Ιατρική Βιολογία

Γονιδιακή ψαλιδοθεραπεία εγκεκριμένη στις Η.Π.Α.

Οι αμερικανικές αρχές συμφώνησαν: Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία με το γονιδιακό ψαλίδι CRISPR μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ. Ένα ορόσημο, λένε οι ειδικοί. Και αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή.

Το βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε για την ανακάλυψη το 2020 και το πρώτο αντίστοιχο φάρμακο έχει πλέον εγκριθεί στις ΗΠΑ: το γονιδιακό ψαλίδι CRISPR/Cas9 είναι ένα εργαλείο που καθιστά δυνατή την αλλαγή γονιδίων με μεγάλη ακρίβεια και ευκολία. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμφώνησε τώρα ότι αυτά τα γενετικά ψαλίδια θα χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για πρώτη φορά. Οι βρετανικές αρχές ενέκριναν επίσης πρόσφατα τη διαδικασία για τη θεραπεία δύο αιματολογικών διαταραχών.

Η ελαττωματική αιμοσφαιρίνη οδηγεί σε βλάβη οργάνων

Ο στόχος της νέας θεραπείας είναι η θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή του αίματος παράγουν ελαττωματική αιμοσφαιρίνη. Αυτό είναι ένα σημαντικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων: όχι μόνο εξασφαλίζει το κόκκινο χρώμα, αλλά είναι επίσης υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα όργανα.

Κανονικά, αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι στρογγυλά και εύκαμπτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν επίσης να χωρέσουν μέσα από πολύ στενά αιμοφόρα αγγεία. Αυτό είναι διαφορετικό με τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, εξηγεί ο Andreas Kulozik, διευθυντής του Hopp Children’s Tumor Center στη Χαϊδελβέργη. Είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος παιδικού καρκίνου και σοβαρών αιματολογικών διαταραχών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης. “Λόγω μιας γενετικής αλλαγής, τα κύτταρα έχουν σχήμα δρεπανιού και άκαμπτα. Επομένως μπορούν να κολλήσουν στα μικρά αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν μικρά εμφράγματα.” Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα.

Εξάπλωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια από τις πιο κοινές κληρονομικές ασθένειες παγκοσμίως και η πιο κοινή αιματολογική διαταραχή στον κόσμο. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 3.000 έως 5.000 άνθρωποι που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία στη Γερμανία. Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 300.000 παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται με δρεπανοκυτταρική αναιμία κάθε χρόνο. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει κυρίως άτομα από την Κεντρική και Δυτική Αφρική. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία έχει πλέον εξαπλωθεί παγκοσμίως λόγω της μετανάστευσης. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι από μέρη της περιοχής της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή έως την Ινδία και τη Βόρεια Αμερική επηρεάζονται επίσης. Από τη δεκαετία του 1960, η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη στη Βόρεια Ευρώπη (π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Σκανδιναβία).

Έντονος πόνος και σύντομο προσδόκιμο ζωής

Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες υποφέρουν επανειλημμένα από τις λεγόμενες κρίσεις πόνου. “Οι ασθενείς μας το περιγράφουν σαν πονόδοντο σε όλο τους το σώμα”, λέει ο Kulozik. Αλλά ακόμα κι αν ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος, η ασθένεια έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. “Τα όργανα λαμβάνουν πάντα ανεπαρκές οξυγόνο. Αυτό οδηγεί σε μακροχρόνιες βλάβες, για παράδειγμα στα νεφρά, τους πνεύμονες, την καρδιά ή ακόμα και τα οστά.» Ως εκ τούτου, όσοι επηρεάζονται έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής λίγο πάνω από 40 χρόνια, λέει ο Kulozik.

Οι ασθενείς που έπασχαν σοβαρά έλαβαν επανειλημμένα μεταγγίσεις αίματος. Η γονιδιακή θεραπεία, εγκεκριμένη πλέον στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, επεκτείνει τις θεραπευτικές επιλογές.

Ορόσημο στη γονιδιακή θεραπεία

Το γονιδιακό ψαλίδι CRISPR/Cas χρησιμοποιείται εδώ για πρώτη φορά. Αυτή δεν είναι απλώς άλλη μια γονιδιακή θεραπεία που έρχεται στην αγορά, λέει ο Toni Cathomen, Καθηγητής Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ: «Θα το θεωρούσα ορόσημο!» Επειδή με το CRISPR μπορείτε να παρέμβετε στο γενετικό υλικό με πολύ στοχευμένο τρόπο: “Αυτό δεν είναι δυνατό με προηγούμενες γονιδιακές θεραπείες. Εξαρτόμαστε πάντα κάπως από την τύχη ως προς το πού ενσωματώνεται το θεραπευτικό γονίδιο στο γενετικό υλικό.”

Ας ελπίσουμε ότι με το ψαλίδι γονιδίου CRISPR/Cas, ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με πολύ πιο στοχευμένο τρόπο. Στην περίπτωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, το σώμα θα πρέπει να μπορεί να παράγει ξανά λειτουργική αιμοσφαιρίνη μετά τη θεραπεία. Για να γίνει αυτό, λαμβάνονται βλαστικά κύτταρα που σχηματίζουν αίμα από ασθενείς και αντιμετωπίζονται στο εργαστήριο με ψαλίδι γονιδίου CRISPR.

Η βρεφική αιμοσφαιρίνη επανενεργοποιείται

Αυτό εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο έναν τύπο αιμοσφαιρίνης: πριν από τη γέννηση, τα μωρά παράγουν μια διαφορετική εκδοχή, τη λεγόμενη εμβρυϊκή αιμοσφαιρίνη. Τα γονίδιά του δεν επηρεάζονται από τα γενετικά ελαττώματα που οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες. Αλλά σταδιακά ακινητοποιούνται μετά τη γέννηση και τα γονίδια για τη χρωστική του αίματος του εμβρύου δεν διαβάζονται πλέον κανονικά.

Με τη γονιδιακή θεραπεία που έχει πλέον εγκριθεί, οι υπεύθυνοι αναστολείς καταστρέφονται: Στη συνέχεια, οι ενήλικες μπορούν επίσης να διαβάσουν τα γονίδια για την αιμοσφαιρίνη του αγέννητου και αποκαθιστούν τα λειτουργικά ερυθρά αιμοσφαίρια. Ωστόσο, τα βλαστοκύτταρα του αίματος του ίδιου του σώματός τους πρέπει πρώτα να καταστραφούν. Αυτό γίνεται μέσω χημειοθεραπείας. Μόνο τότε μπορούν να μεταφερθούν τα τροποποιημένα κελιά.

Ακόμα πολλές αβεβαιότητες

Η προσπάθεια για τους ασθενείς είναι λοιπόν μεγάλη. Και δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί ότι το ψαλίδι γονιδίου CRISPR έχει παρενέργειες που δεν είναι ακόμη γνωστές. Στις μελέτες έγκρισης, τα υποκείμενα της δοκιμής έχουν μέχρι στιγμής παρακολουθηθεί μόνο για τέσσερα χρόνια. «Είναι σχετικά σύντομο», εξηγεί ο Toni Cathomen από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ. “Αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι ενθαρρυντικό”.

Είναι πλέον σημαντικό να παρακολουθούμε στενά ποιες παρενέργειες εμφανίζονται τα επόμενα πέντε έως 15 χρόνια. Με άλλες θεραπείες, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες η λευχαιμία προκλήθηκε από τη γενετική θεραπεία. Μένει να δούμε αν αυτό μπορεί να συμβεί και με τη νέα θεραπεία CRISPR, λέει ο Toni Cathomen. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό.

Δύο εκατομμύρια ευρώ ανά ασθενή

Εκτός από τις ιατρικές ερωτήσεις, θα συζητηθεί και το κόστος της θεραπείας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να περιμένετε δύο εκατομμύρια ευρώ για τη θεραπεία ενός ασθενούς. Αλλά οι ελπίδες για τη νέα θεραπεία είναι υψηλές, επειδή τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά. «Περίπου το 95 % των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με αυτόν τον τρόπο δεν είχαν πλέον κρίσεις πόνου κατά την περίοδο της μελέτης», εξηγεί ο Andreas Kulozik από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης. «Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους ασθενείς». Μένει να δούμε αν αυτή η θεραπεία μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξέλιξη της χρόνιας βλάβης οργάνων.

Ο ειδικός στη γονιδιακή θεραπεία Toni Cathomen είναι επίσης αισιόδοξος για τις γονιδιακές θεραπείες CRISPR: Υποθέτει ότι περαιτέρω, αποτελεσματικά φάρμακα CRISPR θα εγκριθούν τον επόμενο χρόνο. Και αυτό ήταν μόλις δέκα χρόνια μετά την πρώτη περιγραφή του γενετικού ψαλιδιού. «Η ταχύτητα με την οποία έλαβε χώρα αυτή η εξέλιξη ήταν εκπληκτική». Η ευρωπαϊκή υγειονομική αρχή EMA δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν η γονιδιακή θεραπεία κατά της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας θα εγκριθεί και στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της μελέτης, οι ειδικοί είναι αρκετά αισιόδοξοι εδώ.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi