Περιβάλλον

Η ΕΕ πλέον διαθέτει νέα εργαλεία για την πρόβλεψη και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Νέα εργαλεία πρόβλεψης και παρατήρησης έχουν δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ετοιμότητας της ΕΕ για την καταπολέμηση της ξηρασίας και της λειψυδρίας. Τα δύο εργαλεία, η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων επιπτώσεων της ξηρασίας και ο ευρωπαϊκός άτλας κινδύνου ξηρασίας, είναι διαθέσιμα στο κοινό ως μέρος της αξιολόγησης κινδύνου για τη λειψυδρία και τις ξηρασίες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την ξηρασία.

Η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις επιπτώσεις της ξηρασίας περιλαμβάνει μια συλλογή δεδομένων για τον αντίκτυπο της ξηρασίας μεταξύ 1977 και 2022. Ο Άτλας Κινδύνου Ξηρασίας χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να προσομοιώσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά +1,5, 2 και 3 βαθμούς Κελσίου στο μέλλον. Οι προβλέψεις που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δείχνουν σε ποιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νερό θα γίνει πιο σπάνιο από αλλού και ποιοι οικονομικοί τομείς και υποτομείς θα επηρεαστούν περισσότερο.

Η ξηρασία θα γίνει το «νέο φυσιολογικό» σε ορισμένες περιοχές

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι ξηρασίες θα συμβούν πολύ πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη συχνότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων. Η λειψυδρία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και στην Ανατολική Ευρώπη. Οι τομείς και οι περιφέρειες επηρεάζονται διαφορετικά. Λόγω του αυξανόμενου κινδύνου ξηρασίας, οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών μπορεί να μειωθούν σημαντικά ιδιαίτερα στη Νότια και εν μέρει επίσης στη Δυτική Ευρώπη, ενώ παραμένουν πιο βιώσιμες στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η δημόσια παροχή νερού, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πόσιμου νερού, θα μπορούσε επίσης να βρεθεί υπό πίεση σε σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Στον ενεργειακό τομέα, τα χαμηλότερα επίπεδα νερού στα ποτάμια μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολη την ψύξη των πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία, ενώ οι κίνδυνοι ξηρασίας για την εσωτερική ναυσιπλοΐα μπορεί να παραμείνουν σημαντικά υψηλοί στη Γερμανία και να αυξηθούν στην περιοχή του Δούναβη.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi