ΔιασποράΔιεθνήΠολιτική

Επιστολή Ζεμενίδη σε Μπλίνκεν για τα F35. «Οριστικοποιήστε την πώληση τώρα».

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει σε επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο Έντι Ζεμενίδης.

Στην επιστολή του προς τον Μπλίνκεν, ο κ. Ζεμενίδης δίνει έμφαση στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, που έχει γίνει «ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της σύγκρουσης στα νότια της Ελλάδας στη Γάζα. Η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για αγορές F-16 είναι αποτέλεσμα της ακριβώς αντίθετης συμπεριφοράς. Η Άγκυρα συνεργάζεται όλο και περισσότερο και παρέχει πολιτική και οικονομική κάλυψη στη Μόσχα, συμβάλλει περισσότερο στη διαίρεση παρά στην ενότητα εντός του ΝΑΤΟ και έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος χορηγός και απολογητής της Χαμάς».

«Σε μια εποχή που οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον εγείρουν ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να αποφύγουμε να προκύψουν παρόμοιες αμφιβολίες στην ελληνική κοινή γνώμη. Πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα για να βελτιώσουμε μια διμερή σχέση που χαρακτηρίζεται σταθερά ως “η καλύτερη ποτέ”. Είναι καιρός αυτή η σχέση να κάνει το επόμενο βήμα. Οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35», καταλήγει.

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα. Ως Αμερικανοί πολίτες που έχουμε εργαστεί για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε απογοητευμένοι από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αυτής της πώλησης. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση κινδυνεύει να δημιουργήσει περιττές εντάσεις όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τον ελληνικό λαό.

Πλησιάζει ένα έτος από τότε που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση F-35 στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, εκδώσατε κοινή δήλωση διακηρύσσοντας «και τα δύο μέρη τόνισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών ειδών όπως τα F-35».

Τον Ιούνιο, εξασφαλίστηκε η τελική απαιτούμενη έγκριση από το Κογκρέσο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας – αυτό του γερουσιαστή James Risch. Τον Σεπτέμβριο, όταν αρκετοί Ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί συναντήθηκαν με την ηγεσία του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτοί οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έγκριση της πώλησης των F-35 θα εγκρινόταν σε “λίγες εβδομάδες”.

Είμαστε απογοητευμένοι διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει να θεωρεί δεδομένη την αξιοπιστία και την αφοσίωση της Ελλάδας ως σύμμαχο. Δεν μπορεί η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία. Η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα ενισχύει το ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις δυνατότητες ενός συμμάχου που έχει σταθεί αποφασιστικά ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, η γεωστρατηγική και διπλωματική σημασία της Ελλάδας για τη δυτική συμμαχία έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της σύγκρουσης στα νότια της Ελλάδας στη Γάζα. Η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για αγορές F-16 είναι αποτέλεσμα της ακριβώς αντίθετης συμπεριφοράς. Η Άγκυρα συνεργάζεται όλο και περισσότερο και παρέχει πολιτική και οικονομική κάλυψη στη Μόσχα, συμβάλλει περισσότερο στη διαίρεση παρά στην ενότητα εντός του ΝΑΤΟ και έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος χορηγός και απολογητής της Χαμάς.

Σε μια εποχή που οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον εγείρουν ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να αποφύγουμε να προκύψουν παρόμοιες αμφιβολίες στην ελληνική κοινή γνώμη. Πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα για να βελτιώσουμε μια διμερή σχέση που χαρακτηρίζεται σταθερά ως “η καλύτερη ποτέ”. Είναι καιρός αυτή η σχέση να κάνει το επόμενο βήμα. Οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του Ιρανού προέδρου

e-enimerosi

Ρ.Φίτσο: Εμπλοκή της Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πίσω από την απόπειρα δολοφονίας.

e-enimerosi

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Μουρτζούκος