Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ανιχνεύθηκε κίνηση κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Πριν από λίγες ημέρες η διαστημική αποστολή της Ινδίας άγγιξε την επιφάνεια της Σελήνης, κάνοντας την Ινδία το τέταρτο έθνος που έφθασε με επιτυχία στο Φεγγάρι και η πρώτη που προσγειώθηκε κοντά στο νότιο πόλο.

Έκτοτε, η αποστολή που είχε ως στόχο να εξετάσει κυρίως τη σύνθεση του σεληνιακού εδάφους έχει ανιχνεύσει θείο, αλουμίνιο, ασβέστιο, σίδηρο, χρώμιο, τιτάνιο, μαγγάνιο, πυρίτιο και οξυγόνο. Έχει επίσης ολοκληρώσει μια σεληνιακή πρωτιά, με τη μέτρηση της θερμοκρασίας στο σεληνιακό νότιο πόλο.

Παρόλο που η αποστολή γίνεται πρωτοσέλιδο με τα εργαλεία που φέρει για την ανάλυση της σύστασης του εδάφους όπως και για και την εύρεση πάγου νερού, το σκάφος προσεδάφισης Vikram που την έφερε στην Σελήνη, έχει δώσει επίσης μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εξοπλισμένο με ένα όργανο για τη σεληνιακή σεισμική δραστηριότητα, το όχημα προσεδάφισης παρακολουθεί τις κινήσεις, είτε αυτές οφείλονται σε συγκρούσεις στη Σελήνη, είτε στο ότι το όχημα μετακινεί το έδαφος, είτε σε φυσικούς σεληνιακούς σεισμούς.

Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα έξι επιταχυνσιόμετρων υψηλής ευαισθησίας, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν κινήσεις κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Ακριβώς ένα τέτοιο φυσικό γεγονός μετακίνησης, εντόπισαν στις 26 Αυγούστου του 2023.

Οι σεισμοί έχουν ανιχνευθεί στη Σελήνη από σεισμογράφους που ελήφθησαν και από το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo, δίνοντάς μας πολύτιμα στοιχεία για τη σύστασή της. Ερμηνεύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες πρότειναν ότι η Σελήνη έχει έναν εσωτερικό πυρήνα διαμέτρου περίπου 500 χιλιομέτρων, πολύ λιγότερο πυκνό από αυτόν της Γης.

Οι σεληνιακοί σεισμοί δεν πιστεύεται ότι προκαλούνται από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, όπως εδώ στη Γη. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η βαρύτητα της Γης προκαλεί στερεές παλιρροϊκές τάσεις στη Σελήνη, που τη ραγίζουν και προκαλούν την τριβή των κομματιών μεταξύ τους.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας