Βίντεο

H συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα μεταφέρεται στο Παρίσι.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Καλεσμένοι στην εκπομπή ”Με την ματιά του απόδημου”  στο κανάλι του Απόδημου παλμού, ο Δημήτρης Μπακόλας, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού και η Κατερίνα Τιτή, από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στην Γαλλία, διεθνολόγος και συγγραφέας.

Πέρα από την αλλαγή κλίματος των Βρετανών όσον αφορά την επιστροφή το γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά και από τον τύπο στην γηραιά Αλβιώνα, βλέπουμε ότι σιγά-σιγά στο τραπέζι των συζητήσεων, έστω και υπό την μορφή εκδηλώσεων, έρχονται και άνθρωποι που είναι κοντά στο βρετανικό μουσείο και υποστηρικτές της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Η εκπομπή σήμερα με τους καλεσμένους αφορούσε την αλλαγή κλίματος στην διεθνή σκηνή, στην συζήτηση η οποία γίνεται, μπροστά, αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες, όσον αφορά την διακυβερνητικές επαφές, αλλά και την επιρροή που μπορεί να έχει η ομογένεια σε όλο αυτό το εγχείρημα.

Ο κύριος Μπακόλας ως αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης του ιδρύματος σε ανάλογες περιπτώσεις όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, την ανάδειξη της ιστορίας της Ελλάδος την οποία επιδιώκει το ίδρυμα, και μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η δεύτερη συνάντηση, Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, νέες προοπτικές στη συζήτηση επαναπατρισμού.

Από την πλευρά της η κυρία Τιτή αναφέρθηκε στο διεθνές πολιτιστικό πλαίσιο, τα πολλά παραδείγματα επαναπατρισμών άλλων αρχαίων αντικειμένων αλλά και οστών. Ως μια βάση συζήτησης στις μέρες μας για τις σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας. Αναφέρθηκε αν θα πρέπει να γίνει η ανταλλαγή των γλυπτων ή de facto επιστροφή χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όπως είχε πράξει και το πανεπιστήμιο της χαϊδελβέργης. Τόνισε τον ρόλο της Unesco σε αυτή την ”διένεξη”, αλλά και τον ρόλο του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού όπως αναφέραμε πιο πάνω και γενικότερα ο ρόλος της ομογένειας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει όσον αφορά το πολιτιστικό σκέλος στην διεθνή σκηνή.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των ”Ελλήνων συνέλευσις” Αλέξανδρος Οικονόμου στον απόδημο παλμό

Απόστολος Πιστόλας: Η πολιτική ανάλυση της εβδομάδας.

e-enimerosi