Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Artemis-1: Παρακολουθήστε την έναρξη της αποστολής της NASA στο φεγγάρι στη ζωντανή μετάδοση.

Με την εκτόξευση του γιγάντιου πυραύλου SLS στο φεγγάρι, η NASA θέλει να ξεκινήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis τη Δευτέρα και ο ενθουσιασμός δεν αυξάνεται μόνο στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το πρώτο παράθυρο εκτόξευσης θα ανοίξει στις 2:33 μ.μ., επιτρέποντας στον πύραυλο να απογειωθεί για δύο ώρες. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, θα υπάρξουν άλλες επιλογές στις 2 και 5 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Θα υπάρχουν ζωντανές ροές από τη NASA καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας στις 6 π.μ. CEST με τον ανεφοδιασμό του πυραύλου. Εάν όλα λειτουργούν, οι πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε η διαστημική κάψουλα Orion από τη Γη θα πρέπει να είναι διαθέσιμες από τις 23:30 CEST. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA, που συμμετέχει στην αποστολή, σχεδιάζει επίσης ζωντανή μετάδοση. heise online θα αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές προετοιμασίες, με τη διαστημική κάψουλα Orion να κλείνει για τελευταία φορά την Πέμπτη και το επόμενο βήμα είναι η απόσυρση της σήραγγας πρόσβασης. Ο «δείκτης μηδενικής βαρύτητας» Snoopy εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην κάψουλα, γράφει η NASA. Έτσι, δεν λείπουν παιχνίδια για χάδια στο διαστημόπλοιο, ο Shaun πετά τα πρόβατα για την ESA. Εν τω μεταξύ, το δελτίο καιρού παρακολουθείται με αυξανόμενη προσοχή: οι υπεύθυνοι μετεωρολόγοι βλέπουν επί του παρόντος 70% πιθανότητα ευνοϊκών συνθηκών. Το κύριο μέλημα είναι ο κίνδυνος έντονης βροχόπτωσης.

Με την ονομασία Artemis-1, η αποστολή είναι η πρώτη από μια σειρά που θα χρησιμοποιήσει η NASA για να φέρει ανθρώπους πίσω στο φεγγάρι — αυτή τη φορά σε μόνιμη βάση, και όχι μόνο για σύντομες επισκέψεις. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση είναι πλέον μη επανδρωμένη, η διαστημική κάψουλα πρόκειται να περιφέρεται γύρω από το φεγγάρι για αρκετές εβδομάδες. Μετά από αυτό, προγραμματίζεται άλλη μια μη επανδρωμένη εκτόξευση. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι θα κυκλώσουν το φεγγάρι στο Artemis-2 και το πλήρωμα του Artemis-3 θα προσγειωθεί. Αυτό προγραμματίζεται επί του παρόντος για τα μέσα της δεκαετίας, αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της NASA. Η προγραμματισμένη συχνότητα εκτόξευσης εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από το πρόγραμμα Apollo, πάνω στο οποίο ήθελαν να αξιοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρακολουθήστε την αποστολή σε πραγματικό χρόνο.

Η NASA θέλει να συνοδεύσει την εκτόξευση τη Δευτέρα όχι μόνο επιτόπου, αλλά και ολοκληρωμένα διαδικτυακά.Το πρώτο σημείο επαφής για αυτό είναι οι διάφοροι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα. Το πρόγραμμα Artemis αντιπροσωπεύεται για παράδειγμα στο Twitter, το Facebook και το Instagram, ενώ υπάρχουν ξεχωριστοί λογαριασμοί για την κάψουλα Orion που θα πετάξει στο φεγγάρι. Επίσης, σχεδιάζεται η σύνδεση μιας ειδικής διαδικτυακής πύλης λίγο μετά την εκτόξευση, η οποία θα δείχνει πού βρίσκεται η διαστημική κάψουλα Orion και ποια ορόσημα έχουν ολοκληρωθεί ή επίκεινται. Η «Ιστοσελίδα της Artemis Real-time Orbit» (AROW) θα πρέπει επίσης να παρέχει ακριβή δεδομένα για τη θέση, την ταχύτητα, τη θερμοκρασία, την απόσταση και τη διάρκεια της αποστολής του διαστημικού σκάφους.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας