ΕπενδύσειςΠολιτική

Ενδιαφέρον από Ινδία για ελληνικά λιμάνια.

Προσκλητήριο από τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ σε Ινδούς επενδυτές – Το Λιμάνι της Πάτρας & της Αλεξανδρούπολης στην εξίσωση.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί, τη Βομβάη και το Μπαγκαλόρ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν μέσα από 500 B2B συναντήσεις να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασιών με Ινδούς επιχειρηματίες αλλά και να εντοπίσουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Στο επίκεντρο της ελληνικής αποστολής βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ με τον CEO κ. Δημήτρη Πολίτη να κουβαλά… στις αποσκευές του 12 assets του ελληνικού δημοσίου έτοιμα και ώριμα προς επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ταμείου θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της αγοράς της Ινδίας τις επενδυτικές ευκαιρίες σε λιμάνια, επιχειρηματικά και τουριστικά ακίνητα.

Περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και να αποτελέσουν παράλληλα την πύλη εισόδου των επενδυτών της Ινδίας στην Ευρώπη.

Τα λιμάνια

Πηγές αναφέρουν ότι στα 12 assets που θα παρουσιάσει ο κ. Πολίτης είναι τρία λιμάνια:

1. Το λιμάνι του Λαυρίου

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει, όπως αναφέρουν πηγές, να προχωρήσει ίσως και τον Μάρτιο σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Το λιμάνι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αττικής 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Σκοπός του Ταμείου είναι η τουριστική κυρίως αξιοποίηση του εξυπηρετώντας κρουαζιερόπλοια αλλά και για τη μεταφορά φορτίων εμπορευμάτων. Διαθέτει μαρίνα 180 θέσεων για σκάφη αναψυχής με δυνατότητα αύξησης τους κατά 20%.

Οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη υποδομή αναμένεται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του αλλά και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

2. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Παρουσίαση θα γίνει και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο ως γνωστόν η κυβέρνηση πάγωσε τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που είχε εκκινήσει και σχεδόν ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρ’ όλα αυτά, ο CEO του Ταμείου αναμένεται να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες και κυρίως να τονίσει το project ύψους 24 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκβάθυνση της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα και τη διασύνδεση του εμπορικού τμήματος του με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στην Αλεξανδρούπολη. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το λιμάνι βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωστρατηγική θέση. Γεωγραφικά γειτονεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ενώ αποτελεί την απόληξη του Pan-European Corridor IX, του διαδρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων, που ξεκινά από το Ελσίνκι και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης συνδέεται με την Εγνατία Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή με τη Θεσσαλονίκη.

3. Το Λιμάνι της Πάτρας

Ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας είναι το επόμενο λιμάνι που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Χωρίς να έχει προσδιοριστεί χρονικά η εκκίνηση του διαγωνισμού το Ταμείο επιδιώκει την προσέλκυση επενδυτών.

Είναι κυρίως εμπορικό λιμάνι, εξυπηρετεί επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια ενώ διαθέτει υποδομές και για υδροπλάνα αλλά και μικρή μαρίνα.

Στα ατού του είναι η γραμμή ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία. 

4. Μαρίνα Καλαμαριάς

Στην προσπάθεια να επανεκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) στη Θεσσαλονίκη, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει να κεντρίσει το ενδιαφέρον Ινδών Επενδυτών.

Από τη χερσαία έκταση της υποδομής εμβαδού 76.210 τ.μ. πάνω από τα 14.000 τ.μ. είναι αξιοποιήσιμα για την ανάπτυξη real estate όπως με ξενοδοχείο, εστιατόρια, καταστήματα κ.λπ.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο directus.gr

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi