ΔιασποράΠολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Με επιστολική ψήφο οι Έλληνες.

Με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ιστορική τομή και ένα σημαντικό βήμα. «Γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», τόνισε και συνέχισε ο πρωθυπουργός ότι «κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους όσο μακριά και αν είναι, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι και την πατρίδα του. Το ίδιο, όμως, θα γίνει και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος και έτσι θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαφορετικά δεν θα συμμετείχαν».

Και συνέχισε: «Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν ακόμα και μαθητές ή φοιτητές που έχουν εξετάσεις, θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και χωρίς ταλαιπωρία».

«Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος»…«Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση»

Πώς θα είναι η επιστολική ψήφο.

Θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο του θα αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Σε όλη την χώρα ως μία περιφέρεια με σταυρό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου πραγματοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η παρουσίαση έγινε από την Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο. Η επιστολική ψήφος δεν θα αφορά τις εθνικές εκλογές ωστόσο ο κύριος Λιβάνιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον.

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία Είναι ο καλύτερος τρόπος για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής Δημοκρατίας», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Θεόδωρος Λιβάνιος, ανέφερε για την επιστολική ψήφο: «Η εισαγωγή της επιστολής ψήφου θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου. Δίνουμε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους αν θέλουν να ψηφίσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με την επιστολική ψήφο. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του. Θα αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει στις εθνικές εκλογές ακόμα». Και συνέχισε «Στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr και αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα. Θα έρχεται κωδικός μιας χρήσης και η πλατφόρμα θα ανοίξει 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην μέχρι τώρα πλατφόρμα θα υπάρχει διασύνδεση. Είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές θα σταλούν οι φάκελοι στους ψηφοφόρους που έχουν υποβάλλει αίτηση. Θα σταλεί το εκλογικό υλικό πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό.

Ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα.

  • Τον φάκελο επιστροφής ψήφου
  • τον φάκελο ψηφοφορίας
  • το ψηφοδέλτιο
  • έντυπο προς τους ψηφοφόρους 
  • έντυπο υπεύθυνη δήλωση

Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το Υπουργείο προς το παραλήπτη θα γίνεται ατελώς».

«Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΙΑΝΝΙΔΗ

e-enimerosi

Μητσοτάκης από Φλώρινα για τα Σκόπια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι να αλλάξουν στάση

Θωμάς Γκουδούλας: Στον “αέρα” σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο

e-enimerosi