Διασπορά

Ευρωπαϊκό ίδρυμα Ελληνισμού: Προχώρησε στον αγιασμό και στα επίσημα εγκαίνια την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Η Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί και μία ιστορική στιγμή για τον ελληνισμό της διασποράς και ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή ομογένεια.

Αν η 14η του Ιούνη είναι η δημιουργία της ”σαρκός” του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, η Παρασκευή 15η του Σεπτέμβρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η πνευματικός ”μετουσία” ενός οργανισμού ο οποίος θέλει να πάρει υπό τη σκέπη του, τον ελληνισμό της ευρωπαϊκής ομογένειας και να τον αναδείξει στον υπέρτατο βαθμό και σε όλους τους τομείς.

Την Παρασκευή την 15η μεσημβρινή πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού υπό τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατήρ Κωνσταντίνο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού στο κέντρο των Βρυξελλών.

Μετά το πέρας του αγιασμού το λόγο πήρε ο πρόεδρος Φίλιππος Κοτσαρίδης και πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Βελγίου, ο οποίος και ευχαρίστησέ τον πατήρ Κωνσταντίνο για την τέλεση του αγιασμού. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ένωσης του Ελληνισμού της διασποράς και την ανάδειξη των ηθών των εθίμων της ιστορίας και του πολιτισμού και όπως ανέφερε ο ίδιος, θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα με ταπεινότητα, προσήλωση και αγάπη για Ελλάδα και τον ελληνισμό.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Κωνσταντίνος ανέφερε:

<<Η εκκλησία στην οποία και υπάγεστε θα σταθεί αρωγός στην όποια προσπάθειά σας>>, και επίσης <<ο Μητροπολίτης εκφράζει την υποστήριξή του, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω του ότι είναι εκτός Βελγίου>>.

Στην συνέχεια ακολούθησε και η απαραίτητη φωτογράφηση.

Έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού μετά το πέρας του αγιασμού.
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος

Λίγες ώρες αργότερα και στις 18:30 τοπική ώρα πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο πλησίον της ευρωπαϊκής επιτροπής η επίσημη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος ελληνισμού. Όπου ο οικοδεσπότης κ. Φίλιππος Κοτσαρίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, επίσης χαιρετισμό απεύθυναν και ο κ. Αλέξιος Ντόνας Α’ αντιπρόεδρος, ο Δημήτρης Μπακόλας Β’ αντιπρόεδρος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος, η κ. Αγγελική Δεληκάρη βουλευτής και Καθηγήτρια στο ΑΠΘ, ο κ. Ιωάννης Βραΐλας πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη πρόεδρος του δικτύου Ελλήνων αιρετών αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ο Δρ. Γκουδούλας Θωμάς, ο Κήπας Αθανάσιος εκπρόσωπος Τύπου και ιδρυτικό μέλος, ο Μυριούνης Βασίλειος, η κ. Στέλλα Εφραιμίδου ομοσπονδιακή πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση και την διαφορετικότητα και  αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των γερμανικών εταιρειών, η κ. Κανσίζογλου Παρασκευή Γραμματέας η οποία εκφώνησε και τον χαιρετισμό των ευρωβουλευτών που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση και η κ. Θεοδωρίδου Σέτα πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Παρισιού.

Στην τοποθέτησή ο κ. Κοτσαρίδης τόνισε:

<<Εμείς στο εξωτερικό δεν είμαστε έξω από τη χώρα, αλλά συμμετέχουμε. Θα ήθελα να υπογραμμίσω την εμφανή διαφοροποίηση της σχέσης των απόδημων με την χώρα σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Παλαιότερα εξαιρουμένων των εμβασμάτων τους τίποτα από τις προηγούμενες γενιές δεν επέστρεφε πίσω στην Ελλάδα και η επαφή με την Ελλάδα ήταν δύσκολη. Σήμερα όμως που είμαστε στο 2023 προσπαθούμε και κοιτάζουμε μπροστά, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η ελληνική ομογένεια της Ευρώπης ενημερώνεται πλήρως, ταξιδεύει και μετέχει ενεργά στην, οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ζωή στην χώρα που διαμένει, αλλά και της Ελλάδος. Η φωνή των Ελλήνων σταδιακά ενισχύεται, επιστρέφουν στις ρίζες τους και διατηρούν την ελληνικότητα τους, δεν είναι μία νοσταλγική σχέση μιας Ελλάδας που αφήσαμε πριν από χρόνια>>.

Επίσης έδωσε έμφαση πως είναι σε στάδιο για την διοργάνωση μιας ημερίδας με σκοπό την επιστροφή στην Ελλάδα αρχαίων αντικειμένων χειρογράφων αλλά και περγαμηνές του 6ου αιώνα μ.Χ τα οποία κρατούνται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σοφίας.

Αλέξιος Ντόνας αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού.

Ο κ. Ντόνας έκανε την ομιλία του στα αγγλικά, και ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενωμένη Ευρώπη τον σεβασμό και το κοινό παρελθόν και μέλλον.

<<Ladies and Gentlemen,

Your Excellencies, the Greek Ambassador to the Belgium , the representative to the European Union, distinguished guests, and dear members of the European Hellenic community.

Today marks a momentous occasion, as we gather to officially present the European Hellenic Foundation here in Brussels. The foundation, which signifies the enduring bond between Greece and Europe, is not just a testament to our shared history but also a beacon of our shared aspirations.

Greece, with its profound history and culture, has long been a bedrock of European values. Democracy, philosophy, arts, and sciences have their roots deeply embedded in the Hellenic tradition. Today, as Europe stands at the crossroads of many challenges, the establishment of this foundation serves as a reminder of our commitment to these values and the strength of unity in diversity.

The European Hellenic Foundation seeks not just to commemorate the past but to actively shape the future. Through cultural, educational, and social initiatives, we aim to foster a deeper understanding and appreciation of the Hellenic legacy the Hellenic diaspora and its relevance in today’s European context. By bridging the ancient wisdom with contemporary insights, we strive to create a richer, more harmonious European community.

Your Excellency, the role of Greece in the European Union has always been of paramount significance. With this foundation, we not only strengthen our cultural ties but also reinforce our shared commitment to a united Europe, grounded in mutual respect and collaboration.

In conclusion, the European Hellenic Foundation is not just an institution; it’s a symbol. A symbol of the inseparable bond between Greece and Europe, of our shared past, and more importantly, of our shared future. As we embark on this journey, let us remember that in unity lies strength, in understanding lies harmony, and in our shared legacy lies the promise of a brighter future.

Και το σημαντικότερο κομμάτι: In conclusion, the European Hellenic Foundation is not just an institution; it’s a symbol. A symbol of the inseparable bond between Greece and Europe, of our shared past, and more importantly, of our shared future. As we embark on this journey, let us remember that in unity lies strength, in understanding lies harmony, and in our shared legacy lies the promise of a brighter future>>.

Δημήτριος Μπακόλας αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού.

Ο κ. Μπακόλας τόνισε πως η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα, επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκδήλωση για τα γλυπτά του Παρθενώνα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Χαϊδελβέργη 

Ο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος επισήμανε την σημαντική στιγμή της δημιουργίας του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού.

Η  κ. Δεληκάρη βουλευτής και καθηγήτρια στο ΑΠΘ έκανε τις εξής εκδηλώσεις:

Η  κ. Δεληκάρη στάθηκε στο κληροδότημα του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας, στο ότι το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού θα εκπροσωπεί αυτά τα ιδεώδη και όπως τόνισε η ίδια, <<θα είμαστε αρωγοί για τις δράσεις και τις προτάσεις που θα αναλάβετε>>.

Ιωάννης Βραΐλας πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βραΐλας μεταξύ άλλων τόνισε: <<Το ήδη υπάρχον και οργανωμένο δίκτυο της Ελληνικής διασποράς αποτελεί μία ικανοποιητική βάση για να λειτουργεί ως αποτελεσματικό εργαλείο ήπιας ισχύος της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της προώθησης των ζητημάτων της ομογένειας>>. Όπως και <<Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού μπορεί να συμβάλλει στα προηγούμενα προτάγματα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο>>.

Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Κωνσταντίνος εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βελγίου.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Κωνσταντίνος εξέφρασε την <<πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία και ιστορική στιγμή που γίνεται αυτή η προσπάθεια σε στιγμές πολύ σημαντικές πολύ κρίσιμες, όχι μόνο για τη χώρα μας, μιας και η σκέψη μας είναι εκεί, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Σε μια εποχή μάκροανασφάλειας και αστάθειας. Ήρθα να σας μεταφέρω τις πατρικές ευχές του, καθώς βρίσκεται εκτός Βελγίου, ο Μητροπολίτης μας. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αν λάβουνε υπόψιν όλες αυτές οι συνθήκες στις οποίες ζούμε>> συνεχίζοντας πως η εκκλησία είναι στην υπηρεσία του ιδρύματος.

Ιωάννα Ζαχαράκη, πρόεδρος του δικτύου Ελλήνων αιρετών αυτοδιοίκησης της Ευρώπης ”Ηνίοχος”.

Η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη η οποία είναι κάτοχος του βραβείου Ελληνίδες του κόσμου για το 2023 ευχαρίστησε το ίδρυμα για την τιμή και εξέφρασε την χαρά να την εντάξει στην συμβουλευτική επιτροπή, με την επιθυμία της για να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι Έλληνες ομογενείς στην αυτοδιοίκηση των περιοχών όπου διαμένουν. Στάθηκε στην συνεργασία των δύο θεσμών του ευρωπαϊκού ιδρύματος και του δικτύου αιρετών Ευρώπης και στην αναγκαιότητα ενός ελληνικού λόμπι στην Ευρώπη.

Στέλλα Εφραιμίδου, ομοσπονδιακή πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση και τη διαφορετικότητα στο SPD  και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των γερμανικών-ελληνικών εταιρειών.

Στάθηκε στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις πλημμύρες αλλά και για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που την ταλανίζουν (οικονομική κρίση και φυσικές καταστροφές).

Θεοδωρίδου Σέτα πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Παρισιού.

Η κ. Θεοδωρίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, έθεσε υψηλότατους στόχους όσον αφορά το ίδρυμα, για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την παιδεία και όπως σε ίδια τόνισε με ιδιαίτερο στόμφο πως αν δεν έχουμε εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα δεν θα ακούμε ίσως ελληνικά στην Ευρώπη.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν οι:
  • Κοτσαρίδης Φίλιππος Πρόεδρος
  • Ντόνας Αλέξιος Α’ Αντιπρόεδρος
  • Δρ. Μπακόλας Δημήτριος Β’ Αντιπρόεδρος
  • Κανσίζογλου Παρασκευή Γραμματέας
  • Δρ. Γκουδούλας Θωμάς Ταμίας
  • Κήπας Αθανάσιος Μέλος
  • Θεοδωρίδου Σέτα Μέλος
  • Μυριούνης Βασίλειος Αναπληρωματικό Μέλος
Την συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζουν:
  • Επίσκοπος Χριστουπόλεως Εμμανουήλ Σφιάτκος.
    Πρώτος Επιτετραμμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και στην Γερμανική Βουλή από το 2009, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
  • Κυργιανέ Εφραιμίδου Στέλλα.
    Ομοσπονδιακή πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την Μετανάστευση και τη Διαφορετικότητα στο SPD και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανό- Ελληνικών Εταιριών
  • Ντζιαχρήστος Βασίλης.
    Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής απεικόνισης του Πολυτεχνείου Μονάχου και του κέντρου Helmholtz. Κάτοχος του βραβείου Leibniz 2023 και του βραβείου Καινοτομίας 2021 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κατερίνα Τιτή.
    Αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας Διεθνούς Δικαίου στο Εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας.
  • Ζαχαράκη Ιωάννα.
    Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών “Ηνίοχος ” και κάτοχος του βραβείου “Ελληνίδες του Κόσμου” για το 2023.
Χαιρετισμό απεύθυναν οι Ευρωβουλευτές:
  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης
  • Μανώλης Κεφαλογιάννης
  • Ελένη Κουντουρά
  • Θοδωρής Ζαγοράκης
  • Νίκος Φράγκος.
Οι χαιρετισμοί των ευρωβουλευτών.

Έλενα Κουντουρά.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού. Ωστόσο οι υποχρεώσεις μου στην Ελλάδα με κράτησαν μακριά.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού είναι μια ιδιαίτερη και μοναδική πρωτοβουλία. Αποτελεί μια συμμαχία Ελλήνων του εξωτερικού, με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής του Ελληνισμού και την ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας. Μέσω του Ιδρύματος Έλληνες από κάθε μεριά του πλανήτη θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα δώσουν αγώνα για ευαίσθητα και διαχρονικά διεκδικούμενα
εθνικά μας ζητήματα, όπως η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Είμαστε ένα έθνος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και πρέπει με κάθε τρόπο να προωθούμε καθημερινά σε κάθε γωνία του πλανήτη. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι θα είστε πρεσβευτές των σημαντικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν την πατρίδα μας και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία.

Εμάς τους Έλληνες, όπου και αν βρισκόμαστε, μας ενώνουν οι κοινές αρχές και αξίες της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας και μαζί, ενωμένοι, πάντοτε τα καταφέρνουμε. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και φίλο Φίλιππο Κοτσαρίδη, καθώς και όλα τα μέλη του ιδρύματος και να ευχηθώ καλή αρχή στο σημαντικό σας έργο, το οποίο θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.

Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αξιότιμε πρόεδρε του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού Φίλιππε Κοτσαρίδη,
Αξιότιμα μέλη της διοίκησης του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού
Αξιότιμες Κυρίες αξιότιμοι κύριοι,

Ενημερώθηκα με μεγάλη μου χαρά για την ίδρυση του ιδρύματος ελληνισμού – European Hellenic Foundation.

Σας εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία στους σκοπούς σας όπως είναι η διατήρησή και η προώθησή του ελληνικού πολιτισμού, η διαφύλαξή και η διάδοσή της ελληνικής γλωσσάς και η ελληνόγλωσση εκπαίδευσή για την ελληνική ομογένειά άλλα και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, οπως και η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων σε συνεργασία με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του EHF οι προσπάθειές σας θα επικεντρωθούν και στην επανεκκίνησή και τόνωση του σπουδαίου ρολού, που παραδοσιακά έχουν οι θεσμοί αυτοί για τους Έλληνες του εξωτερικού και σας συγχαίρω.

Επίσης, εύχομαι το Ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού να αποτελέσει σημείο αναφοράς μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών και να συσφίξει τις σχέσεις τους, στο πλαίσιό μιας ενωμένης πολιτιστικά Ευρώπη
Εύχομαι να βοηθήσετε στην ενίσχυσή και την εδραίωσης δυναμικής παρουσίας του αποδήμου ελληνισμού σε όλα τα κέντρα λήψεις αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών σε συνεργασία με την πολιτεία και την δική μας στήριξη.

Ακόμα μια φορά σας εύχομαι καλή αρχή και θα είμαστε στο πλευρό σας σε Αυτό το ωραίο εγχείρημά α που έλειπε στην Ευρώπη.

Καλο Ξεκίνημα.

Θεόδωρος Ζαγοράκης

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού,

Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ στα εγκαίνια του Ιδρύματος.
Δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να βρίσκομαι σήμερα στις Βρυξέλλες, στέλνω, ωστόσο, τους θερμούς μου χαιρετισμούς σε κάθε έναν από εσάς.

Εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας μου, εκφράζω τον απόλυτο σεβασμό και τον θαυμασμό μας για την αφοσίωσή σας στη διατήρηση και την προώθηση της πλούσιας κληρονομίας του ελληνισμού. Η δέσμευσή σας να καλλιεργήσετε και να προωθήσετε τις τέχνες, τη γλώσσα, την ιστορία της Ελλάδας είναι πραγματικά αξιέπαινη.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού μπορεί να καταστεί πολύτιμος σύνδεσμος μεταξύ των Ελλήνων της Ευρώπης για να υποστηρίζουμε και να ενισχύουμε τους θεσμούς εκείνους που διατηρούν τις αξίες και τις παραδόσεις οι οποίες έχουν διαμορφώσει τη συλλογική μας ταυτότητα. Η απόφασή σας να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο Ελληνικό Ίδρυμα στην καρδιά της Ευρώπης αξίζει πολλά συγχαρητήρια.

Γνωρίζω ότι το εγχείρημα αυτό χρειάζεται πολύ κόπο, δύναμη και διάθεση πολύτιμου προσωπικού χρόνου, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες των Ελλήνων της Ευρώπης, αλλά και
ολόκληρης της ελληνικής διασποράς.

Σίγουρα, όμως, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της Ελλάδας, με σκοπό τη γόνιμη συνεργασία. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες σας με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού θα
έχουν μεγάλη επιτυχία και ότι το πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας θα συνεχίσει να ανθίζει υπό την καθοδήγηση σας.

Με βαθύτατο σεβασμό και θερμές ευχές. Δεσμεύομαι να σας επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία και υπόσχομαι να βρίσκομαι δίπλα σας σε οτιδήποτε χρειαστεί.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!

Νικόλαος Φράγκος
Πρόεδρος του Istituto Ellenico di Cultura – Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Ιταλίας

Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού κ. Φίλιππε Κοτσαρίδη,
Αξιότιμα μέλη της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού
Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,
Καλησπέρα σας

Εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού της Ιταλίας σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω ένα χαιρετισμό ώστε να σας συγχαρώ για την σπουδαία πρωτοβουλία σας και που σήμερα ανοίγει τα φτερά του το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού.

Η σχέση της διασποράς με την Ελλάδα είναι μία σχέση ιστορική, η οποία διαχρονικά ενισχύει τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας.

Το Istituto Ellenico di Cultura που εκπροσωπώ και προεδρεύω ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 2018 και είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία, μέσω των μέσων της πολιτιστικής διπλωματίας, σκοπεύει να προωθήσει τη διάδοση ιδεών, αξιών, παραδόσεων, τεχνών, ιστορίας και άλλων χαρακτηριστικών του πολιτισμού και της ταυτότητας του ελληνικού λαού.

Βασικός ρόλος μας είναι η προσέγγιση των Ελλήνων της Διασποράς και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προς το συμφέρον της Ομογένειας, και η αξιοποίησή αυτών των προγραμμάτων ως Γνωμοδοτικό και Συμβουλευτικό όργανο από την Ελληνική Πολιτεία. Η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και ο βασικός στόχος μας είναι η συνεργασία, η υποστήριξη και η ενότητα της Ομογένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε ο Ελληνισμός να αποκτήσει ακόμη περισσότερη δύναμη μέσω της ανάδειξης τόσο του αρχαίου όσο και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Για αυτούς τους σκοπούς που μόλις ανέφερα, είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, που συνταυτίζεται με το όραμά μας για τον ελληνικό πολιτισμό και την προώθησή του έξω από τα στενά πλαίσια της θεώρησής του απλώς και μόνο ως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πολιτισμός και η κουλτούρα, ως πηγές ήπιας ισχύος, περιλαμβάνουν αξίες, πρακτικές, θεσμούς, συμπεριφορές, αλλά και την πράξη της δημιουργίας, την τεχνική και την οικονομία.

Ο πολιτισμός δύναται να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, στο πλαίσιο της άσκησης εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων.

Στην πραγματικότητα, ο πολιτισμός, όντας ο καθρέφτης μιας χώρας, περικλείει την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, την κοινωνική αντίληψη, το «σκέπτεσθαι και το πράττειν» ενός λαού. Ταυτόχρονα, αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, συμφιλίωσης και αρμονικής συνύπαρξης, καθώς μέσα από τη μέθεξη των πολιτισμών μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις της αμοιβαίας κατανόησης του συστήματος αξιών των άλλων, όπως και της εξάλειψης της προκατάληψης ή των στερεότυπων.

Είναι πολύ σημαντικός επίσης ο ρόλος του Ελληνικού πολιτισμού για την Ευρώπη, η οποία αποτελείται από λαούς και κράτη τα οποία αγκάλιασαν τις αξίες που έχουν διαμορφώσει το δυτικό πολιτισμό και που αποτελούν σημείο αναφοράς σε όλο το πλανήτη.

Πεπεισμένοι ότι ο νεοσύστατος φορέας σας θα πετύχει στην πολύτιμη αποστολή της διάδοσης και ενίσχυσης του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αποστολή που μας ενώνει, χαιρετίζουμε την ίδρυσή του και θα είμαστε στο πλευρό σας στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέσατε με τη δημιουργία του.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Νικόλαος Φράγκος
Πρόεδρος του Istituto Ellenico di Cultura – Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Ιταλίας

Μετά το πέρας των ομιλιών το Δ.Σ. δέχτηκε τις ερωτήσεις των καλεσμένων, όπου όλοι είχαν το λόγο και δέχτηκαν επίσης και τις απαντήσεις σύσσωμου του διοικητικού Συμβουλίου σε μία εν τοις πράγμασι απόδειξη της άκρως δημοκρατικής και διαφανής διαδικασίας που υπάρχει εντός του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού και στη συνέχεια ακολούθησε ο μπουφές και οι χαλαρές συζητήσεις.

Εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο σημείο όπου πραγματοποιούνται όλες τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών. Από αριστερά προς τα δεξιά Κήπας Αθανάσιος ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος τύπου, Φίλιππος Κοτσαρίδης πρόεδρος του ευρωπαϊκού ελληνισμού και της Ελληνικής κοινότητας Βελγίου, Αγγελική Δεληκάρη βουλευτής και καθηγήτρια στο ΑΠΘ Αλέξιος Ντόνας Α’ αντιπρόεδρος. Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος

Από αριστερά προς τα δεξιά Κοτσαρίδης Φίλιππος Πρόεδρος, Κήπας Αθανάσιος εκπρόσωπος τύπου.
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος

Ο Πρόεδρος Κοτσαρίδης Φίλιππος με την Βουλευτή κ. Αγγελική Δεληκάρη. Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Ο Πρόεδρος Κοτσαρίδης Φίλιππος. Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης.
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Η στιγμή του αγιασμού.
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος

Οι καλεσμένοι. Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Ο πρόεδρος Κοτσαρίδης Φίλιππος Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Η στιγμή των απαντήσεων στους καλεσμένους, στο μικρόφωνο ο κ. Δρ. Γκουδούλας Θωμάς
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Αλέξιος Ντόνας Α’ αντιπρόεδρος.
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Εντός του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού στο σημείο όπου πραγματοποιούνται όλες τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών. Από αριστερά προς τα δεξιά Κήπας Αθανάσιος ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος τύπου, Φίλιππος Κοτσαρίδης πρόεδρος του ευρωπαϊκού ελληνισμού και της Ελληνικής κοινότητας Βελγίου, Αγγελική Δεληκάρη βουλευτής και καθηγήτρια στο ΑΠΘ Αλέξιος Ντόνας Α’ αντιπρόεδρος. Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος
Έξω από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού μετά το πέρας του αγιασμού.
Φωτογραφία e-enimerosi / Μουρτζούκος Χρήστος

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.