Διασπορά

39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας: Θρίαμβος Ελλάδας και Κύπρου.

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

H πρώτη και μεγάλη τιμή για την χώρα μας και τους δημιουργούς της, ήρθε την 1η Οκτωβρίου όταν το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξανδρείας απένειμε στον καταξιωμένο και πολυβραβευμένο Αιγυπτιώτη Έλληνα σκηνοθέτη κ. Κώστα Φέρρη το βραβείο Life-Time Achievement Award, για το σύνολο του έργου του, σε μια λαμπερή τελετή στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας.

Ο θρίαμβος όμως του Ελληνικού, αλλά και του Κυπριακού Κινηματογράφου δεν σταμάτησε με την βράβευση του κ. Κώστα Φέρρη.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετείχε η Ελληνική ταινία «Black Stone» σε σκηνοθεσία του κ. Σπύρου Ιακωβίδη, η οποία απέσπασε τέσσερα βαρύτιμα βραβεία : Καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, Βραβείο 1ου Γυναικείου ρόλου για την κα Ελένη Κοκκίδου και 1ου Ανδρικού ρόλου για τον κ. Γιώργο Κατσή ενώ η Κυπριακή ταινία «Ιman» των Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη κέρδισε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Πρώτη ή δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη» που απονέμετε από το Φεστιβάλ σε δημιουργούς με μια ή δύο κινηματογραφικές ταινίες στο ενεργητικό τους.

Το Black Stone που αποθεώθηκε  στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας κερδίζοντας τέσσερα σημαντικά βραβεία πραγματεύεται καταστάσεις και συμπεριφορές  που αγγίζουν τις καρδιές μας, ερεθίζουν την μνήμη μας και οι οποίες στηρίζονται στις κοινές παραδόσεις όλων των λαών της Μεσογείου.

Στην κατάμαυρη σάτιρα για τη νεοελληνική πραγματικότητα ο Σπύρος Ιακωβίδης βάζει στο κέντρο της αφήγησής του την Ελληνίδα μάνα, η οποία είναι  υπερπροστατευτική με τους δύο γιούς της αγγίζοντας πολλές φορές με την συμπεριφορά της τα λεπτά όρια της υστερίας. Η ταινία είναι γεμάτη από μια υποβόσκουσα τρυφερότητα και αγάπη, από πηγαίο χιούμορ και αληθινή συγκίνηση. Με μια ισχυρή δόση σουρεαλισμού, καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι κι εσύ μέσα σε εκείνο το σπίτι όπου συμβαίνουν πολλά, από όσα συμβαίνουν σε μια μικροαστική οικογένεια που αγωνιά να επιβιώσει. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας, η οποία παίχτηκε στους κινηματογράφους της Αθήνας αυτό το καλοκαίρι 

Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω σε μια περίεργη ιστορία εξαφάνισης. Ο 30χρονος Πάνος, ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ, μοιάζει να σκάρωσε μια απάτη, να έκλεψε χρήματα και να το έσκασε από τη χώρα. Οι κινηματογραφιστές αποφασίζουν να ψάξουν αυτή την ιστορία κι έτσι ανακαλύπτουν το σπίτι του εξαφανισμένου Πάνου και γνωρίζουν τη μάνα του, τη Χαρούλα. Μία υπερπροστατευτική χήρα που έχει γίνει θυσία για να μεγαλώσει τα παιδιά της – τον Πάνο, αλλά και τον ανάπηρο αδελφό του, τον 25χρονο Λευτέρη. Η Χαρούλα, που δεν πιστεύει με τίποτα ότι ο γιος της είναι κλέφτης, ξεκινά μαζί με τον Λευτέρη να τον αναζητά βρίσκοντας στην πορεία έναν απρόσμενο σύμμαχο: έναν μαύρο ταξιτζή, στην ηλικία του χαμένου γιου της (τον οποίο υποδύεται ο γνωστός μουσικός της σκηνής του χιπ-χοπ «Νέγρος του Μοριά»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Βlack stone» σάρωσε τα βραβεία νεότητας και κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κοινού επίσης στο Φεστιβάλ Τεργέστης, ενώ είχε αποσπάσει και επτά υποψηφιότητες στα βραβεία «Ιρις» της Ελληνικής Ακαδημίας, χαρίζοντας τελικά αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου στην κα Ελένη Κοκκίδου για την εκπληκτική της ερμηνείας ως «Χαρούλα»

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης

Σενάριο: Ziad Semaan, Σπύρος Ιακωβίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Λάσκαρης

Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή

Ήχος: Νίκος Έξαρχος

Ηθοποιοί: Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργος Κατσής, Αχιλλέας Χαρίσκος, Kevin Zans Ansong

Παραγωγή: Steficon

Παραγωγοί: Μαρία Κοντογιάννη

Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, ΕΡΤ, Angry Intern Films

Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Σκηνικά: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα

Φορμάτ: DCP

Χρώμα: Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2022

Διάρκεια: 87΄

Ο Σπύρος Ιακωβίδης γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε Σκηνοθεσία στο London College of Printing και στη Σχολή Σταυράκου. Το 1998 ήταν προσκεκλημένος φοιτητής της Ακαδημίας Κιν/φου του Βερολίνου (DFFB). Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους. Το Black Stone είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Φιλμογραφία

2004 Η ψυχή του Δάμωνα Πλούμη (μμ)
2008 The Bear and the Rabbit (μμ)
2009 Dr. Mori’s Teleshopping (μμ)
2022 Black Stone

Δείτε το trailer της ταινίας

Η δεύτερη μεγάλη διάκριση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας ανήκει δικαιωματικά  στην Κύπρο και στην δραματική ταινία «IMAN». Ξεκινώντας με το Πανελλήνιο Βραβείο Σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας το 2018, η ταινία ΙΜΑΝ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη, χρηματοδοτημένη από το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου – Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού και με συμπαραγωγό το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2022 και ξεκίνησε την πορεία της στα Διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο αποσπώντας σημαντικά βραβεία Πρόκειται για μια ταινία που πραγματεύεται την εξιλέωση και την λύτρωση από το παρελθόν. Οι πρωταγωνιστές, στις τρείς ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στην ταινία, αναζητούν την διέξοδο από την υπαρξιακή μοναξιά τους, την οποία όμως οι ίδιοι έχουν ενορχηστρώσει με τις πράξεις τους.

Ο Αμπντάλλα, ένας Άραβας μουσουλμάνος πολιτικός μηχανικός, πρέπει να πάρει την ευθύνη για την κατάρρευση ενός οικισμού που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων. Η Ιμάν κι η Λεϊλά ριζοσπαστικοποιούνται και φτάνουν στην Κύπρο σε μια μυστική αποστολή. Η Μισιέλ, μια μοναχική έφηβη, ερωτεύεται τον Άγγελο, έναν αυταρχικό νεαρό με ρατσιστικά πιστεύω.

Μέσα από τις αντιφάσεις τους οι ήρωες προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια και να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που τους απορροφά συνεχώς, είτε το φόντο της ιστορίας είναι ένα φονταμελιστικό ισλαμικό σκηνικό, είτε η διαφθορά του κεφαλαίου και της πολιτικής, είτε μια αδιέξοδη ερωτική σχέση μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών ανθρώπων.

Οι συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθεσία:Κόριννα Αβρααμίδου, Κυριάκος Τοφαρίδης

Σενάριο:Κόριννα Αβρααμίδου, Κυριάκος Τοφαρίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας:Σωφρόνης Σωφρονίου

Μοντάζ:Ελίνα Αντωνίου

Ήχος:Σταύρος Τερλίκκας

Μουσική:Δημήτρης Ζαχαρίου

Ηθοποιοί:Stephanie Atala, Rita Hayek, Αντρέας Τσέλεπος, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Παμπίνα Γεωργίου, Βαρνάβας Κυρ&

Παραγωγοί:Άντρος Αχιλλέως

Συμπαραγωγή:Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Κοστούμια:Λάκης Γενεθλής, Ρομίνα Πολυμνίου

Σκηνικά:Λίζα Τσουλούπα

Μακιγιάζ:Στέφανη Παναγή

Φορμάτ:DCP

Χρώμα:Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής:Κύπρος

Έτος Παραγωγής:2022

Διάρκεια:110΄

Κόριννα Αβρααμίδου

Γεννημένη στην Κύπρο, η Κόριννα Αβρααμίδου σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Ο τελευταίος γυρισμός, η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, κέρδισε βραβεία σε διάφορα φεστιβαλ. Το σενάριο της ταινία Ιμάν απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου των Ελλήνων Σεναριογράφων το 2018.

Κυριάκος Τοφαρίδης

Ο Κυριάκος Τοφαρίδης σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στην Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας. Ανέλαβε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Block 12 , η οποία διακρίθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Cyprus Film Days IFF και ήταν υποψήφιο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2013. Το Iman είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Δείτε το trailer της ταινίας

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.