με ισχυρό πλεονέκτημα τις συμφωνίες με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές.

Η Αλεξανδρούπολη θα είναι η τρίτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που θα κατασκευαστεί στην ελληνική αγορά. Από την καινούρια χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία η αντίστοιχη μονάδα της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με τη σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μοtor Oil. Στο σχεδιασμό είναι και μία τέταρτη μονάδα στην Θεσσαλονίκη από την Εlpedison. Για το έργο αξιολογούνται όλα τα δεδομένα ώστε η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί μέσα στο 2023.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Όλες οι αλλαγές στους τομεάρχες.

Χρήστος Μουρτζούκος

ΣΥΡΙΖΑ: Η Βούλα Κεχαγιά αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου.

e-enimerosi

Ο Μητσοτάκη στο Κατάρ.

Χρήστος Μουρτζούκος