Εθνικά Θέματα

Η είσοδος της Ινδίας στo East-Med group 3+1 και οι επιπτώσεις της συνεργασίας με την Ελλάδα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Την αναγκαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων της χώρας μας με την Ινδία και τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από αυτήν σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα από γεωπολιτικής ενεργειακής και στρατιωτικής άποψης,  την είχαμε επισημάνει σε πάρα πολλά άρθρα μας από το 2020 και εντεύθεν.

Στο θέμα αναφέρεται  πρόσφατο σχετικό  άρθρο-ανάλυση  Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο ,”Η είσοδος της Ινδίας στο μπλοκ EastMed Power του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ένα πλήγμα για την Τουρκία”, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

“Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός μπλοκ ισχύος της Ανατολικής Μεσογείου της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου σε σχήμα 3+1. Οι ηγέτες Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία, ανακοίνωσαν ότι θα καλέσουν την Ινδία  να μετέχει στο σχήμα  3+1.

Αυτές οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούν να προσκαλέσουν την Ινδία ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την ενεργειακή και οικονομική συνεργασία καθώς και να συνεργαστούν για στρατηγικά συμφέροντα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία εταιρικής σχέσης εξαγωγής φυσικού αερίου με την Ινδία εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ότι η Ινδία θα προσκληθεί στο μπλοκ στην τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.

Η εξερεύνηση και η μεταφορά φυσικού αερίου ήταν επίσης σημαντικό μέρος της ατζέντας στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα.

Η στρατηγική σημασία και το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου

Στρατηγικά κρίσιμης σημασίας, πλούσια σε φυσικό αέριο και γεμάτη θαλάσσιες εδαφικές διαφορές, η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε εστία γεωπολιτικής αντιπαλότητας και η Ινδία εισβάλλει σε αυτήν.

Η είδηση ότι η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός στρατηγικού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ευθέως την Τουρκία στο κατώφλι της και είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσουν την Άγκυρα.

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει αποφέρει σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου τα τελευταία 15 χρόνια, ειδικά στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Το πεδίο Tamar στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών ήταν το πρώτο από μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην περιοχή. Περισσότερες έρευνες αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Αλλά εδώ είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν και η εχθρική στάση της Άγκυρας κατά της Ινδίας

Τώρα, η Ινδία εισβάλλει στην “πίσω αυλή” της Τουρκίας και αυτό είναι απάντηση στην εχθρική στάση της Άγκυρας κατά του Νέου Δελχί.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια στρατηγική και συνεργατική σχέση με το Πακιστάν, υιοθετώντας το μοντέλο του αδίστακτου έθνους, να χρησιμοποιεί την τρομοκρατία ως στρατηγικό εργαλείο.

Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την αξίωση του Πακιστάν για το Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας και έχει προσπαθήσει να αμαυρώσει την εικόνα της Ινδίας σε παγκόσμια φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία φέρεται επίσης να συνεργάζεται με το Πακιστάν σε ένα σχέδιο ριζοσπαστικοποίησης που στοχεύει Ινδούς μουσουλμάνους.

Τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) φέρεται να παρέχουν οικονομική υποστήριξη, φαινομενικά μέσω φιλανθρωπικών δωρεών Zakat κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σε οντότητες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες κατά της Ινδίας στην περιοχή του Τζαμού και του Κασμίρ.

Η Τουρκία έχει μπει στη γκρίζα λίστα της FATF λόγω αναφορών για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στα χέρια της κυβέρνησης Ερντογάν.

Δεν κατηγορείται απλώς ότι χρησιμοποίησε τρομοκράτες του ISIS για τις “περιφερειακές” της επιδιώξεις, αλλά προέκυψε το 2022 ότι μια «κοινωνική οργάνωση», το Ίδρυμα Νέων της Τουρκίας (TUGVA), το οποίο διοικείται από την οικογένεια του Προέδρου Ερντογάν, στρατολογούσε και εκπαίδευε νέους για «μυστικές» αποστολές στην Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι έγκαιρες και προληπτικές ενέργειες της Ινδίας ενδέχεται να στοχεύουν στην εξάλειψη της επιθετικής διπλωματικής στάσης της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Οι θαλάσσιες απαιτήσεις της Τουρκίας

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη θαλάσσιες διαφορές, με την Τουρκία που διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές πέρα από αυτές που προβλέπονται  και της αναλογούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η UNCLOS είναι μια συνθήκη που υπογράφηκε από περισσότερες από 167 χώρες και ορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες των εθνών πέρα από τις ακτές τους. Η Τουρκία δεν  την έχει υπογράψει.

Η Τουρκία απορρίπτει την UNCLOS και επιδιώκει τον έλεγχο πολλών ελληνικών νησιών και των χωρικών υδάτων γύρω από αυτά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι αξιώσεις της Τουρκίας επεκτείνονται περαιτέρω στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια διαμάχη με την Κύπρο.

Οι αξιώσεις της ΑΟΖ της Τουρκίας συγκρούονται με την Κύπρο.

Επιπλέον, οι αξιώσεις της ΤΔΒΚ που υποστηρίζεται από την Τουρκία έρχονται σε σύγκρουση με αυτές της Λευκωσίας.

Η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και θεωρείται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ως τμήμα της Κύπρου.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ινδία  έχουν θερμούς δεσμούς με την Κύπρο και την υποστηρίζουν ενάντια στις επιθετικές τακτικές της Τουρκίας.

Ενωμένοι κατά της τουρκικής επιθετικότητας

Καθώς τα διακυβεύματα αυξάνονται, η αντίθεση με  την Τουρκία έχει γίνει ολοένα πιο δυνατή, γι’ αυτό και αυτά τα  έθνη της Ανατολικής Μεσογείου επιδιώκουν να συμπράξουν με μια  μεγάλη δύναμη όπως η Ινδία, με την οποία μοιράζονται τις ίδιες αξίες για να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή.

Λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ευρώπη παρουσίασε επείγουσα ζήτηση για εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου εκτός της Ρωσίας.

Αυτό άνοιξε μια μεγάλη ευκαιρία για τους παίκτες της East-med να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της «Πύλης».

Το φυσικό αέριο μπορεί να ρέει με δύο τρόπους προς την Ευρώπη και την Ινδία μέσω αγωγών.

Ο Οικονομικός άξονας Ινδίας-Αραβικής Χερσονήσου-Ισραήλ-Ελλάδας-ΕΕ

Επιπλέον, με τους θερμούς δεσμούς του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την Συμφωνία  του Αβραάμ και μια άλλη παρόμοια  Συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία στα χαρτιά, ένας δρόμος από την Ελλάδα στην Ινδία ανοίγει μέσω του Ισραήλ και της Αραβικής χερσονήσου παρέχοντας μια ασφαλή και σταθερή εμπορική οδό.

Αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης γεωπολιτικής ιδέας που διαμορφώνεται.

Δεν θα ανοίξει μόνο οικονομικές ευκαιρίες που αλλάζουν το παιχνίδι, αλλά και θα εδραιώσει μια στρατηγική συνεργασία παρόμοια με το Quad και το I2U2..

Ενισχύει επίσης την τριμερή  συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ έναντι της Τουρκίας στην περιοχή.

Η εχθρότητα της Τουρκίας προς την Ινδία έχει ήδη ωθήσει το Νέο Δελχί πιο κοντά στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αρμενία.

Άρα, όχι μόνο υπάρχει οικονομικό δυναμικό σε μια τέτοια ομαδοποίηση, αλλά και στρατηγική ομοψυχία, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και υπέρ  της ειρήνης στην περιοχή.

Ένα άλλο στοιχείο από αυτό είναι ότι τα έθνη δεν θέλουν να χάσουν την ιστορική ανάπτυξη της Ινδίας, γνωρίζοντας το τεράστιο μέγεθος της αγοράς και τις προβλέψεις ανάπτυξης της οικονομίας της.

Οι κινήσεις της Ινδίας στέλνουν σαφές μήνυμα στον Ερντογάν

Εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, στην οποία θα παρευρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα  από την Ινδί,α σε μια συντονισμένη προσπάθεια που είναι να σταλεί στην Άγκυρα ένα  σαφές μήνυμα.

Ο πρωθυπουργός Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας που προσγειώθηκε στην Αθήνα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη, ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Anil Chauhan είχε τηλεφωνική  επικοινωνία με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου.

Τον ίδιο μήνα Αύγουστο, η NSA της Ινδίας Ajit Doval συναντήθηκε με την NSA της Αρμενίας στέλνοντας ένα άλλο μήνυμα προς την Τουρκία.

Η Αρμενία έχει εγκλωβιστεί σε μια θανάσιμη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχο της Τουρκίας, και η Ινδία έχει στείλει ακόμη και τον εκτοξευτή πυραύλων Pinaka στο παλιό σοβιετικό έθνος για να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του.”

Τομείς  Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, η γεωπολιτική και φυσικά ν ασφάλεια-στρατιωτική συνεργασία, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ειδικότερα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, η Ελλάδα ως  μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), μπορεί να δώσει μια μεγάλη τακτική βοήθεια στην Ινδική Πολεμική αεροπορία καθώς η αεροπορία μας πετά όχι μόνο με το Rafale που έχει αγοράσει η Ινδία από τη Γαλλία, αλλά και το F- 16 C/D, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει και τα δύο αεροσκάφη και θα έχει ξεκάθαρη ιδέα για τις επιχειρησιακές πτυχές ενός αγώνα Rafale εναντίον F16 C/D

Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν σε τεχνολογίες άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία και το Πακιστάν.

Αρχικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να μοιραστεί τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά πτήσης και την υπογραφή ραντάρ τουρκικής κατασκευής drones με την Ινδία, καθώς ο ελληνικός στρατός πρέπει να έχει συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για τουρκικά drones που πετούν τακτικά κοντά  ελληνικά νησιά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα drones είναι μικρού μεγέθους και είναι δύσκολο να εντοπιστούν στα ραντάρ, τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για την Ινδία σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με το Πακιστάν στην οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τουρκικής κατασκευής drones.

Επιπλέον, οι στρατοί και των δύο χωρών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εικονικά σενάρια μάχης μεταξύ ινδικών Rafales και ελληνικών F-16 ή ασκήσεις προσομοίωσης απειλών από drone και χρησιμοποίησης λύσεων αντιμετώπισης τους.

Η  Ινδία χρησιμοποιεί το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, που έχει αποκτηθεί από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελληνική πολεμική αεροπορία  να δοκιμάσει τα F-16  της ενάντια στους  S-400 της Ινδίας, αλλά και να αποκτήσει έτοιμη γνώση για τα δικά της Rafale πως θα αντιμετωπίσουν τους S-400, αφού η Ινδία κέκτηται των δύο οπλικών συστημάτων

Τέλος, η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos που θα μπορούσε να ενσωματωθεί με το αεροσκάφος της Rafale.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi