ΆμυναΕθνικά Θέματα

«Η Διακήρυξη των Αθηνών» και η κατάρρευσή της.

Γράφει ο *Θανάσης Βασιλακόπουλος.

 

Το διήμερο 13 και 14 Ιανουαρίου, σε δηλώσεις του στη  «Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης 2024», ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Α. Μπαϊρακτάρ, αποκάλυψε τις στενές επαφές κυβέρνησης Ντμπεϊιμπά – Άγκυρας, στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας των δυο χωρών το 2022 καθώς και του Τουρκολιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας του 2019.

Μετά από το Μνημόνιο του 2022, η τουρκική εταιρία ΤPAO έχει αναλάβει τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης με τον Μπαϊρακτάρ να εκθειάζει τις ικανότητες των τουρκικών ερευνητικών πλοίων και γεωτρύπανωνπου εξασφαλίζουν αμφιβόλου ποιότητας και καταστρεπτικές για το περιβάλλον έρευνες. Το παραπάνω Μνημόνιο Συνεργασίας, που εμπεριείχε σαφείς αναφορές στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς με τον πρώην ΥΠ.ΕΞ. Νίκο Δένδια να αρνείται να συναντηθεί με την ομόλογο του Nαίγια Μανγκούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την ειδοποιό διαφορά με το σήμερα, αποτελεί η υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» που καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Η «αυτοδέσμευση» της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί αλλαγή των τουρκικών θέσεων και διεκδικήσεων (παρά μόνο ρητορικής) εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής πλευράς στην παραπάνω επικαιροποίηση του Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η Τουρκική πλευρά φαίνεται πως προβαίνει σε «εργαλειοποίηση» της Λιβύης για κινήσεις επί του πεδίου, με φόντο τις απολήξεις του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, που αγνοούν παντελώς την ύπαρξη ελληνικών νησιών και εξυπηρετούν το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Λιβύη, πριν μερικές εβδομάδες, με σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, προέβη στην ανακήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης για 24 ν.μ. προς βορά, στρεφόμενη φανερά ενάντια στην Αίγυπτο και την μονομερή ανακήρυξη αιγυπτιακής ΑΟΖ, που επήλθε ως απάντηση στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019. Από τις λιβυκές δράσεις όμως, δεν πλήττεται μόνο η Αίγυπτος.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο futurewarfare.gr

*Ο Θανάσης Βασιλακόπουλος είναι τελειόφοιτος μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής και έχει υπηρετήσει στην Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».