Διατροφή υγεία

Η καλύτερη άσκηση για την καρδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας. Τι γίνεται όμως αν η παραδοσιακή άσκηση φαίνεται είτε πολύ δύσκολη είτε απρόσιτη -ή ίσως και βαρετή;

Αν αναρρώνετε από καρδιακή προσβολή ή άλλο ιατρικό πρόβλημα και πρέπει να ξεκινήσετε ξανά τη σωματική δραστηριότητα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχουν την απάντηση για εσάς.

Οφέλη του τάι τσι για το σώμα και το πνεύμα

Μια συνεδρία τάι τσι δεν έχει στόχο να αυξήσει δραματικά τον καρδιακό ρυθμό ή να δημιουργήσει ογκώδεις μύες. Αλλά οι αργές, σκόπιμες κινήσεις εξακολουθούν να βοηθούν να τονώσετε τους μύες σας. Εάν μετακινείστε πιο γρήγορα από τη μια θέση στην άλλη και βυθιστείτε πιο βαθιά στις στάσεις, το τάι τσι μπορεί να αποτελέσει ακόμη και μια μέτρια αερόβια προπόνηση.

Αντίθετα, μπορείτε να μειώσετε την ένταση και ακόμη και να κάνετε ορισμένες κινήσεις ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα. Σε αντίθεση με τη γιόγκα, το τάι τσι δεν απαιτεί από εσάς να εκτείνετε πλήρως ή να τεντώνετε τις αρθρώσεις σας, επομένως είναι καλό για άτομα που δεν είναι τόσο ευέλικτα.

Όπως η γιόγκα, το τάι τσι είναι μια πρακτική νου-σώματος που απαιτεί εστιασμένη προσοχή καθώς κινείστε μέσα από μια σειρά από χορογραφημένων κινήσεων. Πολλές έχουν περιγραφικά ονόματα που παραπέμπουν σε σκηνές από τη φύση, όπως «κουνήστε τα χέρια σαν σύννεφα» ή «ο λευκός γερανός ανοίγει τα φτερά του».

Η επικέντρωση σε αυτές τις εικόνες, μαζί με την αναπνοή και τις κινήσεις σας, εξουδετερώνει αυτό που οι ασιατικές διαλογιστικές παραδόσεις αποκαλούν «μυαλό-μαϊμού» -η νοητική φλυαρία που αποσπά την προσοχή και συχνά παρεισφρύει όταν οι άνθρωποι κάνουν παραδοσιακό διαλογισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, το τάι τσι μπορεί να ενισχύσει τη χαλάρωση και να μειώσει το άγχος. Το τάι τσι σας διδάσκει επίσης να δίνετε μεγάλη προσοχή στη στάση, την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό. «Αυτή η αυξημένη επίγνωση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών και υπερπροσπάθειας», λέει ο Δρ. Wayne.

Αποτελέσματα που ωφελούν την καρδιά

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2023 στο Cardiology in Review εξέτασε τα οφέλη του τάι τσι που σχετίζονται με την καρδιά. Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση μετά από μόλις οκτώ έως 12 εβδομάδες εξάσκησης του τάι τσι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ενηλίκων που ακολουθούν καθιστική ζωή και των επιζώντων καρδιακής προσβολής.

Υπάρχουν επίσης καλές ενδείξεις ότι το τάι τσι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για άτομα που δεν θέλουν να κάνουν παραδοσιακή καρδιακή αποκατάσταση (ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης και εκπαίδευσης για άτομα που αναρρώνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά). Επιπλέον, το τάι τσι έχει αποδειχθεί χρήσιμο για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, τα οποία τείνουν να είναι κουρασμένα και αδύναμα ως αποτέλεσμα της μειωμένης ικανότητας άντλησης της καρδιάς.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι το τάι τσι μπορεί να είναι μια πύλη για άλλους τύπους σωματικής δραστηριότητας, επειδή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και ακόμη και να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση -ένας κοινός λόγος για την αποφυγή της άσκησης.

«Πιο ουσιαστικά, τα κέρδη φυσικής κατάστασης και η αυτογνωσία από την προπόνηση τάι τσι μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους την αυτοπεποίθηση να ασχοληθούν με άλλες σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία», καταλήγει ο Δρ. Wayne.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi