Ιατρική Βιολογία

3 καρκίνοι που είναι δύσκολο να διαγνωσθούν. Τα ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς παρουσιάζουν πολύ λίγα ή καθόλου συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Αυτό στη συνέχεια καθιστά τη διάγνωση και τη θεραπεία πολύ πιο δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα θανάτου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται περίπου 460 θάνατοι λόγω καρκίνου, με το σύνολο να φτάνει στους περίπου 167.000 θανάτους ετησίως. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο η ασθένεια να εντοπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, ο εντοπισμός και η διάγνωση του τύπου καρκίνου όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορεί να σώσει ζωές. «Ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, όταν δεν είναι πολύ μεγάλος και δεν έχει εξαπλωθεί, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία», ανέφερε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν, την στιγμή που άλλοι είναι πιο εύκολα αντιληπτοί και αναγνωρίσιμοι. Ειδικά οι καρκίνοι του δέρματος διαγιγνώσκονται πιο συχνά νωρίς, καθώς οι αλλαγές στο δέρμα είναι κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κανείς καθημερινά.

Άλλες μορφές της νόσου μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται για περισσότερα από 10 χρόνια χωρίς να εντοπιστούν, γεγονός που μπορεί να κάνει τη θεραπεία πολύ δύσκολη σε αυτό το στάδιο. Αυτοί οι καρκίνοι εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα, τα οποία όμως είναι παρόμοια με άλλες, λιγότερο σοβαρές παθήσεις υγείας και μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν κατά την εξέταση.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι 3 τύποι καρκίνου που δεν διαγιγνώσκονται εύκολα
  1. Καρκίνος στο πάγκρεας
  2. Καρκίνος των ωοθηκών
  3. Καρκίνος του εντέρου
Καρκίνος στο πάγκρεας

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, αλλά έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιονδήποτε κοινό καρκίνο, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Pancreatic Cancer UK. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο πεθαίνουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας που αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Βρίσκεται πίσω από το στομάχι και κάτω από το συκώτι. Σύμφωνα με το NHS, τα πέντε σημάδια της νόσου που θα μπορούσαν να εκληφθούν λανθασμένα ως άλλη πάθηση, περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στο στομάχι, οσφυαλγία, δυσπεψία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο εμφανή περιλαμβάνουν ίκτερο, δυσκολία στην κατάποση και έμετο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να υποφέρουν από τα συμπτώματα του διαβήτη, επειδή η παγκρεατική νόσος σταματά την παραγωγή ινσουλίνης.

Μόνο περίπου το 10% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου, γεγονός που καθιστά την πιθανότητα θεραπείας από τη νόσο πολύ πιο δύσκολη.

Καρκίνος των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια άλλη από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Τα συμπτώματα συχνά γίνονται αισθητά μόνο όταν η ασθένεια έχει εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο, όταν δηλαδή ο καρκίνος είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε έγκαιρα τον καρκίνο των ωοθηκών. Αν και θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε τυχόν αλλαγές στο σώμα μας, το NHS τονίζει ότι υπάρχουν δύο συμπτώματα της ασθένειας που μπορεί να παρατηρήσετε ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα -τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Το Cancer Research UK πρότεινε επίσης να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αρχίσετε να αισθάνεστε χορτάτοι γρήγορα ή αν χάσετε εντελώς την όρεξή σας, αισθάνεστε πόνο στην κοιλιά, παρατηρήσετε φούσκωμα ή χρειάζεται να ουρήσετε πιο συχνά.

Καρκίνος του εντέρου

Αυτή η μορφή καρκίνου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στα πρώιμα, πιο θεραπεύσιμα στάδια.

Σύμφωνα με το Bowel Cancer UK, τα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν αιμορραγία στα κόπρανα ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως τα πιο χαλαρά κόπρανα, πιο συχνή ανάγκη για κένωση του εντέρου ή η δυσκοιλιότητα.

Ακόμη, ένας γιατρός μπορεί μερικές φορές να αισθανθεί ένα εξόγκωμα στο ορθό ή στην κοιλιά σας, συνήθως στη δεξιά πλευρά. Επίσης, το να νιώθετε ότι πρέπει να αδειάσετε το έντερό σας ακόμα και όταν έχει προηγηθεί κένωση μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι. Η γρήγορη απώλεια βάρους και ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη μπορεί επίσης να υποδηλώνουν την ασθένεια.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα, αρχείου: Γιατροί κατά την διάρκεια θεραπείας με ακτινοβολία σε ασθενή με καρκίνο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. EPA, TONI ALBIR

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi