ΔιεθνήΟικονομία

Η γεωπολιτική επισκιάζει τη συνάντηση στο Νταβός.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Στη συνάντηση των επικεφαλής του χρηµατοοικονοµικού κλάδου θα μετάσχει όλη η τραπεζική ελίτ και όχι μόνον.

Παρών θα είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών και ο Κινέζος Πρωθυπουργός επισκέπτονται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός δείχνει δύο πράγματα:

  1. Πρώτον, υπάρχουν σημαντικές συζητήσεις στα ελβετικά βουνά, ειδικά για τα πιο σχετικά γεωπολιτικά θέμα. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ειδικά από τη στιγμή που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι επίσης στο Νταβός. Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Το γεγονός ότι οι σύμβουλοι ασφαλείας συζητούν ήδη ένα νέο σχέδιο για την Ουκρανία είναι τουλάχιστον ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι εκκίνησης για τον πόλεμο, όπου πιθανών να έχουμε και είδηση. Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, θέτει μια σειρά από όρους για τις πιθανές διαπραγματεύσεις. 
  2. Δεύτερον, η πολιτική, έχει εξέχουσα θέση στην ανανεωμένη σημασία του WEF.

Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη” (Rebuilding Trust) είναι το σύνθημα του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αρχίζει τη Δευτέρα στο Νταβός της Ελβετίας και διαρκεί πέντε ημέρες. Το παρών δίνουν περισσότεροι από 2.800 συμμετέχοντες από την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, μαζί με 60 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για να συζητήσουν ή και να επανεξετάσουν σημαντικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης.

Στην ατζέντα τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
  • Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα
  • Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Οι ανησυχίες για μία νέα διεθνή κρίση χρέους
  • Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Μίρεκ Ντούσεκ, “η ατζέντα αποτελεί μία απάντηση στη διάβρωση εμπιστοσύνης, η οποία είναι εμφανής στα έθνη και στις κοινωνίες μας. Κάποιοι θα έλεγαν ότι συνδέεται και με βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, αλλαγές γεωπολιτικές, γεω-οικονομικές ή επίσης αλλαγές που αφορούν το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος”.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην ανοδική πορεία.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi