Άρθρα Ρεπορτάζ

Γλυπτά του Παρθενώνα. Η ιστορική μας κληρονομιά.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από την Ακρόπολη και μάλιστα βιαίως, όπου αποκολλήθηκαν από τον Παρθενώνα. Τα γλυπτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα αποκαλούμε μάρμαρα, σε καμία περίπτωση δεν είναι Ελγίνεια, το μόνο που μπορούν να λένε οι Έλληνες είναι ”Γλυπτά του Παρθενώνα”.

Ο Λόρδος Έλγιν υπήρξε διπλωμάτης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που λεηλάτησε τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Το 1801 ξεκίνησε η αρπαγή των Γλυπτών.

Συνολικά ο Έλγιν απέσπασε:

  • 253 γλυπτά έργα και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού καθώς και πολλά αγγεία
  • Από τον Παρθενώνα αφαιρέθηκαν 96 ακέραια ή ακρωτηριασμένα γλυπτά και ειδικότερα
  • Από το νότιο διάζωμα 15 ακέραια και 4 σπασμένα
  • Από το ανατολικό διάζωμα 11 αγάλματα και τμήματά τους
  • Από το δυτικό αέτωμα περισσότερα από 8
  • Από τη βόρεια ζωφόρο 21 ακέραιες πλάκες κι ένα τμήμα πλάκας
  • Από τη νότια ζωφόρο 30 ακέραιες πλάκες και 11 θραύσματα
  • Από τη δυτική ζωφόρο 2 πλάκες και από την ανατολική ζωφόρο 4 πλάκες
  • Από το ναό της Απτέρου Νίκης αφαιρέθηκαν 4 τεμάχια, 18 από το Ερέχθειο, μεταξύ αυτών μία Καρυάτιδα κι ένα γωνιακό ιωνικό κιονόκρανο, 4 από το θέατρο του Διονύσου, μεταξύ των οποίων κι ένας κίονας από το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου.

Επίσης αφαιρέθηκαν:

  • 13 κεφαλές
  • 34 γλυπτά μάρμαρα
  • 14 χάλκινες και μαρμάρινες υδρίες
  • 8 βωμοί
  • 3 επιτύμβιες στήλες
  • 66 ενεπίγραφα μάρμαρα και άλλα

Πολλά από αυτά, ήταν έργα του Φειδία, του Αγοράκριτου και του Αλκαμένη.

Η ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Τις τελευταίες μέρες τα γλυπτά του Παρθενώνα ήρθαν ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά και την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ο ίδιος ήδη βρισκόταν στο Λονδίνο. Η κίνηση αυτή του Σούνακ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο εντός της Αγγλίας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν πολλές και ο βρετανικός τύπος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

Ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να «συζητήσουν τη μακροχρόνια αυτή διαμάχη τους κατ’ ιδίαν», κατηγορώντας τον στο κοινοβούλιο για «μεγαλομανία». Εδώ θα πρέπει να πούμε πως κανένας πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να κάνει τις συζητήσεις αυτές κατ’ ιδίαν με τον ομόλογο του, όταν επισκέπτεται την Αγγλία. Θα πρέπει να ξέρει ο κάθε Βρετανός πρωθυπουργός ότι όταν έρχεται ομόλογός του από την Ελλάδα θα του θέτει τα θέματα των γλυπτών του Παρθενώνα για την επανένωση τους στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να είναι μία de facto συζήτηση στις συνομιλίες των δύο εκάστοτε ηγετών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πώς «δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει, δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».

Θύελλα αντιδράσεων και μέσα στην Αγγλία για την ακύρωση του ραντεβού του Σούνακ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατηγορήθηκε από βουλευτές για μικροπολιτική, τον κατηγόρησαν πως έχει χάσει τα λογικά του κάνοντας και στα αγγλικά ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη ”lost his marbles”.

Ο θρύλος των Pink Floyd, λέει στη συνέντευξη του ότι «οι Άγγλοι τα έκλεψαν από τον Παρθενώνα, είναι μέρος του Παρθενώνα και προφανώς πρέπει να είναι πάνω στον Παρθενώνα», και συνεχίζει, «πόσοι άνθρωποι στην Αγγλία πιστεύεις ότι πηγαίνουν να δουν τα μάρμαρα που έχουν κλαπεί από τους Έλληνες»; Και καταλήγει περιγράφοντας την ημέρα που τα γλυπτά θα επέστρεφαν στην Αθήνα «το πλοίο θα έδενε στον Πειραιά, θα πήγαινα εγώ, θα τα παρέδιδα και θα κάναμε μια υπέροχη παρέλαση μέχρι την Ακρόπολη, ο καθένας μας κουβαλώντας ένα κομμάτι μαρμάρου. Θα έδινα και μια συναυλία στο Ηρώδειο Πόσο όμορφο θα ήταν;».

Σφοδρή κριτική κατά του Βρετανού πρωθυπουργού εξαπέλυσε και η παρουσιάστρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στην οποία και παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Βρετανός αρθρογράφος, Σάιμον Τζένκινς, δεν διστάζει να συγκρίνει τη συμπεριφορά του Σούνακ με αυτή ενός παιδιού.

Και βέβαια μία εικόνα με ισχυρούς συμβολισμούς είναι αυτή του βασιλιά Καρόλου μαζί με τον Ρίσι Σούνακ, φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία.

Στήριξη στο αίτημα της Ελλάδος και από τον διεθνή τύπο.

Guardian: Επιστρέψτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. «Για τους Έλληνες, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε Βρετανό, πρόκειται πράγματι για αυθεντικότητα. Ο Παρθενώνας είναι ο ναός των προγόνων τους και τα μάρμαρα τα κοσμήματα του στέμματός τους. Τα θέλουν πίσω»

Financial Times για Σούνακ: «Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη»

H Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει με τίτλο «Ο Σούνακ ακύρωσε το ραντεβού με τον Μητσοτάκη»: «Δεν πρέπει να ήταν η σύγκριση της ζωφόρου με την διχοτομημένη Μόνα Λίζα που ώθησε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του. Εδώ και μήνες ο Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται υπό την πίεση κακών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, αλλά και της κριτικής της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος να επιδείξει επιτέλους μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στους μετανάστες και σε κάθε είδους αριστερά κοινωνικά αντανακλαστικά. Το ζήτημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε επομένως την κατάλληλη στιγμή. Πηγές από το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού αναφέρουν ότι κατά την προετοιμασία της συνάντησης είχε συμφωνηθεί να μην συζητηθεί το επίμαχο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα».

Στο πρωτοσέλιδο η Süddeutsche Zeitung σημειώνει με τίτλο «Μήλον της έριδος»: «Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία βρίσκονταν σε καλό δρόμο στην επίλυση της διαμάχης για τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Η κλιμάκωση της διένεξης αποτελεί έκπληξη διότι προηγουμένως υπήρχαν ενδείξεις μιας προσεκτικής προσέγγισης. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία τα εκθέματα δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εγκαταλείψουν το μουσείο. Προκειμένου να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει την πιθανότητα ενός δανείου».

Βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε, την Τετάρτη (29/11), στο Sky News Australia:

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς, ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το Μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυροί αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία», και συμπλήρωσε το εξής: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα».

Ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς: «Η Σερβία υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα έχει και θα έχει την ανοιχτή και απερίφραστη υποστήριξη της Σερβίας στο θέμα αυτό σε όλους τους οργανισμούς των ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένης της UNESCO. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πολιτισμικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα».

Οι θέσεις των δύο Μουσείων της Ακρόπολης και του Βρετανικού.

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου: «Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές, πιστεύουμε πως μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους (δανεισμός Γλυπτών) θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».

Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης: «Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτήν τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ακόμη, δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας.
  • Ο κ. Άγγελος Χανιώτης. Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

    Ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης του Ινστιτούτου έρευνας του πανεπιστημίου του Πρίνστον μας λέει πως, «αν πάρουν μία συμφωνία και αποσπάσουμε κομμάτια αυτής τότε η συμφωνία αυτή δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη», αυτό συμβαίνει και με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Έθεσε αυτό το παράδειγμα στον δημοσιογράφων Μουρτζούκο Χρήστο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Θέλοντας να τονίσει πως αυτή η συμφωνία θα είναι πάντα ημιτελής, έτσι και τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επανενωθούν για να είναι το έργο ολοκληρωμένο.

  • Η κ. Κατερίνα Τιτή.  Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

    Η κυρία Κατερίνα Τιτή αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς δικαίου στο Παρίσι της Γαλλίας, μας αναφέρει πως, «νομικά η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματα της όσο ζητάει τα γλυπτά» και μας τονίζει πως θα πρέπει να έχουμε το θέμα μονίμως στην επικαιρότητα.

  • Η Λίζα Μπάτουμ (Lisa Badum ), βουλευτής με τους Πράσινους στην Γερμανία,
    Η κ. Lisa Badum. Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosi

    τονίζει πως είναι αρκετά σημαντικό οι Έλληνες που βρίσκονται στη Γερμανία να αναλάβουν δράση και να αναδεικνύουν το θέμα στην διεθνή κοινότητα. Επίσης ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό αρχαιότητες που βρίσκονται μακριά από τους τόπους όπου δημιουργήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν, πόσο μάλλον για αρκετές από αυτές, που πάνω από 200 χρόνια βρίσκονται εκτός της Ελλάδος. Αλλά όπως μας τονίζει χαρακτηριστικά «στο τέλος της ημέρας είναι υπόθεση των δύο κυβερνήσεων και των δύο μουσείων».

Αυτό που πρέπει να διατηρήσουμε όλοι οι Έλληνες είναι πως δεν είναι ούτε μάρμαρα, ούτε Ελγίνεια, η μόνη έκφραση που θα πρέπει να βγαίνει από τα στόματα όλων των Ελλήνων είναι ”Τα γλυπτά του Παρθενώνα” και η επανένωση τους. Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες ειδικότερα του εξωτερικού να αναδεικνύουμε το θέμα και να πιέζουμε για την επιστροφή των γλυπτών και όλων των αρχαιοτήτων πίσω στην πατρίδα.

  • ΥΓ1: Θα είναι μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα δεχθεί τον δανεισμό των γλυπτών, πρέπει να είναι απόλυτη και να επέλθει μία συμφωνία για την επανένωση των γλυπτών και όχι τον δανεισμό αυτών ή κάποιον άλλον αρχαιοτήτων όσο τα γλυπτά θα βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
  • ΥΓ2: Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν πίσω στην Ελλάδα οτιδήποτε άλλο είναι ήττα της Ελλάδας.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi