Διεθνή

Δαρροή σε αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας το Σαββατοκύριακο. Οι αρχές υποψιάζονται εξωτερικές επιρροές.

Σύμφωνα με το Ελσίνκι, η ζημιά στον αγωγό Balticconnector, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Εσθονία στη Φινλανδία, πιθανότατα προκλήθηκε από «εξωτερικές επιρροές». «Είναι πιθανό η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο των τηλεπικοινωνιών να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών επιρροών», δήλωσε την Τρίτη ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö.

Ξαφνική πτώση της πίεσης εντοπίστηκε στον αγωγό νωρίς το πρωί της Κυριακής. Στη συνέχεια, οι εταιρείες εκμετάλλευσης Gasgrid και Eleringer διέκοψαν τη μεταφορά φυσικού αερίου και ξεκίνησε έρευνα. Την Τρίτη, η φινλανδική κυβέρνηση κάλεσε συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για πιθανή διαρροή. Η Gasgrid δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι είχε «βάσιμες υποψίες ότι η αιτία του περιστατικού ήταν η ζημιά στον υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου και η επακόλουθη διαρροή».

Ο Φινλανδός πρόεδρος Niinistö είπε το απόγευμα ότι είναι πιθανό η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και σε ένα καλώδιο επικοινωνίας να οφείλεται σε εξωτερικές επιρροές – αλλά η αιτία ήταν ακόμα ασαφής. Σύμφωνα με το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle, ο Niinistö είπε επίσης ότι είχε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Φινλανδία είναι έτοιμη, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό. «Αυτά τα γεγονότα δεν θα έχουν καμία επίδραση στην ασφάλεια του εφοδιασμού μας».

Η εφημερίδα Iltalehti ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο στρατός υποπτεύονται ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στη γραμμή. Τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε αρχικά από την κυβέρνηση. Η εφημερίδα Iltalehti ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο στρατός υποπτεύονται ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στη γραμμή. Τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε αρχικά από την κυβέρνηση.

Ο Balticconnector τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2020. Ο αγωγός μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων εκτείνεται από το Inkoo στη Φινλανδία μέσω του Κόλπου της Φινλανδίας έως το Paldiski στην Εσθονία· το πληγέν υπεράκτιο τμήμα στη θάλασσα έχει μήκος 77 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικά μικρότερος από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε πράξεις δολιοφθοράς κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα πριν από περίπου ένα χρόνο. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν πίσω από τις επιθέσεις στο Nord Stream.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.