Διεθνή

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να προστατευθούν από την «γενοκτονία».

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κάτι που ζήτησε το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο, Οι γενοκτονίες ποτέ δεν αναγγέλλονται εκ προοιμίου», δήλωσε η Αντίλα Χασίμ, συνήγορος της Νότιας Αφρικής κατά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε ενώπιον του Δικαστηρίου στις αρχές του μήνα. «Αλλά αυτό το Δικαστήριο έχει στην διάθεσή του αποδείξεις των 13 τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν κατά αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεση που δικαιολογεί τον ευλογοφανή ισχυρισμό περί πράξεων γενοκτονίας», τόνισε.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης στην Χάγη, η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Παντόρ δήλωσε ότι η Νότια Αφρικής «διατηρεί την ελπίδα» και ότι το σημαντικό είναι «να έρθει στο φως η μοίρα των αθώων στην Παλαιστίνη». Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, είναι νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα και τελεσίδικες. Ωστόσο, το Δικαστήριο της Χάγης δεν διαθέτει κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η απόφαση με την οποία διέτασσε την Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε εκτελεστή.

Νετανιάχου: Δεν θα μας σταματήσει κανείς.

Ο Νετανιάχου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να εφαρμόσει μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού, ούτε οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε. Η Χαμάς δεσμεύθηκε με χθεσινή ανακοίνωση να σεβαστεί μία κατάπαυση του πυρός αν ζητηθεί από το Δικαστήριο, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.