Άρθρα ΡεπορτάζΠολιτική

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η πολιτική.

Γράφει ο *Ιωάννης Ευθυμιάδης.

Αυτή είναι μια γνωστή φράση σε όλους, όπου μας συνοψίζει και βεβαιώνει ότι “εκεί που τελειώνει ή σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός”.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η φράση; Είναι μια θεμελιώδη αλήθεια, μιας μεταφορικής έννοιας η οποία έχει παρερμηνευτεί και παρεξηγηθεί φυσικά με βάση το πώς θέλει να την ερμηνεύσει ο καθένας με την δική του λογική.

Η μεταφορική έννοια των λέξεων «εκεί που σταματάει η λογική» εννοεί την ελευθερία, δηλαδή εκεί που τελειώνει η λογική της ελευθερίας του ανθρώπου αρχίζει μια άλλη λογική της πειθαρχίας και ο περιορισμός στο στρατό.

Ο στρατός είναι μια τελευταία και ειδική σχολή πολεμικής εκπαίδευσης όπου παράλληλα διαμορφώνει πνευματικά, ψυχικά και σωματικά τους στρατευόμενους, ώστε μετά την αποστράτευσή τους θα μπορούν να σταθούν ώριμοι και ολοκληρωμένοι άξιοι πολίτες στην κοινωνία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Η γενική εκπαίδευση και η συμπεριφορά στο στρατό στηρίζεται επάνω σε μια λογική προετοιμασίας. Υπάρχουν σκληροί και αμετάκλητοι κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς απέναντι στον εκπαιδευόμενο, όπου ο στόχος είναι να αποκτήσει ηθικό και πνευματικό στρατιωτικό χαρακτήρα όπως ένας ετοιμοπόλεμος οπλίτης.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα εκπαιδευτικής πειθαρχίας όπως γνωρίζουμε παίρνουμε το απολυτήριο στρατού και όλοι μας εύχονται πλέον, καλοί πολίτες στην κοινωνία.

Έτσι συνεχίζουμε την ζωή μας σε μια διαφορετική και μόνιμη κατάσταση προσαρμογής, από μιας πολιτικής συμπεριφοράς του κράτους απέναντι στους πολίτες.

“Τώρα εκεί που σταματάει ο στρατός αρχίζει η πολιτική”.

Η διαφορά στο στρατό με τον πολιτικό νόμο είναι ότι στο στρατό επικρατούν σταθεροί και αμετάκλητοι κανόνες λειτουργίας, άσχετα αν αλλάζουν οι διοικητές ή οι λοχαγοί κ.λπ. σε ένα τάγμα. Ενώ στην πολιτική κάθε κυβερνητικό κόμμα ασκεί μεταβαλλόμενους κανόνες λειτουργίας από τους προηγούμενους, όπου προσθέτουν η αλλάζουν τους νόμους του συντάγματος ανάλογα και σύμφωνα πάντα για τα συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας και καμία πιθανότητα για τα συμφέροντα των πολιτών!
Να πούμε όμως και το στραβού το δίκαιο, πράγματι μας δίνουν περιοριστικά μόνο “ωραίες καραμέλες”.

Λογική.

Ενδεχομένως όλα να στηρίζονται στο πλεονέκτημα της λογικής που “μπορεί” να έχει ο άνθρωπος για να κάνει την διαφορά από το ζώο!

Η φιλοσοφική ερμηνεία του Αριστοτέλη για την λογική, αναφέρει ότι είναι μια μεταβαλλόμενη και αναλογική κατάσταση σε κάθε άνθρωπο.
  • Πρώτον: Πώς είναι δυνατόν να αξιολογηθεί ένας πολιτικός στον εκφραστικό του λόγο αν σκέπτεται λογικά;
  • Δεύτερον: Πώς μπορούν οι πολίτες να κρίνουν τόσο εύκολα και να αξιολογούν τον λόγο και την νοημοσύνη ενός πολιτικού;
  • Τρίτον: Ως συνήθως όταν οι πολίτες συμφωνούν απόλυτα με τον λόγο και την “σκέψη” ενός πολιτικού, τότε αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός απλά προσέγγισε με τις εκφράσεις του λόγου το συναίσθημα και την επιθυμία του λαού. Όλοι οι υποψήφιοι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τα αιτήματα και τις φιλοδοξίες του λαού, οπότε για αυτούς είναι μια διαδικασία ομιλία ρουτίνας.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να είμαστε σίγουροι και απόλυτοι για να κρίνουμε κάποιον πολιτικό. Αυτή είναι μια τακτική των πολιτικών όσο αφορά για το μέλλον της πολιτικής τους σταδιοδρομίας.

Συγγραφέας – ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi