Άρθρα ΡεπορτάζΕιδήσεις και ΝέαΚοινωνία ΚόσμοςΟικονομία

Έλλειψη αυτοελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων; ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com

 

Μέρος 1ο

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟΣ! Είναι καθοριστικής σημασίας να αντιληφθούμε ότι είμαστε ένας εναντίον δύο.

Από τη μία είναι η «κατασκευαστική» αδυναμία μας: οι συναισθηματικές παρορμήσεις μας και η έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Έχουμε πάθη, ελλιπή αυτοέλεγχο, έλλειψη προσοχής, διάθεσης, χρόνου και γνώσεων.

Από την άλλη είναι το οικονομικό περιβάλλον που μας δελεάζει με δεκάδες πειρασμούς. Πειρασμοί για τον ουρανίσκο, το σώμα, το πρόσωπο, τη ψυχή και τη φιλαυτία μας. Η καταναλωτική κουλτούρα είναι παντού. Στο κινητό, στο δρόμο, στη τηλεόραση, στο καφέ, στο περιοδικό, στο περίπτερο. Παντού!

Μια απ’ τις σημαντικότερες ικανότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε, για να πετύχουμε οικονομικά στην ζωή μας, (όπως το ορίζει ο καθένας) είναι η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων μας.

Αν δεν κυριαρχήσεις στα συναισθήματά σου, αυτά θα κυριαρχήσουν σε εσένα και κατά συνέπεια και στην τσέπη σου. Η τέχνη του αυτοελέγχου δεν είναι μονάχα μια ακόμη ικανότητα που σε υποστηρίζει να παράγεις πλούτο, αλλά είναι ταυτόχρονα «Η» ικανότητα που σε βοηθά να τον προστατεύεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπον; Πάμε να δούμε σήμερα μία απ’ τις τρεις λύσεις.
Ενεργοποίησε τον μηχανισμό αυτοελέγχου σου

Τι θέλουμε να πετύχουμε; Την αυτοσυγκράτηση μέσω ελέγχου των συναισθημάτων μας.

Αναγνώρισε και σκέψου. Γιατί το κάνεις; Φέρε επίγνωση και εντόπισε το αληθινό κίνητρο που προκαλεί την καταναλωτική σου επιλογή. Στην πράξη, πριν ξοδέψεις χρήματα, αναρωτήσου:

Ι. Τι ακριβώς με οδηγεί στην αγορά;

Έκλεισες μια «καλή» δουλειά και είσαι χαρούμενος; Αποτελεί δώρο προς τον εαυτό σου ή μορφή αυτοφροντίδας; Είναι το ΕΓΩ σου που θέλει να εντυπωσιάσει τους άλλους, να ξεχωρίσει από τους άλλους ή να ταιριάξει με τους άλλους; Αναζητάς εύκολη ευχαρίστηση και διασκέδαση; Θα σου δώσει πρόσκαιρη ικανοποίηση ή θα σου αποφέρει κάτι μακροπρόθεσμα;

Μέσω των ερωτήσεων, ενεργοποιείς συνειδητά τη λογική σκέψη και δεν παρασύρεσαι από την δεδομένη συναισθηματική κατάσταση. Και αυτό γιατί, ψάχνεις ένα σοβαρό λόγο που να δικαιώνει την καταναλωτική σου πρόθεση.

Απαντήσεις τύπου: «επειδή, έτσι θέλω», «έτσι μου’ ρθε» ή «δεν χρειάζεται να υπάρχει λόγος», είναι δικαιολογήμενες και ανθρώπινες. Αναρωτήσου, όμως, παράλληλα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Τι θα συμβεί αν αυτές οι απαντήσεις μετατραπούν σε γλυκές καραμέλες που συχνά καταπίνεις;

ΙΙ. Το χρειάζομαι; Ζούσα και πριν το αποκτήσω;

Είδες κάτι στη βιτρίνα και αισθάνθηκες ότι το «χρειάζεσαι»; Το χρειαζόσουν, πριν το δεις στο κατάστημα; Ή ξαφνικά αισθάνθηκες ότι το «χρειάζεσαι», επειδή εμφανίστηκε μπροστά σου και σου άρεσε; Ένα σουηδικό ρητό λέει: «Aυτός που αγοράζει ό,τι δεν χρειάζεται, κλέβει από τον εαυτό του».

ΙΙΙ. Αυτό είναι μια (πλασματική) επιθυμία ή μια ανάγκη;

Συχνά μπερδεύουμε τις πραγματικές ανάγκες με τις κίβδηλες επιθυμίες μας. Άλλοτε τις ταυτίζουμε κι άλλοτε βαφτίζουμε τις επιθυμίες μας ανάγκες, για να ξεμπερδεύουμε πιο εύκολα με το δίλημμα: «να το αγοράσω ή να μην το αγοράσω;». Αλίμονο! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταναλώνουμε προς ικανοποίηση των επιθυμιών μας. Θέλουμε να ζήσουμε κιόλας. Απλώς, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή διαχωρισμού.

Προσπάθησε να ξεχωρίσεις τις πραγματικές ανάγκες σου από τις ψεύτικες επιθυμίες που σου γεννώνται ξαφνικά από τα δήθεν ΄΄must have΄΄ ή ΄΄must do΄΄ στο κυνήγι της ψευτοηδονής, από ινσταγκραμικές μόδες του κάθε Influencer ή από άλλα περιττά viral της διαδικτυακής βιτρίνας.

Mήπως σου «φυτεύτηκαν» ασυνείδητα στο νου σου απ’ τις νέες τάσεις (trends), απ’ τα ατελείωτα pop-ups που επίμονα ξεπηδάνε στην οθόνη σου και από τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες για την κατάκτηση της εξωτερικής – δήθεν επιτυχίας.

Ναι, δεν είναι συχνά εύκολα προσδιορίσιμα τα όρια ανάμεσα στις πραγματικές, επιθυμίες, τις πλασματικές επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να τα προσδιορίσεις, προκειμένου να καταφέρεις τον έλεγχο δαπανών σου.

ΙV. Έχω ήδη κάτι το οποίο με εξυπηρετεί;

Εννοείται πως έλκεσαι απ’ τα καινούργια πράγματα. Ποιος λέει όχι στα καινούργια όσα κι αν έχει ήδη στα ντουλάπια και στις ντουλάπες του; Κάνε ένα ξεκαθάρισμα και δες τι έχεις. Υπάρχει κάτι που ήδη σε εξυπηρετεί; Έχεις, μήπως ήδη 4 βολικά και όμορφα jeans; Επαναχρησιμοποιούνται άνετα;

Και εδώ αρχίζει ο ωραίος διάλογος με το διαβολάκι του εαυτού σου. Να είσαι ειλικρινής. Μην κάνεις ζαβολιές. Σαφώς και δεν εννοώ να καταντήσεις μίζερος και να χρησιμοποιείς παμπάλαια αντικείμενα ή ρούχα.

Αντιλαμβάνομαι όμως, συχνά ότι αυτό που κατά βάθος λαχταράμε είναι η ανανέωση και η αλλαγή στη καθημερινότητά μας. Απλώς ψάχνουμε το νέο και την ανανέωση στα «νέα» αγαθά. Μήπως την ψάχνουμε σε λάθος μέρη;

V. Θα το μετανιώσω που δεν το αγόρασα;

Αν έχεις μια ακατανίκητη επιθυμία να αγοράσεις κάτι (ακόμα κι αν δεν το χρειάζεσαι πραγματικά) και για οποιονδήποτε λόγο αυτό εξαντλούνταν, πόσο θα μετάνιωνες που δεν το αγόρασες; Αν η απάντηση δεν είναι «πάρα πολύ», τότε άστο να φύγει.

VI. Αξίζει τελικά;

Δεν είναι όλα σημαντικά και δεν έχουν όλα αξία. Επιπλέον, δεν σου προσφέρουν όλες οι αγορές την ίδια ικανοποίηση.

Μην σπαταλάς χρήματα σε ό,τι δεν σου δίνει αξία, δεν (θα) σου αποφέρει οικονομικό κέρδος ή δεν είναι χρήσιμο (πραγματικό όφελος). Πρότασή μου: Βάλε όρια. Τήρησε τα όρια. Αλλιώς, θα παραμείνεις αέναος δέσμιος των επιθυμιών σου.

Αυτή η διαδικασία ερωτήσεων δεν είναι τόσο χρονοβόρα, όσο -ενδεχομένως- φαντάζεσαι. Κατόπιν εξάσκησης, γίνεται εύκολα και γρήγορα. Πίστεψέ με, δουλεύει!

Πώς μπορείς να το ενσωματώσεις απλά και εύκολα στη γρήγορη καθημερινότητα;

Μην ενδίδεις άμεσα στην αγορά. Απέφυγε την «επιβεβαίωση αγοράς» ή ξαναβάλε το πορτοφόλι στην τσάντα. Στις καθημερινές γρήγορες συναλλαγές αναγκάζεσαι, συχνά, να λάβεις γρήγορες αποφάσεις. Στην ταχύτητα, εσύ πάτα φρένο.

Για μεγαλύτερες αγορές, άφησε αρχικά να περάσουν 7 μέρες, εκτός κι αν είναι επείγον και τα άπλυτα περιμένουν! Έτσι, έχεις ικανό χρονικό διάστημα να αξιολογήσεις, αν η αγορά είναι μια πραγματική ανάγκη. Αν μετά από 7 ημέρες δεν βρίσκεις όφελος ή νόημα στην αγορά ενός αγαθού ή μιας εμπειρίας, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Για μικρές αγορές φτιάξε την τιμημένη και περίφημη λίστα, ώστε να μην αιχμαλωτίζεσαι στις παρορμητικές επιθυμίες σου. Ναι, ξέρω ότι το γνωρίζεις. Κάντο όμως, please!

Σε επόμενο άρθρο ακολοθούν άλλα 2 πρακτικά Tipps.

Έλα στην παρέα μας και λάβε τα ΠΡΟΝΟΜΙΑ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Σχετικές αναρτήσεις

Ελληνικά Πανεπιστήμια: Γκράφιτι βρωμιά και ανομία στους χώρους τους – Μας χλευάζουν οι ξένοι φοιτητές (Βίντεο)

e-enimerosi

Πορτογαλία: Σεισμός 5,3 βαθμών

e-enimerosi

Άνοια

e-enimerosi