Οικονομία

Eurostat: Στο 3,7% τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα.

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη στο 2,9%, κάτι που συνιστά νέα αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο στο 2,9%, τον Οκτώβριο στο 3,8% και τον Σεπτέμβριο στο 2,4%, κάτι που συνεπάγεται ότι δημιουργείται νέα δυναμική ανόδου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2024, κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους πολίτες, οι οποίοι «βλέπουν» το ράλι τιμών, ιδίως στο «ράφι» των σούπερ μάρκετ να συνεχίζεται.

Τρόφιμα

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εκτιμάται ότι σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση τον Δεκέμβριο (6,1%, σε σύγκριση με 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με με το Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, σε σύγκριση με 2,9% το Νοέμβριο) και την ενέργεια (-6,7%,
σε σύγκριση με -11,5% τον Νοέμβριο).

Άλμα στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο, από 2,3% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη, προκαλώντας αμφιβολίες για τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, εικάζουν οι Financial Times.

Η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και τρόφιμα που ξεκίνησε πέρυσι προκάλεσε εκ νέου επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι τιμές ενέργειας στην Γερμανία αυξήθηκαν 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, αντιστρέφοντας από την ετήσια πτώση 4,5% έναν μήνα νωρίτερα.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Χρειάζεσαι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την οικονομική ελευθερία;

Εβίτα Μανούδη

Reuters: Η οικονομία σκιάζει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

e-enimerosi

Οικονομία: Τα 4+1 «αγκάθια» στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

e-enimerosi