Γερμανία

Φοιτητές στην Γερμανία και το κόστος απόσβεσής τους.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Επειδή αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης στην Ελλάδα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ας πάρουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τους αλλοδαπούς φοιτητές στην Γερμανία και το κέρδος που έχει το γερμανικό κράτος από τη διαβίωσή τους εδώ.

Έρευνα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και της γερμανικής υπηρεσίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD έδειξαν ότι οι αλλοδαποί φοιτητές έχουν θετική επίδραση στα πανεπιστήμια υποδοχής όπως και στις οικονομίες των χωρών υποδοχής, όπως απέδειξε η σύγκριση της έρευνας με την κατάσταση στις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ελβετία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι φοιτητές που ήρθαν στη Γερμανία από το εξωτερικό εκείνο το χρονικό διάστημα ξόδεψαν 1,531 δισεκατομμύρια ευρώ για κατανάλωση, το υψηλότερο ποσό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της μελέτης. Αυτή η καταναλωτική δαπάνη οδήγησε σε φορολογικά έσοδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στους δημόσιους προϋπολογισμούς, τα οποία αντιστοιχούν σε 2.500 ευρώ ανά φοιτητή. Αυτή η προστιθέμενη αξία οδηγεί επίσης σε επιπτώσεις στην απασχόληση που αντιστοιχεί σε
22.000 θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν επίσης θετικές οικονομικές επιπτώσεις μετά την αποφοίτηση, οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από το κόστος που προκύπτει κατά τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών. Το συμπέρασμα είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις σημαίνουν ότι η προηγούμενη δημόσια δαπάνη για την παροχή θέσεων σπουδών και υποτροφιών έχει ήδη αποσβεστεί, εάν το 30% των αποφοίτων εργάζεται στη Γερμανία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η Γερμανία χαίρεται και καλοδέχεται ξένους φοιτητές.

Η Γερμανία δέχεται ευχαρίστως ξένους φοιτητές διότι τους θεωρεί άτομα που συμβάλλουν στην ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών. Οι ξένοι φοιτητές αποφέρουν επίσης πολύ απτά οικονομικά οφέλη. Επενδύουν, καταναλώνουν, πληρώνουν φόρους και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Η προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο στη Γερμανία και η διατήρησή τους εδώ μετά την αποφοίτησή τους απαιτεί επενδύσεις στα πανεπιστήμιά που αποδίδουν γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ομόσπονδα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν θέσει ως στόχο την περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους.

Ένα άλλο βασικό επιχείρημα είναι ότι η επένδυση σε λαμπρά μυαλά από όλο τον κόσμο αποδίδει ανεξάρτητα από το αν οι ξένοι φοιτητές θα παραμείνουν στη χώρα όπου σπουδάζουν ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Επίσης η κινητικότητα έχει θετικά αποτελέσματα: Οι επιστρέφοντες είναι διαθέσιμοι στη χώρα τους με αυξημένη τεχνογνωσία και λειτουργούν ως φίλοι και πρεσβευτές της Γερμανίας. Όσοι μένουν αποτελούν μια αμοιβαία επωφελής γέφυρα για το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με την χώρα προέλευσής τους. Όσοι μείνουν και λόγω των σπουδών τους θα κατέχουν άπταιστα την γλώσσα και θα είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένοι.

Η Γερμανία στην τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των πλέον δημοφιλών χωρών Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του DAAD για το 2023 η Γερμανία έχει ενταχθεί στις τρεις πιο περιζήτητες χώρες για σπουδές στον κόσμο. Μόνο τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προσελκύουν περισσότερους διεθνείς υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς οι διεθνείς φοιτητές είναι μετανάστες με υψηλά προσόντα και συχνά ενδιαφέρονται πολύ να εργαστούν στη Γερμανία για κάποιο χρονικό διάστημα ή μόνιμα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες από τον Δορυφόρο Μονάχου και τον Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW

Σχετικές αναρτήσεις

Η Γερμανία νομιμοποιεί την παιδική πορνογραφία

e-enimerosi

AfD: Παραιτήθηκε από την προεδρεία του κόμματος ο Μαξιμίλιαν Κρα

e-enimerosi

Γερμανία Ζάαρλαντ: Το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης σε 6 σημεία για τις πλημμύρες