Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΟικονομία

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για την οικονομική ελευθερία;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη

Συνέχεια του άρθρου

Χρειάζεσαι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την οικονομική ελευθερία;

Τελικά πόσα χρήματα ακριβώς χρειάζεσαι για την οικονομική ελευθερία;

Πάρε χαρτί, στυλό και άνοιξε την αριθμομηχανή 😉  Φύγαμε!

Βήμα #1: Υπολόγισε τον αριθμό ελευθερίας σου

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να έχεις το επίπεδο ζωής που θέλεις συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που εξαρτώνται από σένα; Είναι 2.000 ή είναι 5.000 ευρώ τον μήνα; Σ’ αυτήν την ερώτηση οι περισσότεροι τείνουν να «φουσκώνουν» τα νούμερα και μου απαντάνε από 3 μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ.

Για να υπολογίσεις σωστά τον αριθμό ελευθερίας, απλά πρέπει να υπολογίσεις πόσα χρήματα χρειάζεσαι εσύ και η οικογένειά σου για να ζήσετε όπως θέλετε. Συμπεριέλαβε τα πάγια έξοδα, την διασκέδαση, τα ταξίδια και τις πολυτέλειες (ή μη) που θέλεις να έχεις για μια άνετη και όμορφα βιωμένη ζωή.

Σκέψου το σενάριο όπου δεν δουλεύεις πια και αν έχεις κάποια ακίνητα, αυτά λειτουργούν με την βοήθεια άλλων που έχεις προσλάβει και αμείβονται από τα αντίστοιχα κέρδη. Τότε δεν θα είσαι εξαναγκασμένος να ανταλλάσσεις τον χρόνο σου σε κάποια εργασία (είτε δική σου είτε ενός εργοδότη) για να εισπράττεις χρήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να συνεχίζεις να εργάζεσαι, αν αυτό επιθυμείς!

Είναι προτιμότερο να γίνεις πρώτα οικονομικά ελεύθερος, ορίζοντας ένα χαμηλό ποσό αναγκαίων πάγιων και κυμαινόμενων εξόδων χωρίς περιττά έξοδα ή αχρείαστες σπατάλες και έπειτα, να ανεβάζεις το βιοτικό σου επίπεδο, καθώς ανεβάζεις και το παθητικό σου εισόδημα.

Αν είσαι θιασώτης του «μια ζωή την έχουμε» και προτεραιότητά σου είναι η συνεχής και συστηματική κατανάλωση, τότε θα συνεχίζεις να ζεις «μεροδούλι μεροφάι». Λυπάμαι, αλλά είσαι σε λάθος συχνότητα και αποχαιρέτα την οικονομική ελευθερία. Δεν είναι κακό, δεν το αποδοκιμάζω. Απλώς αυτός ο τρόπος ζωής δεν σε εξυπηρετεί αν στόχος σου είναι ο απεγκλωβισμός απ΄ το «ενεργητικό» εισόδημα.

Προσοχή: Δεν εννοώ να φτάσεις στο αντίθετο άκρο, αυτό της εμμονικής στέρησης ή μειονεξίας. Υπάρχει και το γκρι εκτός του μαύρου και του άσπρου. Εντόπισε την για εσένα υγιή και λειτουργική ισορροπία.

Σίγουρα κάποιες ανάγκες θα μεγαλώσουν με την πάροδο των ετών, οπότε μέλημά σου είναι να συνεχίζεις να αυξάνεις το παθητικό σου εισόδημα μέσω απόκτησης επιπλέον παθητικών στοιχείων που παράγουν μόνιμα και σταθερά χρηματοροές και να μην επαναπαύεσαι.

Ο πρώτος αριθμός ελευθερίας μπορεί να αντιπροσωπεύει το παθητικό εισόδημα που χρειάζεσαι για να πάρεις την απόφαση να αφήσεις την τρέχουσα εργασία σου.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να σταματήσεις να εργάζεσαι σε ένα χρονικό διάστημα 5 ετών και ο αριθμός ελευθερίας σου είναι τα 2.500 ευρώ/ μήνα, τότε χρειάζεσαι παθητικό εισόδημα 12 * 2.500 = 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Αν, λοιπόν, εντόπιζες την επένδυση που μπορεί να σου δίνει 20% κέρδος το έτος (ναι, υπάρχει. Μην την ψάχνεις στα κλασσικά χρηματοοικονομικά προιόντα των ασφαλιστών και χρηματομεσίτων ή στις κοινότυπες ιστοσελίδες), τότε θες 30.000 / 0.20 = 150.000 ευρώ κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσεις την οικονομική σου ελευθερία.

Αυτές οι 150.000 ευρώ θα σου αποφέρουν 2.500 ευρώ τον μήνα χωρίς να εργάζεσαι ενεργητικά με την φυσική σου παρουσία και ενέργεια!

Αν τώρα αυτό το ποσό είναι άπιαστο στο μυαλό σου, θα πρέπει να δεις πιο εργαλείο παραγωγής εισοδήματος θα σου επιτρέψει να αποταμιεύσεις αυτό ποσό (ή οποιοδήποτε άλλο ποσό εσύ χρειάζεσαι). Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν και να φτάσεις στον στόχο σου μέσα σε 1 εώς 7 χρόνια (Διαδίκτυο, Επιχειρήσεις, Ακίνητα, Χρηματιστήριο)!

Βήμα #2: Υπολόγισε το κεφάλαιο ελευθερίας σου

Γνωρίζοντας τον αριθμό ελευθερίας σου, τι κεφάλαιο πρέπει να συγκεντρώσεις, ώστε μια επένδυση με κέρδος 20% να σε κάνει οικονομικά ελεύθερο;

Αριθμός ελευθερίας * 12 μήνες = ___________ / 0,20 = ___________απαιτούμενο κεφάλαιο.

Τώρα γνωρίζεις το απαιτούμενο κεφάλαιο για την ελευθερία σου!

Βήμα #3: Υπολόγισε το ποσό αποταμίευσης τον χρόνο

Αν αποφασίσεις ότι θα συγκεντρώσεις αυτό το κεφάλαιο σε 5 χρόνια, πόσα πρέπει να αποταμιεύεις κάθε χρόνο;

Απαιτούμενο κεφάλαιο / 5 χρόνια = ___________ ευρώ τον χρόνο.

Τώρα γνωρίζεις πόσα χρήματα πρέπει να αποταμιεύσεις κάθε χρόνο αλλά και τα επόμενα 5 χρόνια.

Αν δεν γνωρίζεις ακόμη τον κατάλληλο και αποτελεσματικό για σένα τρόπο συγκέντρωσης του κεφαλαίου, δεν πειράζει. Σκέψου τις επιλογές σου. Αν δεν είσαι σίγουρος, ζήτα την καθοδήγηση ενός ειδικού. Σήμερα έκανες το πρώτο και σημαντικότερο βήμα: ξέρεις πόσα χρήματα πρέπει να αποκτήσεις για την οικονομική σου ελευθερία!

Αν πάλι όλο αυτό σου φαίνεται βουνό, τότε πιθανότατα ισχύει κάτι απ’ τα παρακάτω:
  • Δεν γνωρίζεις τον τρόπο γιατί σου λείπει η εξειδικευμένη επενδυτική γνώση (τεχνικές, μέθοδοι κ.α.),
  • Έχεις απογητευθεί από παρελθοντικές εμπειρίες και οι πεποιθήσεις σου πλέον είναι αποδοκιμαστικές έως και ισοπεδωτικές. Το «δεν γίνεται» ή «έχει πολύ μεγάλο ρίσκο» είναι δύο απ’ τις πρώτες σκέψεις σου.
  • Δεν έχεις απευθυνθεί στον σωστό άνθρωπο
  • Ευελπιστείς να πιάσεις την ευκαιρία ή την σωστή πληροφορία απ΄το Διαδίκτυο, αλλά «τζίφος». Οι Influencers σου προωθούν μονάχα τα κοινότυπα χρηματοικονομικά προϊόντα, για να πλουτίζουν αυτοί και οι χορηγοί τους μέσω affiliate links.
  • Τσιγκουνεύεσαι ή λυπάσαι τα χρήματα για μία αξιόπιστη συμβουλευτική με πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις (με συγχωρείς . . . truth be told).
Έλα στην παρέα μας και λάβε τα ΠΡΟΝΟΜΙΑ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Σχετικές αναρτήσεις

ΟΙ ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΕΙΣ

e-enimerosi

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο 2,5% στην ευρωζώνη

e-enimerosi

Στα 7,7 δισ. οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

e-enimerosi